Ajurvedske veganske delicije

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
12:53
Velj
2020
28

Zagreb › Lifestyle › Hrvatska › Ajurvedske veganske delicije

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 

Ajurvedske veganske delicije

Veleposlanstvo Republike Indije, u suradnji s udrugom Prijatelji životinja, u petak 26. 2. 2016. organiziralo je svečani ajurvedski domjenak za državne dužnosnike, članove diplomatskog zbora i ajurvedske financijere kako bi se približila drevna indijska tradicija samoizlječenja zdravom prehranom.

Ajurvedski domjenak održao se u prostoru zagrebačkog hotela Sheraton pod vodstvom Njegove Ekselencije Sandeepa Kumara, veleposlanika Indije u Hrvatskoj.

Na domjenku se, uz predavanje doktora Tomislava Petrušića o načelima ajurvede, degustirao i bogat izbor veganskih jela prema ajurvedskoj kuharici autorice Senke Kušer-Mijić. Juha od mrkve i naranče, riža sa sezamom i kikirikijem, salata od bulgura, humus od sezama, samose, ajurvedski rižin puding i druge biljne delicije zadovoljili su standarde i najzahtjevnijih sladokusaca.

Ajurveda danas utječe na principe zdravog življenja i na Zapadu. Ona propagira raznovrsnost biljne prehrane i stavlja naglasak na sprečavanje bolesti i individualni pristup u postavljanju medicinske dijagnoze. Svijest o ajurvedi raste i u Hrvatskoj, a broj praktikanata koji su se obrazovali u indijskim i europskim ajurvedskim centrima povećava se.

Suosjećanje prema svim živim bićima ili tzv. karuna zauzimalo je posebno važno mjesto u religijskim i filozofskim sustavima hinduizma, budizma i džainizma još od najranijih vremena. Svjetonazor nenasilja, ahimsa, kroz cijelu se indijsku povijest ispreplitao s drevnim spoznajama o zdravom življenju. Tako je Indija danas međunarodno poznata kao zemlja u kojoj velika većina stanovništva ne jede životinje, što ne iznenađuje s obzirom na važnost 5000 godina starog znanja o ajurvedskom načinu života.

Drevna istočnjačka znanja poput ajurvede možda nikada nisu bila relevantnija za Zapad nego li u današnje vrijeme jer nude vodstvo na putu u zdraviji život u skladu s održivim življenjem, što je također sadržano i u sve raširenijem veganskom pokretu.

Iz svih nabrojanih razloga, Prijatelji životinja vjeruju da je ovaj domjenak značajan za početak kolektivnog shvaćanja važnosti zdrave i suosjećajne prehrane koja ima znanstvene temelje u tradicionalnom ajurvedskom sustavu, a koji je priznala i Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

 
Indija-veg-01 Indija-veg-02 Indija-veg-03 Indija-veg-04 Indija-veg-05 Indija-veg-06 Indija-veg-07 Indija-veg-08 Indija-veg-09 Indija-veg-10 Indija-veg-11
 

Zagreb › Lifestyle › Hrvatska › Ajurvedske veganske delicije