10. obljetnica smrti dr. Alede Starića

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Srp
2020
11

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Zanimljivosti › 10. obljetnica smrti dr. Alede Starića

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
20
 
11.2019

10. obljetnica smrti dr. Alede Starića

i 50. obljetnice časopisa Služba riječi
10. obljetnica smrti dr. Alede Starića20191115 205640
 

Obljetnica smrti prof. dr. sc. Alde Starića i godišnjica „Službe riječi“ u Župi svete Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu

Deseta obljetnica smrti prof. dr. sc. Alde Starića i pedeseta obljetnica časopisa „Služba riječi“ obilježene su 15. studenoga u Župi sv. Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu. Susret u zajedništvu s razlogom je održan baš u našoj župi jer je u njoj profesor Aldo Starić pastoralno djelovao. Uz župna je sjećanja važno istaknuti i sjećanje na njegov nadahnut život i rad u Kršćanskoj sadašnjosti.

Euharistijsko je slavlje predvodio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, koji se u homiliji prisjetio Alde Starića i kršćanske vjere koju je živio: „Doživljavam ga ponajprije kao teologa sakramentalnosti. To je ostalo živjeti u njegovoj zapisanoj baštini. Osjeća se nužnost povezanosti i suodnosa: prošlosti i sadašnjosti, vidljivoga i nevidljivoga, radosti i patnje, Staroga i Novoga zavjeta… Povezivanje je to koje živi od nužne različitosti i razdvojivosti. Sakramentalni je ključ primjenjivao na svakodnevnost življenja kršćana, na neposrednost koja se redovito doživljava kao uobičajenost. Dobro je znao da su vjeri potrebne 'vanjske prenosnice', da ja srž povezanost nebeske i zemaljske stvarnosti, omogućene otajstvom Isusa Krista“. Uz mons. Šaška, u euharistijskom su slavlju sudjelovali i mons. Mijo Gorski, mons. Josip Mrzljak te desetak svećenika.  Uslijedio je prigodni program u kojem su sudjelovali:  prof. dr. sc. Stjepan Kušar, dr. sc. Stjepan Brebrić, prof. Mirko Ivanjek, dr. sc. Augustin Janeković i g. Tomislav Filić.

Profesor Aldo Starić bio je prije svega izniman, dobar čovjek, iskren i dubok vjernik te vrstan teolog i profesor. Svojim studentima, suradnicima, redovnicama, ali svima s kojima je dolazio u susret, darivao je iz bogate riznice svojega znanja, ali još i više iz svoje ljudske i kršćanske duhovnosti. Prozvali su ga „teologom izgovorene riječi“. Sve je svoje vrijeme utrošio u izdavanje tuđih tekstova, do za svoje vrijedne tekstove uglavnom nije izdvojio vremena. Za svoga života nije objavio niti jednu svoju knjigu, ali je itekako snažno utjecao na pisanu teološku riječ u Hrvatskoj. Kršćanska sadašnjost objavom knjige „Kršćanska vjera. Mali biblijski uvod“, koja je predstavljena na obilježavanju obljetnice njegove smrti, donekle nastoji popuniti tu prazninu i ostaviti u nasljeđe nešto od vrijednoga opusa profesorovih radova i predavanja.

Priređivač knjige „Kršćanska vjera. Mali biblijski uvod“, prof. Stjepan Kušar, kazao je da je knjiga sastavljena od predavanja koje je prof. Starić održao studentima i intelektualcima koji su se okupljali oko njega, a dio predavanja snimao je za Treći program Hrvatskoga radija vezano uz evanđeoske tekstove. Prof. Kušar istaknuo je da je prof. Stariću „bilo važno pokazati da vjera nije skup lijepih ideja, lijepih pripovijesti i programa koje treba ostvariti, nego da je kršćanska vjera jedan stil života, stil koji se oblikuje hranjen iz evanđelja, ali uvijek iznova filtrirano kroz srce onoga koga to zanima.“ Dodao je da se čitajući Starićeve tekstove vidi da on ne govori o tom sadržaju kao o nekoj ideji – „Krist nije ideja, Krist nije običaj, Krist nije folklor. Kada se zaroni u tekstove prof. Starića, pokazat će se da su oni nastali iz jednog trajnog bavljenja tom temom. Pokazat će i da je kršćanska vjera kontrafaktična, nešto što pokazuje kontru životu i društvu kakvi se obično grade, kršćanska vjera pokazuje jednu drukčiju mogućnost 'biti čovjek' – Starić to na fini način pokazuje u svojim tekstovima. Ti tekstovi zaslužuju biti promišljani“, kazao je među ostalim priređivač knjige, pozvavši prisutne da knjigu prof. Starića uzmu u ruke čitatelja zasigurno obogaćuje. Starićeva tumačenja biblijskih tekstova, iza kojih stoji veliko znanje, pokazat će njihovu živu riječ i danas.

Profesor Starić znao je govoriti: „Kršćanska sadašnjost – to su vizije, ali i ljudi“, a uredništvu svi su ga zvali jednostavno „naš profesor“. Njegov najbliži suradnik i prijatelj posljednjih godina života i djelovanja u Kršćanskoj sadašnjosti, njegov tadašnji zamjenik, danas glavni urednik i direktor, dr. sc. Stjepan Brebrić, na predstavljanju se prisjetio profesora Starića, njegove velike uloge u KS-u, ogromne količine tekstova koje su kroz dva desetljeća prošle kroz njegovu teološku lekturu i redakturu. „Profesor Starić teološku je misao glasno i jasno isticao u svim prigodama, on je u punoj mjeri i radosno živio svoje kršćanstvo“, rekao je dr. sc. Brebrić naglasivši među ostalim jasnoću i pouzdanost kao obilježja Starićeve riječi. „Sve ono što je ostalo za Aldom prava je dragocjenost teološke i kršćanske misli“, kazao je nazvavši Starića „živim otajstvom“. Prisjetio se i nekoliko anegdota iz uredničkih dana prof. Starića u KS-u dodavši da je na prvi pogled djelovao kao vrlo običan čovjek, no u svemu tome bio je zapravo vrlo neobičan. Od mladomisničke mise do nadgrobnog epitafa, njegov je lik zaokružila jedna misao koja ga i danas obilježava: „Hoću znati samo za Krista.“

Nekadašnji student i župljanin, danas publicist Mirko Ivanjek istaknuo je da je prof. Starić u njega ostao duboko urezan. Kada je u računalo pretipkavao Starićeve tekstove koji su satkani u ovu knjigu, čuo je, ističe, ponovno njegov glas, riječi koje je nekada slušao. „Sjećam se i njegovih fraza, poštapalica, koje je spomenuo i mons. Šaško 'bez veze', kao i 'Bože, Bože, svašta'. Profesor Starić uvijek je bio senzibiliziran za međuljudske odnose. Morali smo se uz njega zapitati što je ta vjera koju mi živimo. Iskustvo čovjeka, prijateljstva, ljubavi – ta važnost vremena ostala mi je od Alde“, rekao je Ivanjek te dodao da je ponosan što je imao takvog profesora i prijatelja jer je danas obogaćen njegovim iskustvom i prijateljstvom.

Kao župljanin je o profesoru govorio i dr. sc. August Janeković koji je naglasio da je prof. Starić želio izravno djelovati na ljude te da je uz Josipa Turčinovića, Tomislava Janka Šagi-Bunića i Vjekoslava Bajsića bio jedan od velikana naše Crkve. Prepričao je i niz anegdota vezanih uz profesora Starića i tadašnje društvene okolnosti. „Treba istaknuti da je profesor Aldo cijeloga sebe unio u život župe. Župnik mu je prepustio glavna euharistijska slavlja“, prisjetio se Janeković. „U Aldino vrijeme pričesnici nisu prilazili djelitelju pričesti. Profesor bi sam obišao cijelu crkvu i dijelio pričest, vjerojatno da one koji se nisu pričešćivali potakne da shvate kako im je pričest prijeko potrebna“, dodao je.

Izvršni urednik časopisa „Služba riječi”, Tomislav Filić, kazao je da je u 50 godina izlaženja časopisa objavljeno 297 svezaka. Zahvalio je na vremenu i prijeđenom putu svim urednicima i suradnicima od 1969. do danas istaknuvši da je 50 godina i puno i malo. Prisjetio se četiriju uređivačkih skupina časopisa i promjena koje su ga kroz godine obilježavale. Aldo Starić bio je dio druge uređivačke skupine „Službe riječi“ (1972. – 1992.) tijekom koje je, među ostalim, napisao mnoštvo (nepotpisanih) članaka.

U glazbenome dijelu ovoga susreta sudjelovao je Mješoviti zbor župe sv. Terezije od Djeteta Isusa, a domaćin bio je župnik vlč. Mario Pavić.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb 20191115 195226
  • Zagreb 20191115 201305
  • Zagreb 20191115 202514
  • Zagreb 20191115 203954
  • Zagreb 20191115 205640
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Zanimljivosti › 10. obljetnica smrti dr. Alede Starića