Umjetnica Nikolina Knežević nadahnuta britanskim slasticama pripremila jedinstven doživljaj engleske

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
18:59
Stu
2019
18

Zagreb › Lifestyle › Kultura › Umjetnica Nikolina Knežević nadahnuta britanskim slasticama…

Zagreb SIGMA PLUS
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 

Umjetnica Nikolina Knežević nadahnuta britanskim slasticama pripremila jedinstven doživljaj engleske

2. svibnja u galeriji Pikto otvorena je pop up izložba "British desserts" akademske umjetnice Nikoline Knežević koja je publici pripremila nevjerojatan doživljaj engleske čajanke. Posjetitelji su mogli uživati u potpunom zvučnom, mirisnom, okusnom i vizualnom iskustvu inspiriranom britanskim slasticama. Na izložbi je predstavljen posve novi ciklus minijatura Nikoline Knežević koje interpretiraju 13 engleskih poslastica i svaki rad je popraćen i rukom napisanim receptom. Uz likovne radove posjetitelji su mogli kušati prave engleske poslastice, te popiti šalicu engleskog čaja u elegantnim porculanskim šalicama cvjetnog uzorka.

Pozivu na otvorenje se odazvao velik broj ljudi, a izložbu su službeno otvorile voditeljica galerije Pikto Nela Simić, kustosica izložbe Sonja Švec Španjol i umjetnica Nikolina Knežević koja je pozvala posjetitelje da se počaste pripravljenim poslasticama te se zahvalila svojoj obitelji, prijateljima i suradnicima koji su joj pomogli u organizaciji ove kompleksne i slojevite izložbe. Nikolina Peruško zaslužna je za sve vrlo lijepo dekorirane i ukusne slastice, dok je Nikolinin kolega i prijatelj Duje Medić u ulozi batlera posluživao engleski čaj posjetiteljima. 

Izložbu Nikoline Knežević možete pogledati do subote 5. svibnja 2018. u Galeriji Pikto (Branimir centar).

Više o izložbi možete pročitati u predgovoru izložbe:

"Lijepe trenutke često pamtimo po osobama s kojima smo ih doživjeli, po događajima koje smo iskusili, po hrani koju smo jeli ili, pak, po atmosferi koja je obilježila određeni protok vremena. Emocije koje smo tada doživjeli nesvjesno pohranjujemo u našu memoriju i one postaju simbol sjećanja na proživljeno, doživljeno i iskustveno. 

U novom ciklusu radova Nikolina Knežević iskustvo boravka u Velikoj Britaniji interpretira kroz doživljaj ljepota, okusa i mirisa zemlje u kojoj je provela nekoliko mjeseci. Uz velik dio vremena posvećen dinamičnom i ubrzanom radnom tempu, Nikolina je slobodne trenutke najčešće provodila istražujući tradicionalnu englesku kuhinju, posebice engleske slastice i deserte koji su je zaintrigirali neodoljivim kreacijama i okusnim kombinacijama. Čak je i britki George Orwell imao samo riječi hvale za engleske slastice, posebice sočne božićne biskvite oplemenjene mirisnim začinima i suhim voćem, pitu sa šećernim sirupom ili sconese koje opisuje kao slasnu delikatesu koju je najbolje servirati toplu s dodatkom finog domaćeg džema ili maslaca uz šalicu popodnevnog čaja. Miris i aroma tradicionalnih britanskih slastica nametnuli su se kao glavni osjetilni okidač lijepih uspomena na boravak u Velikoj Britaniji koji je Nikolina odlučila zabilježiti u svojoj prepoznatljivoj maniri akvarelnim crtežom na papiru. Tako je raznovrsna ponuda bogato dekoriranih i vizualno primamljivih slastica koje variraju od sitnih biskvita s džemovima pa sve do raskošnih torti postala glavni lajtmotiv u novom ciklusu minijatura Nikoline Knežević…."

 
Nikolina knezevic Nikolina knezevic 1 Nikolina knezevic 2 Nikolina knezevic 3 Nikolina knezevic 4 Nikolina knezevic 5 Nikolina knezevic 6 Sonja svec spanjol nela simic i nikolina knezevic Duje medic
 

Zagreb › Lifestyle › Kultura › Umjetnica Nikolina Knežević nadahnuta britanskim slasticama…