17. Dan plina

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
09

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › 17. Dan plina

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
29
 
10.2019

17. Dan plina

proizvodnja plina pada, a potrošnja raste - piše Željko Bukša
17. Dan plinaSvi nagradeni
 

Radna i svečana sjednica Skupštine Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) i proslava 17. Dana plina tradicionalno su okupili mnogobrojne sudionike plinskog tržišta. Skupu je prisustvovalo oko 200 stručnjaka iz plinskoga gospodarstva i energetike: predstavnici brojnih ministarstava, institucija,  energetskih tvrtki i fakulteta. Na početku sjednice predsjednik HSUP-a Dalibor Pudić prokomentirao je protekle događaje u plinskom sektoru te nabrojao aktivnosti iz prošle i tekuće godine.

Domagoj Validžić, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike, istaknuo je da je pri kraju izrada dva za energetiku i zaštitu okoliša važna dokumenta: Strategije energetskog razvitka RH do 2030. i Integriranog energetsko-klimatskog plana. Pritom je napomenuo da će plin imati važnu ulogu kao tranzicijski energent prema dekarboniziranoj energetskoj budućnosti.

O prijedlogu Strategije će se, najavio je, uskoro izjasniti Vlada, a do kraja godine planiraju, nakon skore javne rasprave, dovršiti Integrirani plan i poslati ga Europskoj uniji. Njihovom provedbom treba postići ciljeve o sve većem korištenju obnovljivih izvora i povećanju energetske učinkovitosti jer Europsko vijeće planira postrožavanje ciljeva za ublažavanje globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.  Zato će Hrvatska morati izmijeniti nekoliko energetskih zakona kako bi ih uskladila sa europskim propisima, rekao je Validžić te najavio novi premijski sustav za poticanje obnovljivih izvora.

O aktualnim izazovima plinskog sektora izlagali su Tomislav Jureković, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), Antonija Glavaš iz Prvog plinarskog društva (PPD), Mirko Lukić iz Ine, Josip Jovanovac iz Plinacra i Marko Blažević iz HEP-Trgovine. 

U uvodnom izlaganju Jureković je govorio o izazovima europske dekarbonizacijske energetske politike u kojima fosilna goriva više nisu prihvatljiva pa je i neizvjesna buduća pozicija prirodnog plina na razini EU. U novom političkom okviru EU od 2019. do 2024. predviđeno je, uz ostalo, donošenje prvog europskog zakona o klimi, investicijski plan za održivu Europu, još ambiciozniji ciljevi za 2030. u sklopu kojih je smanjenje emisija stakleničkih plinova za 55 posto te da svaka emisija mora imati cijenu. Već je, primjerice, predviđeno da za to nadležni novi članovi Europske komisije trebaju u roku od 100 dana predložiti „European Green Deal“.

Međutim, plin i dalje u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, ima vrlo solidnu tržišnu poziciju pa će kao za okoliš najmanje štetan fosilni energent imati važnu ulogu u tranziciji prema klimatski neutralnoj ekonomiji. Ali još nije poznato kakva će biti njegova uloga u četvrtom energetskom paketu EU u kojem će primat imati električna energija, a dodatno se etabliraju obnovljivi izvori i energetska učinkovitost. Također se intenziviraju i integracijski procesi, a traže se i transsektorske sinergije. Očekuje se da će se hrvatsko maloprodajno tržište plina vjerojatno morati deregulirati nakon 1. travnja 2020. ali o tome bi trebalo provesti stručnu raspravu jer je to vrlo osjetljivo pitanje.

Jureković je istaknuo važnost uloge koju će Republika Hrvatska imati svojim predsjedavanjem EU u prvoj polovici sljedeće godine te napomenuo da će RH predsjedavati i radnom grupom Vijeća EU za energiju. Okupljenim stručnjacima za plin poručio je da se trebaju što aktivnije uključiti u rasprave tijekom tog razdoblja i naći prostora za afirmiranje plina u budućnosti.

Antonija Glavaš, članica Uprave PPD-a i izvršna direktorica zadužena za uvoz, trgovinu i opskrbu osvrnula se na različite modele ugovaranja plina u kontekstu nepredvidivosti cijena u proteklom periodu. Istaknula je da je trgovanje plinom postalo iznimno izazovno pa  smatra da je tržište spremno za dugoročne ugovore uz plutajuću cijenu koja se veže uz plinske hubove. 

Mirko Lukić, glavni stručnjak za inženjering proizvodnog sustava Ine, prikazao je doprinos domaće proizvodnje prirodnog plina u energetici Republike Hrvatske uz daljnje operativne planove tvrtke. Govorio je o prirodnom padu proizvodnje tog popularnog energenta te istaknuo da će se negativni trendovi najvjerojatnije nastaviti iako Ina poduzima sve što može (ulaganjem u nova istraživanja i optimizacijom proizvodnje) da taj pad  ublaži. Lani je proizvedeno 966 milijuna prostornih metara plina, dok je 2017. to bilo 1,1 milijarda prostornih metara, a Hrvatska je sa nekadašnjih 60 posto plina iz domaće proizvodnje pala na 39 posto u 2018., a očekuje se da će se vlastita proizvodnja, osim u slučaju većih otkrića novih zaliha, godišnje smanjivati za 6-10 posto. Unatoč toga samo nekoliko čanica EU ima bolji omjer vlastite proizvodnje i uvoza od Hrvatske jer države EU prosječno uvoze 80 posto plina, a proizvodnja im se godišnje smanjuje prosječno 10 posto.

Ina i dalje proizvodi oko 39 posto primarne energije u Hrvatskoj pa u strukturi ukupne potrošnje, koja iznosi 198 PJ na naftu i plin otpada 69 PJ, dok za usporedbu drvo i biomasa čine čak 48 PJ. Lukić je najavio da će Ina nastaviti s EOR projektima (utiskivanjem CO2 u stara naftna polja čime se postiže dvostruka korist - povećava proizvodnja i zbrinjava taj štetni plin) na poljima Ivanić i Žutica, a razmišlja se i o proširenju tog programa na Posavinu i Podravinu kako bi se povećale pridobive količine ugljikovododika. Tijekom ove sezone grijanja će, najavio je, početi proizvodnja na novom plinskom polju Vukanovec, a proizvodnja iz polja Gola Duboka će se povećati za 10 posto. Inino novo otkriće je polje Severovci u Podravini na kojem će proizvodnja početi za nekoliko godina. 

Nakon što je lani potrošnja plina u RH pala za čak 9,1 posto, trendovi su se ove godine poboljšali pa prva tri kvartala pokazuju rast potrošnje od 4,9 posto, rekao je Marko Blažević, direktor Sektora za razvoj plinskog poslovanja tvrtke HEP-Trgovina. Nažalost, trendovi u samodostatnosti plina su loši jer je lani iz domaće proizvodnje zadovoljeno samo 38 posto ukupne potrošnje, dok je sve ostalo činio plin iz uvoza. Za ovogodišnji rast potrošnje plina najviše su zaslužni HEP sa pet posto većom potrošnjom nego nego u istom lanjskom razdoblju, a industrijski kupci potrošili su osam posto više. Plinsko skladište Okoli trenutno je zapunjeno s rekordnom količinom plina, a utiskivanje još traje, rekao je Blažević. 

Josip Jovanovac, rukovoditelj službe tehnološkog upravljanja u tvrtki Plinacro, objasnio je ulogu ugrađenih procesnih plinskih kromatografa za nadzor kvalitete plina i obračun energije u transportnom sustavu, čime će se poslovanje plinom podići na još višu razinu.

U zanimljivoj raspravi stručnjaci su istaknuli da Hrvatska stvara vrlo male emisije CO2 (samo 0,05 posto svjetskih), pogotovo u odnosu na velike države kao što je npr. Kina (više od 25 posto svjetskih), pa ne bi zbog ekoloških razloga trebalo zanemarivati plin u planovima o energetskoj budućnosti RH. Također je naglašeno da je u zadnjih desetak godina znatno povećana proizvodnja električne energije iz TE na ugljen pa bi veća korist za okoliš bila da je ugljen kao gorivo zamjenjen plinom nego da je ta struja proizvedena iz obnovljivih izvora. Zato je istaknuto kako se treba zalagati da se druga fosilna goriva što više zamjene plinom kao najmanje za okoliš štetnim fosilnim gorivom te da se taj energent što više koristi u prometu tim više što će Hrvatska dobiti i LNG terminal.      

U svečanom dijelu proslave 17. Dana plina dodijeljene su godišnje nagrade i priznanja HSUP-a. Priznanje za životno djelo zbog iznimnih doprinosa razvoju plinskoga gospodarstva, struke, znanosti i obrazovanja u plinskoj struci dodijeljeno je Miljenku Šuniću, počasnom predsjedniku Hrvatske stručne udruge za plin, dugogodišnjem tehničkom direktoru Gradske plinare Zagreb i profesoru na zagrebačkom Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu.

Priznanje za sveobuhvatan uspjeh u poslovanju (menadžer godine) dodijeljeno je za Damiru Pećušaku, direktoru tvrtke HEP-Plin iz Osijeka. Priznanje za poseban doprinos razvoju plinskoga gospodarstva dodijeljeno je Nikoli Vištici, članu Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Priznanje za posebne doprinose razvoju efikasnog istraživanja i proizvodnje nafte i plina dobio je Vladimir Tišljar, savjetnik za aktivnosti razrade polja u Ini. Priznanje za doprinos razvoju obrazovanja i razvoju primjene prirodnog plina dodijeljeno je Igoru Sutloviću, redovitom profesoru na zagrebačkom Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Posebno priznanje za aktivnosti u medijskoj obradi tema o plinskom i energetskom gospodarstvu dodijeljeno je Dorotei Lazanin Jelenc, voditeljici Korporativnih komunikacija ENNA grupe i njenom kolegi Bruni Krčeliću za promociju plina u javnosti.

napisao: Željko Bukša

snimio: Zlatko Kalle

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Dan plina 1
 • Zagreb Dan plina 2
 • Zagreb Dan plina 3
 • Zagreb Na danu plina okupilo se oko 200 strucnjaka
 • Zagreb Priznanje damiru pecusaku
 • Zagreb Priznanje igoru sutlovicu
 • Zagreb Priznanje nikoli vistici
 • Zagreb Priznanje za vladimira tisjara preuzeo je njegov sin
 • Zagreb Svi nagradeni
 • Zagreb Tomislav jurekovic, predsjednik upravnog vijeca hera-e
 • Zagreb Urucenje nagrade za zivotno dijelo miljenku sunicu
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › 17. Dan plina