100 godina od rođenja Mirka Slade - Šilovića

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
10

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › 100 godina od rođenja Mirka Slade - Šilovića

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
11
 
11.2016

100 godina od rođenja Mirka Slade - Šilovića

Galerija Cate Dujšin Ribar, subota, 12. studenog u 20:00 sati
100 godina od rođenja Mirka Slade - ŠilovićaSilovic
 
Godina je 1916. Osnovana je poznata aviokompanija Boeing i jednako tako poznata filmska kuća Metro – Goldwyn – Mayer. Nobelovu nagradu za književnost dobio je Verner von Heidenstam.  Umro je Franjo Josip I. Rođeni su Kirk Douglas i Gregory Peck.

Prije stotinu godina u Zagrebu je održan prvi Proljetni salon, prvi su put objavljene „Priče iz davnine“ Ivane Brlić Mažuranić, a Vladimir Nazor napisao je „Medvjeda Brunda“. 
Prije stotinu godina u Trogiru rođen je svestrani kulturno-društveni djelatnik, muzealac i konzervator – Mirko Slade – Šilović, prvi ravnatelj Muzeja grada Trogira.

Kako bi se obilježila ova okrugla obljetnica rođenja, u Galeriji Cate Dujšin Ribar, Muzej grada Trogira, u subotu, 12. studenog 2016. u 20:00 sati održat će se prigodan program sačinjen od predavanja o Mirku Sladi – Šiloviću kao muzealcu, konzervatoru i kulturno-društvenom djelatniku te predstavljanja malog izbora pjesama iz njegove bogate pjesničke ostavštine.
 
Predavanje o Mirku Sladi – Šiloviću, muzealcu i konzervatoru, prvom ravnatelju Muzeja grada Trogira održat će ravnateljica Muzeja grada Trogira – dr. sc. Fani Celio Cega. „Mirko Slade – Šilović udario je temelje Muzeju grada Trogira – surađujući s vanjskim suradnicima osnovao je muzejske zbirke, popunjavao ih i obrađivao, organizirao je izložbe i razna događanja... Bio je i ravnatelj i stručni muzejski djelatnik i administrator...“, naglašava dr. sc. Celio Cega u svojem predavanju, te nastavlja „Svi mi ostali, kasniji djelatnici Muzeja grada Trogira, nastavili smo započetu muzejsku djelatnost -  danas dakako bogatiju i raznolikiju - zahvalni Mirku na uputama i korisnim savjetima koje je tijekom života nesebično davao...“

Predavanje o Mirku Sladi – Šiloviću kustosice Muzeja grada Trogira Aleksandre Bilić Petričević temelji se na Mirkovom svestranom kulturno-društvenom djelovanju. „Mirko Slade – Šilović bio je osebujna i nadasve svestrana osoba što nam potvrđuje širokim rasponom svojih zanimanja i interesa – bio je profesor matematike i fizike, pjesnik, publicist, kroničar, humorist, glumac, redatelj, osivač kulturnih ustanova, javni djelatnik... Napisao je tisuće članaka u raznim tiskovinama; preko petsto – što objavljenih što neobjavljenih pjesama, posebno njegujući trogirsku cakavicu. Sve što je radio bilo je usko vezano uz Trogir, grad koji je ostao njegovo uporište i ishodište“, naglašava kustosica Bilić  Petričević u svojem predavanju. 

Mali izbor pjesama iz njegove poezije predstavit će pripadnici raznih generacija - Mirkov suradnik i prijatelj Duško Geić; dokumentaristica Muzeja grada Trogira Daniela Kontić Strojan; Mirkov sin Radovan Slade Šilović, zamjenik gradonačelnika Grada Trogira te Romana Prižmić, učenica Osnovne škole Petra Berislavića.
 
Veselimo se Vašem dolasku!
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Silovic
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › 100 godina od rođenja Mirka Slade - Šilovića