Putovanje u Izrael - fotoreportaža naše suradnice Karoline Bartulović

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Kol
2020
05

Zagreb › Lifestyle › Kultura › Putovanje u Izrael - fotoreportaža naše suradnice Karoline…

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 

Putovanje u Izrael - fotoreportaža naše suradnice Karoline Bartulović

Putovanje u Izrael bilo je prvenstveno hodočasničko putovanje u Svetu zemlju, u sklopu kojeg sam obišla mjesta iz evanđelja. Putovanje koje uz duhovno vodstvo pruža autentičan doživljaj svetih mjesta, emotivno obogaćen riječju i slikom.

Obišli smo gradove Nazareth, Haifu, Kanu, Tiberiju, Betlehem i Jeruzalem. Vozili smo se od sjevera prema jugu zemlje prolazeći djelomično uz rijeku Jordan, doživjeli smo rijeku na mjestu gdje je Isus kršten, a bili smo i na povijesnom Galilejskom jezeru.

Uz svako od ovih mjesta veže se posebno interesatna i egzotična povijesno-biblijska istina.

Izrael je centar i sveto mjesto za sve tri monoteističke religije, stoga ne iznenađuje bogatstvo sakralnih objekata i njihov suživot jednih uz druge. Pokušat ću fotografijama i videozapisima dočarati privilegij hodočasničkog upijanja i uživanja svakog trenutaka boravka u Svetoj zemlji.

Prvi grad koji smo posjetili je Nazareth, grad poznat po Marijinu navještenju, s veličanstvenim crkvama posvećenima tom događaju. Jedna od njih je pravoslavna Bazilika Marijinog izvora, nekada Crkva anđela Gabrijela, a druga je bazilika Marijinog navještenja, prekrasna crkva koju je projektirao talijanski arhitekt Giovanni Muzio, u čijem se podrumu, po predanju, nalazi Marijina kuća. Zidine oko bazilike ukrašavaju mozaici iz cijelog svijeta s likom Bl. Djevice Marije. Ukrašenost tih crkava mozaicima fascinira i posjetitelj ima osjećaj kao da je na izložbi.

U Nazarethu žive Židovi i Arapi, ali u odvojenim gradskim četvrtima. Vidljive su razlike u kulturi stanovanja, običajima, urednosti, bogatstvu između ovih dvaju naroda. 

Zatim smo obišli Haifu, prelijepi lučki grad, treći po veličini u Izraelu. Ponad grada je brdo Karmel gdje je karmelićanska crkva unutar koje se nalazi špilja sv. Ilije. Haifa je prepoznatljiva po Bahajskim vrtovima, pomno održavanima i dovedenima do savršenstva na polju hortikulture.

Vozili smo se povijesnim Galilejskim jezerom. Na obalama Galilejskoga jezera (Tiberijanskog mora) posjetili smo crkve Umnažanja kruha u Tabghi i crkvu Petrova primata - prvenstva Petrova. Čudo umnažanja kruha slikovito je ispripovijedano kao čudo umnažanja dobrote, empatije, otklanjanja škrtosti i ljubavi prema bližnjem. Jezero je poznato po nekoliko čuda - od hodanja po vodi, glasa Božjeg “Ovo je moj sin jedinac”, silnoj oluji, pa do punih mreža ribe. Tu je apostol Petar dobio zadatak baciti mrežu među ljude.

Bili smo i u gradu Tiberiji, koji leži na obali Galilejskoga jezera, te kao i jezero nalazi se na 210 m ispod razine mora, ujedno je najveći grad na svijetu s geografskom depresijom. Osnovao ga je Herod Antipa, grad je nastao dijelom na groblju. Naseljeva ga isključivo židovsko stanovništvo.

Nezaobilazno mjesto za posjetitelje je grad Betlehem, mjesto Isusovog rođena. Putem do Betlehema vidjeti smo šarolikost izraelskog krajolika koji se mijenjao od mediteranskih veduta, preko nepreglednih polja i plantaža banana, datulja, vinograda, mandarina pa sve do nepristupačnih pješčanih brežuljaka s malim pustinjskim špiljama koje sugeriraju da unatoč svemu i tu ima života. 

Vozeći se uz rijeku Jordan koja je i državna granica između Jordana i Izraela, zaustavili smo se na mjestu Isusovog krštenja i simbolično, vodom iz Jordana, obnovili taj sakrament.

U Betlehemu se nalazi crkva Isusova rođenja, a unutar crkve špilja rođenja i jaslice. Sve se to može razgledati, ali se razgled mora obaviti brzo, praktično za par minuta jer predugi redovi turista čekaju dotaknuti mjesto gdje se Isus rodio. Na samo mjesto rođenja ukazuje jedanaestokraka zvijezda u špilji rođenja. Crkvu podjednako koriste tri kršćanske crkve: katolička, grčka i armenska.

Grad Jeruzalem, kulturno središte zemlje, sveti grad za Židove, kršćane i muslimane, cilj je svakog hodočasnika u Izrael. Najljepši pogled na grad pruža se s Maslinske gore, gdje se nalazi Getsemanski vrt i mnoge crkve koje svjedoče o vremenu i događajima vezanima uz Isusov život.

Na Maslinskoj gori je i židovsko groblje, za koje Židovi vjeruju da pokopani na tom groblju prvi ulaze u raj. Pogledom s Maslinske gore na Jeruzalem dominira džamija sa zlatnom kupolom koja se zove Kupola na stijeni nazivaju je i Omarova džamija, jedna od najljepših džamija muslimanskog svijeta, koja je ujedno najstarija postojeća muslimanska građevina i uopće islamski spomenik. Druga dominantna znamenitost je zid sa zatvorenim zlatnim jeruzalemskim vratima, glavna vrata kroz koja se u biblijsko doba ulazilo u grad. To su ta povijesna vrata kroz koja je prošao Isus ulazeći u Jeruzalem na dan koji mi obilježavamo kao Cvjetnica, Cvjetna nedelja, dan kad su mu se silno radovali i obasipali ga cvijećem i palminim grančicama. Vrata su zatvorena kako Mesija ne bi mogao ponovo doći.

Najznačajnija crkva u Jeruzalemu je crkva Kristova groba i uskrsnuća. U sklopu crkve nalaze se dvije kršćanske svetinje: kamen s brda Golgota u koji je bio zaboden križ na koji su Isusa priboli i grob u koje je tijelo bilo položeno. Oba ova mjesta u biblijsko vrijeme bila su izvan tadašnjih zidina grada, a sada su u sklopu crkve te je prava milost što ih se može obići, dotaknuti i tko ima potrebu, tu se pomoliti. Brigu o crkvi vode četiri kršćanske crkve - katolička, grčka pravoslavna, armenska i kopska, a kako između njih nije uvijek vladala sloga, ključevi crkve pripali su muslimanima, koji otključavaju i zaključavaju crkvu. Najvažnija poruka crkve je vjerovati da je grob prazan. Isusov grob daje nadu u sutrašnjicu i poručuje -  život se nastavlja.

U Jeruzalemu smo prošli i križni put ulicom Via Dolorosa, istom onom rutom kojim je i Krist prošao prije nego je doveden na Kalvariju i tu bio razapet.

Getsemanski vrt sa starim maslinama, značajan je za sve kršćane, mjesto je Isusove molitve i propitivanja, dio je zemlje koji pripada katolicima, franjevačkog reda. Vrt je sačuvan zahvaljujući požrtvornosti trojice Hrvata iz Sarajeva koji su ga 1681. otkupili i predali franjevcima u ruke, a zahvaljujući pateru Tomislavu Glavniku iz Hrvatske postavljena je spomen ploča na tri jezika koja svjedoči o plemenitom potezu Hrvata po imenu Pavle, Antun i Jakov. U vrtu se njeguje maslina stara dva tisućljeća, svjedokinja tadašnjih događaja i sadašnjeg vremena.  

Zanimljivo je da je veliki dio sakralnih objekata koje smo obišli podignut ili obnovljen u 20. stoljeću i arhitektonski su vrlo suvremeni. Sve crkve i bazilike ukrašene su izvanredno lijepim mozaicima. Mozaici plijene pažnju bilo da su na oltaru, bočnim lađama, podu, vanjskim prostorima. Zamjenjuju slike koje se uobičajeno vide u crkvama i bazilikama. Jedan od najljepših mozaika ukrašavaju baziliku Preobraženja na gori Tabor, s dvanaest apostola i četiri Isusova preobraženja. Po ljepoti mozaika i vitraja slijedi je crkva Marijina navještenja u Nazarethu. Ljepotom interijera izdvajaju se također crkva Pijetlovog pjeva i crkva Marijinog usnuća na Maslinskoj gori, zatim kapelica Bičevanja u Jeruzalemu i crkva Blaženstava na Galilejskom jezeru.

Zapadni zid ili zid plača dio je jeruzalemskog Hrama razrušenog 70. godine. Najsvetije mjesto za Židove. Oni svaku molitvu završavaju riječima nade za obnovu Hrama. Pri ulasku svi posjetitelji prolaze sigurnosne kontrole te se stajanje u redu podrazumijeva. Zid je podijeljen na prostore za molitvu na ženski i muški dio, što se strogo poštuje. Muškarci koji prilaze zidu obavezni su nositi kapicu kipu, vlada potpuna tišina, nije dozvoljeno fotografiranje. 

Putovanje se zbilo terminu od 02. do 08. ožujka 2020. organizirala je župa Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Zagreba, na čelu sa župnikom Vjekoslavom Meštrićem koji je bio pratitelj putovanja.

Putovalo je 114 putnika. Bili smo prezadovoljni dvojicom vodiča specijalistima za hodočašća u Svetu zemlju. Pratili smo u stopu i slušali svaku riječ fra Tomislava Glavnika i prof. biblijskih znanosti dr. Ivana Šporčića. 

Nositelj hodočašća i organizator je agencija: G-Tour Međugorje, iz Međugorja, u ime agencije o putnicima brinuo je Goran Pehan.

napisala i snimila: Karolina Bartulović

 
202.karolina bartulovic maslinska gora crkva gospodin je plakao 2 1.karolina bartulovic nazaret 3 3.karolina bartulovic nazaret bazilika marijinog izvora 1-1 4.karolina bartulovic nazaret crkva marijina izvora 3 6.karolina bartulovic nazaret crkva marijina izvora 9 7.karolina bartulovic nazaret bazilika marijina navjestenja 1-2 8.karolina bartulovic nazaret 5 9.karolina bartulovic nazaret bazilika marijina navjestenja 2 10.karolina bartulovic nazaret bazilika marijina navjestenja 2-2 10.karolina bartulovic nazaret bazilika marijina navjestenja 2-2 11.karolina bartulovic nazaret bazilika marijina navjestenja 2 12.karolina bartulovic nazaret bazilika marijina navjestenja 5 13.karolina bartulovic nazaret bazilika marijina navjestenja 7 14.karolina bartulovic nazaret bazilika marijina navjestenja 1 15.karolina bartulovic nazaret bazilika marijina navjestenja 11 16.karolina bartulovic nazaret bazilika marijina navjestenja 11-2 17.karolina bartulovic nazaret sv. josip 18.karolina bartulovic nazaret crkva sv. josipa 19.karolina bartulovic nazaret ul. 2 20.karolina bartulovic haifa 3 21.karolina bartulovic haifa 5 22.karolina bartulovic haifa 5 24.karolina bartulovic haifa bahajski vrtovi 2-3 25.karolina bartulovic kana galilejska crkva 1 26.karolina bartulovic haifa crkva gospe karmelske 6 28.karolina bartulovic kana galilejska crkva 1 29.karolina bartulovic kana galilejska crkva oltar 30.karolina bartulovic kana galilejska crkva 3 31.karolina bartulovic kana galilejska 2 sv. franjo 32.karolina bartulovic kana galilejska cudo pretvaranja vode u vino 33.karolina bartulovic galilejsko jezero 1 34.karolina bartulovic galilejsko jezero 2 35.karolina bartulovic galilejsko jezero 5 36.karolina bartulovic galilejsko jezero 8 37.karolina bartulovic galilejsko jezero 6 muzej maketa brodice 38.karolina bartulovic galilejsko jezero 7 muzej brodice galilejskog jezera 39.karolina bartulovic brdo blazenstava crkva 8 blazenstava 40.karolina bartulovic brdo blazenstava crkva 1 41.karolina bartulovic brdo blazenstava 5 43.karolina bartulovic brdo blazenstava 8 44.karolina bartulovic tiberija 1 galilejsko jezero riva 45.karolina bartulovic tiberija 2 46.karolina bartulovic tiberija 3 47.karolina bartulovic tiberija 4 48.karolina bartulovic tiberija 6 na -210 m. ispod mora 49.karolina bartulovic brdo tabor bazilika preobrazenja 2 50.karolina bartulovic brdo tabor bazilika preobrazenja 2-4 51.karolina bartulovic brdo tabor bazilika preobrazenja 3 52.karolina bartulovic brdo tabor bazilika preobrazenja 4 54.karolina bartulovic brdo tabor bazilika preobrazenja 5 55.karolina bartulovic brdo tabor bazilika preobrazenja 7 56.karolina bartulovic brdo tabor bazilika preobrazenja 8 57.karolina bartulovic tabga crkva umnazanja kruha i riba 58.karolina bartulovic tabga crkva umnazanja kruha i riba 3 72.karolina bartulovic tabga crkva umnazanja kruha i riba 5 73.karolina bartulovic tabga crkva umnazanja kruha i riba 7 74.karolina bartulovic tabga crkva umnazanja kruha i ribe 10 75.karolina bartulovic crkva petrova primata 1-1 galilejsko jezero 76.karolina bartulovic crkva petrova primata 1-2 galilejsko jezero 77.karolina bartulovic crkva petrova primata 2 galilejsko jezero 78.karolina bartulovic kafarnaum 1 80.karolina bartulovic kafarnaum 2 81.karolina bartulovic kafarnaum 3 83.karolina bartulovic kafarnaum 13 sinagoga 84.karolina bartulovic kafarnaum 5 85.karolina bartulovic kafarnaum 7 crkva podignuta iznad arheol. nalazista kuce sv. petra 87.karolina bartulovic kafarnaum 11 crkva 88.karolina bartulovic kafarnaum 12 crkva 89.karolina bartulovic kafarnaum 13 sinagoga 90.karolina bartulovic kafarnaum 16 galilejsko jezero 92.karolina bartulovic krajolici 9 93.karolina bartulovic krajolici izrael 8 94.karolina bartulovic krajolici 0 95.karolina bartulovic krajolici izrael 1 96.karolina bartulovic krajolici izrael 5 97.karolina bartulovic rijeka jordan 1 98.karolina bartulovic betlehem grad 6-6 99.karolina bartulovic betlehem grad 7 100.karolina bartulovic betlehem crkva rodenja isusova 1 101.karolina bartulovic betlehem crkva rodenja isusova 3 102.karolina bartulovic betlehem crkva rodenja isusova 4 103.karolina bartulovic betlehem crkva rodenja isusova 5 104.karolina bartulovic betlehem crkva rodenja isusova 9 105.karolina bartulovic betlehem crkva rodenja isusova 10-2 (2) 106.karolina bartulovic betlehem crkva rodenja isusova 10-2 (1) 107.karolina bartulovic betlehem crkva rodenja isusova 11 108.karolina bartulovic times of israel 109bartulovic betlehem crkva rodenja isusova 17-6 110.karolina bartulovic betlehem crkva rodenja isusova 18 111.karolina bartulovic betlehem grad 1 113.karolina bartulovic betlehem grad 4 114.karolina bartulovic betlehem grad 3 115.karolina bartulovic jeruzalem 1 -8 116.karolina bartulovic jeruzalem 1 117.karolina bartulovic jeruzalem 2 118.karolina bartulovic jeruzalem 5-5 119.karolina bartulovic jeruzalem 3-8 120.karolina bartulovic jeruzalem 5-3 121.karolina bartulovic jeruzalem 5-2 123.karolina bartulovic jeruzalem 6 124.karolina bartulovic jeruzalem 9 125.karolina bartulovic jeruzalem 15-8 126.karolina bartulovic jeruzalem 9-2 127.karolina bartulovic jeruzalem 15 128.karolina bartulovic jeruzalem 15-1 129. karolina bartulovic jeruzalem 15-2 130.karolina bartulovic jeruzalem crkva sv. ane 1 131.karolina bartulovic jeruzalem crkva sv. ane 3 133.karolina bartulovic jeruzalem kapela trnove krune 2 134.karolina bartulovic jeruzalem kapela trnove krune 4 135.karolina bartulovic jeruzalem 16 krizni put 136.karolina bartulovic jeruzalem 18 krizni put 6 138-5.karolina bartulovic jeruzalem 19 krizni put 4 139.karolina bartulovic jeruzalem 19-2 krizni put 3 140.karolina bartulovic jeruzalem crkva svetog groba 131 141.karolina bartulovic jeruzalem crkva svetog groba 3-2 142.karolina bartulovic jeruzalem crkva svetog groba 5 143.karolina bartulovic jeruzalem crkva svetog groba 7 -4 144.karolina bartulovic jeruzalem crkva svetog groba 7 145.karolina bartulovic jeruzalem crkva svetog groba 7 golgota 146.karolina bartulovic jeruzalem crkva svetog groba 8 golgota 147.karolina bartulovic jeruzalem crkva svetog groba 9 golgota kamen u koji je zaboden kriz 149.karolina bartulovic jeruzalem crkva svetog groba 12 150.karolina bartulovic jeruzalem crkva svetog groba 13 kapelica isusovog groba 150.karolina bartulovic jeruzalem crkva svetog groba 13 kapelica isusovog groba 151.karolina bartulovic jeruzalem crkva svetog groba 14 kapelica isusovog groba 152.karolina bartulovic brdo sion crkva sv. petra od pijetlova pijeva 1 oltar 153.karolina bartulovic brdo sion crkva sv. petra od pijetlova pijeva 2 154.karolina bartulovic brdo sion crkva sv. petra od pijetlova pijeva 3 ja ga ne poznam! 157.karolina bartulovic brdo sion crkva sv. petra od pijetlova pijeva 6 tamnica iz isusovog doba 158.karolina bartulovic brdo sion crkva sv. petra od pijetlova pijeva 8 tamnica iz isusovog doba 159.karolina bartulovic brdo sion crkva sv. petra od pijetlova pijeva 8 tamnica iz isusovog doba 160.karolina bartulovic brdo sion crkva sv. petra od pijetlova pijeva 10 arh. nalazi 161.karolina bartulovic brdo sion crkva sv. petra od pijetlova pijeva 12 162.karolina bartulovic brdo sion crkva sv. petra od pijetlova pijeva 13 164.karolina bartulovic brdo sion crkva sv. petra od pijetlova pijeva 14 spomenik petrova zatajenja 165.karolina bartulovic brdo sion crkva marijina usnuca 1-1 167.karolina bartulovic brdo sion crkva sv. marijinog usnuca 3-4 168.karolina bartulovic brdo sion crkva sv. marijinog usnuca 3-7 169.karolina bartulovic brdo sion crkva sv. marijinog usnuca 8 170.karolina bartulovic ein karim crkva rodenja sv. ivana krstitelja 1 170.karolina bartulovic ein karim crkva rodenja sv. ivana krstitelja 1 171.karolina bartulovic ein karim crkva rodenja sv. ivana krstitelja 2 oltar sv. ivana krstitelja 172.karolina bartulovic ein karim crkva rodenja sv. ivana krstitelja 3 oltar sv. ivana krstitelja 173.karolina bartulovic ein karim crkva rodenja sv. ivana krstitelja 4 174.karolina bartulovic ein karim crkva rodenja sv. ivana krstitelja 5 175.karolina bartulovic ein karim 176.karolina bartulovic ein karim crkva sv. marijinog pohoda elizabeti 1 177.karolina bartulovic ein karim crkva sv. marijinog pohoda elizabeti 2 178.karolina bartulovic ein karim crkva sv. marijinog pohoda elizabeti 4 179.karolina bartulovic ein karim crkva sv. marijinog pohoda elizabeti 5 180.karolina bartulovic ein karim crkva sv. marijinog pohoda elizabeti 7 181.karolina bartulovic ein karim crkva sv. marijinog pohoda elizabeti 8 182.karolina bartulovic ein karim crkva sv. marijinog pohoda elizabeti 8-3 183.karolina bartulovic ein karim crkva sv. 1 184.karolina bartulovic ein karim crkva sv. 2 185.karolina bartulovic ein karim crkva sv. 4 186.karolina bartulovic ein karim crkva sv. 5 187.karolina bartulovic ein karim crkva sv. 6 188.karolina bartulovic ein karim crkva sv. 7 189.karolina bartulovic ein karim crkva sv. 8 190.karolina bartulovic ein karim crkva sv. 6 193.karolina bartulovic maslinska gora crkva ocenasa 2 194.karolina bartulovic maslinska gora crkva ocenasa 3 195.karolina bartulovic jeruzalem 13 -5 196.karolina bartulovic jeruzalem 13 197karolina bartulovic maslinska gora groblje 198.karolina bartulovic jeruzalem 13 zlatna vrata 199.karolina bartulovic jeruzalem 13 -8 200.karolina bartulovic maslinska gora osuarij 1 201.karolina bartulovic maslinska gora crkva gospodin je plakao 1 202.karolina bartulovic maslinska gora crkva gospodin je plakao 2 203.karolina bartulovic getsemanski vrt 1 204.karolina bartulovic getsemanski vrt 2 205.karolina bartulovic getsemanski vrt 3 206.karolina bartulovic getsemanski vrt 4 207.karolina bartulovic maslinska gora crkva svih naroda 1 209.karolina bartulovic maslinska gora crkva svih naroda 210.karolina bartulovic maslinska gora crkva svih naroda 5 211.karolina bartulovic maslinska gora crkva svih naroda 4 212.karolina bartulovic crkva groba b.d.marije 1 213.karolina bartulovic crkva groba b.d.marije 2 214.karolina bartulovic crkva groba b.d.marije 4 215.karolina bartulovic crkva groba b.d.marije 6 grob 216.karolina bartulovic crkva groba b.d.marije 7 grob 217.karolina bartulovic jeruzalem crkva posljednje vecere 4 218.karolina bartulovic jeruzalem crkva posljednje vecere 5 219.karolina bartulovic jeruzalem crkva posljednje vecere 7 220.karolina bartulovic tel aviv
 

Zagreb › Lifestyle › Kultura › Putovanje u Izrael - fotoreportaža naše suradnice Karoline…