SVEČANO OTVORENA KULTNA ZAGREBAČKA KAVANA KAVKAZ

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
18:59
Srp
2019
21

Zagreb › Lifestyle › Zabava › SVEČANO OTVORENA KULTNA ZAGREBAČKA KAVANA KAVKAZ

Zagreb SIGMA PLUS
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 

SVEČANO OTVORENA KULTNA ZAGREBAČKA KAVANA KAVKAZ

U novom ruhu svečano otvorena kultna zagrebačka kavana Kavkaz

Baš kako i dolikuje ambijentu jedne kavane, umjetničkim programom sinoć je u novom ruhu zablistala i svečano otvorena kultna zagrebačka kavana Kavkaz. Stihovima Tina Ujevića, glumac Goran Matović i glazbenica Sara Renar obnavljajući fragmente opusa Tina Ujevića vratili su nas u svijet Tinova teatra.

Prof. Rudolf Sremec 1953. godine snimio je jedini film o slavnom pjesniku i Kavkazu koji je sinoć okupljenim gostima i prikazan. S Tinom 2018. otvaramo Kazališnu kavanu. Novu KRISTALNU KOCKU VEDRINE ili kavanu kao – Unikum senzacije, sredina između erotske emocije, dnevnoga snobizma, intelektualne radoznalosti i duševnoga traženja.

Uzvanike je kroz program vodila Daniela Trbović, a cijelu večer uveličao je nastup solista HNK koji su naizmjence i proizvoljno ustajali i pjevali među uzvanicima uz pratnju pijanista.

Kavanu Kavkaz sinoć je svečano otvorio gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić zajedno s Valentinom i Tomislavom Rajićem.

U večeri u kojoj su evocirane uspomene nekih prošlih vremena i večeri koja je označila početak stvaranja nekih novih uspomena uživali su uglednici društvene scene poput Bojane Gregorić Vejzović, Helene Minić, Dunje Vejzović, Mladena Bodaleca, Gorana Grgića, Edine Pličanić, Dubravke Vrgoč, Ivice Buljana, Aljoše Jurinića, Ćire Blaževića i brojnih drugih. 

„Ne kod kuće, a ipak doma", stara bečka izreka o kavani, koja u jednoj rečenici sažima pravo značenje te srednjoeuropske pa samim time i hrvatske institucije.

Legendarna Kazališna kavana reputaciju kulturne oaze Zagreba može zahvaliti uglednim piscima i umjetnicima koje je ugošćivala, od Matoša, Ujevića, Šimića i Krleže, ali i položaju u najužem centru grada, nasuprot zgrade HNK. Kavkaz nije zaobišla ni novija povijest – kao dio trokuta Kavkaz – Zvečka – Blato, kavana je svoj vrhunac doživjela upravo za vrijeme trajanja Novog vala. Ipak, posljednjih je godina izgubila nekadašnji sjaj koji je odlučio ponovno udahnuti novi vlasnik, zagrebački poduzetnik Tomislav Rajić u suradnji s projektanticom, arhitekticom Mirtom Mujačić Đaković.

„Stvaranje novo-stare Kazališne kavane bio je izazov ponajprije zbog zatečenog stanja.  Mnogi prolazi bili su zazidani, podrum i stepenice van upotrebe i slično. Stoga smo odlučili krenuti u smjeru vraćanja nekih arhitektonskih detalja iz prošlosti, otvaranja i naglašavanja svih triju etaža uz korištenje prirodnih materijala, a s ciljem naglašavanja elegancije i svevemenske dimenzije cijelog prostora. Željeli smo vratiti kulturu u grad, ponovno povezati kavanu s kazalištem i dati joj značaj koji zaslužuje. Također, nadamo se potaknuti još ovakvih projekata diljem grada“ – ističe Mirta Mujačić Đaković, koja je ovaj projekt odradila zajedno s kolegicom Nikom Fatović.

Snažna povezanost kavane s kazalištem istaknuta je u svakom kutku Kavkaza, od originalnog rukopisa Vatroslava Lisinskog apliciranog na stropu iznad ulaza do brojnih plakata za predstave iz povijesti HNK, povijesnih fotografija i originalnih nacrta HNK kojima su ukrašeni zidovi. Za osmišljavanje vizualnog identiteta i prikupljanje povijesne građe iz arhiva HNK i HAZU bio je zadužen stručni tim agencije Kuharić Matoš, koji je dizajnirao i novi logo kavane:

„Kazališna kavana spada među najvažnije prostore povijesnog centra Zagreba. Iako je u svojoj 120-godišnjoj povijesti promijenila više stilova, ostala je urezana u kulturnu baštinu Zagreba kao poznato okupljalište intelektualaca, umjetnika i boema. Stoga nam je cilj bio bio osmisliti vizualni identitet koji će komunicirati povijesno nasljeđe i povezanost s hrvatskim kazalištem, podsjetiti na zlatno doba Kavkaza te njegovo ponovno rađanje u prostoru trenutno jedine prave gradske kavane“ – poručuju Luka Kuharić, Pavao Kuharić i Bojan Matoš.

No, izgled interijera i vanjske preinake prostora nisu jedine novosti u konceptu Kazališne kavane, koja je s uređenjem dobila i neke nove sadržaje. Naime, unutar 500-tinjak kvadrata novog Kavkaza smjestio se i restoran/vinski bar a u prostoru će se izmjenjivati i razne postave izložbi vezanih uz kazalište, za što je zadužena ugledna kostimografkinja Dženisa Pecotić:

„Uz izložene artefakte kao što su kostimi, skice i scenografske makete velika novost je i novoosmišljeni prostor u podrumskom dijelu kavane nazvan „Kazališni put“, u kojem će se najavljivati premijere, evocirati uspomene na neke sjajne predstave i njihove autore uz pomoć kostimografskih i scenografskih elemenata te ugošćivati umjetnike raznih profila. Posebnu pažnju posvetili smo i odorama konobara, koje su dizajnirane s detaljima kazališnog zastora koji svim umjetnicima tako puno znači“– ističe Dženisa Pecotić.

Stoga, zavirite u prostor na uglu Masarykove i Trga Republike Hrvatske i ponovno otkrijte mitsku privlačnost Kavkaza.

Fotografije: John Pavlish

 
Aljosa jurinic sa suprugom Bojana gregoric vejzovic helena minic Bojana gregoric vejzovic Boris banovic helena minic Branka donassy Damir boras sa suprugom Daniela trbovic Davor mestrovic sa suprugom Dr. velimir simunic sa suprugom Dubravka vrgoc ivica buljan Dubravka vrgoc leonard jakovina Dunja vejzovic Dzenisa pecotic diana sokolic Dzenisa pecotic Edina plicanic Goran matovic irena sekez sestric Helena minic vlatka kolarovic josko tesija Helena minic Jagoda bujic goran matovic Jasminka poklecki nensi profaca Joe pandur jana fabijanic Josko tesija edina plicanic Leonard jakovina goran grgic ivo gamulin gianni Luka kuharic bojan matos Marcello mottadelli Martina bienenfeld hrvoje pezic ana hanzekovic Milan bandic Miroslav gasparovic ana lederer Mladen bodalec Nika matic rita rumora Prof. nikola gavella sa suprugom i dr. pecotic Ronald braus zvonimira vuckovic marcello mottadello Sara renar tomislav i loredana bahoric Sara renar Sarah josipovic Solisti hnk Tomislav i loredana bahoric Tomislav i valentina rajic ciro blazevic Tomislav i valentina rajic Tomislav rajic edina plicanic dzenisa pecotic valentina rajic Tomislav rajic ivica lovric Tomislav rajic mirta m. dakovic valentina rajic Tomislav rajic ronald braus Tomislav rajic slavka pavic valentina rajic Tvrtko stipic ana lederer Valentina i tomislav rajic milan bandic 1 Valentina i tomislav rajic milan bandic Valentina rajic Xp2r3665 Zvona vuckovic
 

Zagreb › Lifestyle › Zabava › SVEČANO OTVORENA KULTNA ZAGREBAČKA KAVANA KAVKAZ