21. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Srp
2020
09

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › 21. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
11.2015

21. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Od 3. do 13. prosinca 2015.
21. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRISanjam-knjige-pula
 

Tematsko polazište 21. Sa(n)jam knjige u Istri Otok-Geto-Azil sigurno je najakutalnija tema koju je Sajam ikad imao. Kad je tema postavljena, ni slutili nismo da će se ona prožeti s trenutkom u kojem živimo i da ćemo radeći na programu svjedočiti ovakvoj izbjegličkoj krizi, gledati kako se slobodna Europa pretvara u utvrđeni otok, geto i istovremeno azil, da ćemo nemoćno promatrati zatvorene granice, građenje ograda i rastuću kseneofobiju. Kroz mnogobrojne okrugle stolove, knjige suvremenih autora, izložbe, filmove i umjetničke instalacije ovogodišnji će Sajam pokušati otvoriti širu raspravu o današnjem trenutku, ali i propitivati teme poput getoizacije slobodne misli, samogetoizacije intelektualaca, cenzure i autocenzure.

Dijelom, program će i ove godine imati posvetu svome gradu kroz Stripovsku ulicu i Art&Music festival, a u fokusu će biti i jedan osebujan grad – Beograd i njegova snažna umjetnička i kulturna scena. 

Programska novost Sajma je novi program za srednjoškolce nazvan Book F(or)ever, stvoren u želji da knjiška groznica preplavi pulske, istarske i riječke srednjoškolce. U suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom na Sajmu se otvara pravo kino koje će na svom programu imati provokativne dokumentarce posvećene temi Sajma. Zgusnuti program u središnjem prostoru Sajma, Domu hrvatskih branitelja, "prelit" će se na cijelu Pulu. Sajamski će se živjeti u kultnim prostorima Pule: Galeriji Cvajner, nekadašnjem punk klubu HP, Galeriji Motika, SKUC-u, Kafeu P14 i prvi put u povijesti Sajma - u Augustovom hramu. Jedanaest sajamskih dana ponovno će se pretvoriti ne samo u književni već šire kulturološki događaj ispunjen diskusijama i razgovorima, promocijama knjiga, stručnim skupovima, radionicama, izložbama, koncertima, filmovima...  AUTORI 21. SAJMA

U više od sto programa Sajma sudjelovat će ukupno 146 književnika, glazbenika, prevoditelja, izdavača, urednika, likovnih umjetnika, predavača. Točno 50 autora dolazi na Sajam sa svojim novim knjigama.

Grupu inozemnih autora predvode dva izuzetno renomirana imena europske kulturne scene: Terry Eagleton, jedan od najvećih teoretičara književnosti i kulture kojem su ove godine u Hrvatskoj prevedene i izdane dvije knjige i Erri De Luca, talijanski pisac, prevoditelj i aktivist, kojeg su pisci iz cijeloga svijeta podržavali putem peticija, a zbog sudskog proces na kojem mu se sudilo za verbalni delikt. 

Autori koji s posebnim senzibilitetom pristupaju problemskim pitanjima migranata, getoizaciji slobode govora ili pak otoku kao utopijskom mjestu i paradigmi poetičnog i literarnog prostora, na pulski Sajam dolaze s Islanda - Jon Kalman Stefansson, iz Ukrajine - Jurij Viničuk i Oleksandr Irvanec, Njemačke - Joachim Sartorius, Švicarske - Lukas Bärfuss, iz Bosne i Hercegovine - Namik Kabil.

Pulska publika posebno iščekuje premijerna predstavljanja knjiga kojih je svake godine sve više. Autori koji će u Puli premijerno predstaviti svoje nove naslove bit će: Borivoj Radaković sa svojim novim romanom koji smo iščekivali osam godina, poznati publicist Ivica Ivanišević sa svojim romanom prvijencem,scenarist Namik Kabil sasvojim biografskim romanima, Miljenko Jergović s dvije knjige koje govore o Sarajevu,Alem Ćurin sa stripom, Marina Vujčić s novim romanomi Željko Krušelj s intrigantnom knjigom o časopisu Polet. Premijerno predstavljanje imat će i troje mladih Puljana: Andrea Matošević i Igor Duda predstavljaju svoje nove publicističke naslove, a dramaturginja Jasna Žmak svoj prvi roman. Istarski bard Milan Rakovac premijerno predstavlja svoja Izabrana djela, a europski priznat, ali zauvijek PuljaninDragan Velikić odabrao je svoj grad za hrvatsku premijeru romana "Islednik".

Kroz mnogobrojne programe, nove poput Book F(or)ever, ali i tradicionalne kao što su Suton uz knjigu, Razgovori iza zavjese, Bertijev program, Autor čita autora i Doručak s autorom predstavit će se još i: Zdravko Zima, Jurica Pavičić, Zoran Ferić, Boris Dežulović, Dragan Markovina, Predrag Lucić, Boris Greiner, Borna Vujčić, Zvonko Maković, Tonko Maroević, Nadežda Čačinovič i dr. Od zanimljivih gostiju na okruglim stolovima svakako treba izdvojiti: Snješku Knežević, Žarka Puhovskog, poznatu talijansku novinarku Valeriju Brigida, Dragana Živadinova i tursku spisateljicu i aktivistkinju Ece Temelkuran.

OKRUGLI STOLOVI 

Okrugli stolovi i panel diskusije bit će, kao i uvijek, poprišta na kojima će se tema Sajma razložiti na najbolji mogući način, a ove godine održat će se pet „živih“ diskusija: Lampedusa, Prognanici – pogled s istoka, Walter Benjamin, smrt  izbjeglice, Otok – geto – azil i Migracije kao izazov naciji –državi.

BOOK F(OR)EVER & KINO HRT-a

Book F(or)ever, knjiška groznica koja će na neke djelovati tako da zauvijek ostanu vezani za knjigu, program je na kojem će mladi srednjoškolci imati priliku s autorima Sajma (strip crtačima, glazbenicima, književnicima) raspravljati, kritički propitkivati, nadilaziti stereotipe i predrasude te raspravljati, na postavljenu temu. Anti lektira, Pop poet, Tema dox i Strip Strasse podnaslovi su ovog programa koji će voditi dvojac Emir Imamović Pirke i Kruno Lokotar. 

Srednjoškolci u jutarnjim terminima, a posjetitelji Sajma u ranim popodnevnim satima moći će pratiti dokumentarne filmove te televizijske emisije iz bogate produkcije Hrvatske radiotelevizije s kojom Sajam partnerski surađuje. Program HRT kina podijeljen je na: Temu dox - dokumentarni filmovi koji prate temu Sajma, Knjiga na Trećem – pregled televizijskih emisija koje se bave knjigom i čitanjem te na Odabrao Dean Šoša – selekciju provokativnih dokumentaraca koje je odabrao glavni urednik Trećeg programa HRT-a. Projekcije će se održavati na glavnoj sceni Sajma u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja. Osim kina, HRT će na Sajmu organizirati i Tribinu III programa Hrvatskog radija Migracije kao izazov naciji-državi, okrugli stol Baš mi se čita! i slušaonicu Hrvatskog radija.

STRIPOVSKA I ART & MUSIC

Prošle je godine pulski sajam prvi put u žarište postavio strip te cijelu jednu ulicu nadomak Sajmu pretvorio u Stripovsku ulicu - Via dei fumetti – Strip Strasse u kojoj će se ove godine održati Noć stripa s izložbom A5 i Strip strasse maratonom na kojem će sudjelovati mlada, ali već renomirana Ivana Pipal, slikarski duo iz Slovenije Beli sladoled (Miha Perne i Leon Zuodar), beogradski strip autor Boris Stanić i zagrebački street artist Miron Milić.

U Stripovskoj ulici bit će i klub Kumpanije od libra – ovogodišnjih sudionika stručnog Fellowship programa, koji će u velikoj mjeri obuhvaćati upravo strip literaturu s posebnim osvrtom na grafičke novele. Kupanija od libra ponovno će biti izvrsna prilika za razmjenu informacija i stvaranje mreže između domaćih i stranih izdavača, autora, prevoditelja, književnih agenata i organizatora literarnih manifestacija, među kojima će biti dvadeset sudionika iz Francuske, Grčke, Ukrajine, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. U programu Strip Strasse na glavnoj pozornici Sajma gostovat će poznati francuski strip crtači Benjamin Flao i Sylvain Coissard.  

U Stripovskoj će se održavati i radionica stripa koju organizira poznati Art&Music festival, a koju će voditi pulska strip autorica Petra Gardijan. Tom radionicom i cjelonoćnom svirkom (Letu štuke, Miki Solus, Artan Lili, Lice Mista) u nekad kultnom klubu Hotela Pula oživjet će, prvi put zimi, u sklopu Sajma kultni festival Art&Music, koji od svog osnutka uspješno sublimira strip i glazbu. Glazbeni program zajedno su postavili Branimir Slijepčević Brada i Dario Marušić. Na Sajmu je Art&Music, zajedno sa Stripovskom ulicom, hommage pulskoj underground sceni 90-ih, otok i azil stripašima, bendovima i svima onima kojima je riječ cenzura strana, a sloboda govora neophodna za preživljavanje.

NULTI DAN – DAN KNJIŽNIČARA

Uz Fellowship program Kumpanija od Libra središnji stručni program Sajma je i Nulti dan, dan posvećen knjižničarima. Prije svih posjetitelja, dan prije otvorenja Sajma knjižničari Hrvatske tradicionalno se okupljaju u Puli. Ove godine, uz knjige koje će pomno pregledati, okuplja ih prva velika rasprava o prijedlogu Zakona o knjižnicama, panel diskusija  Knjižnice, nakladnici i kulturna raznolikost: zakonske odredbe i hrvatska realnost

ČETIRI IZLOŽBE SAJMA

Uz već spomenutu izložbu strip crtača A5, prvi dan Sajma otvorit će se u Gradskoj galeriji Pula izložba: Antun Motika – protostrip i karikature, koju je Sajam prema ideji Andree Matoševića osmislio u suradnji sa Zbirkom umjetnina grada Pule. Ova izložba prikazuje rane i netipične radove Antuna Motike u kojima se bavi političkom karikaturom i ilustriranim knjigama. Kustosi izložbe su Emina Popović i Andrea Matošević, a krajnji cilj izložbe je povezati strip kao jedno od žarišnih tema Sajma, glavnu temu kroz Motikin kritički pristup političkoj situaciji u kojoj je živio te grad Pulu.

U Galeriji Cvajner predstavit će se eminentni beogradski grafički dizajner, vizualni umjetnik i osnivač life style brenda Futro Slavimir Stojanović s izložbom Knjige koje nisam napisao - izmišljene naslovnice knjiga gdje se autor poigrava s dosjetkama, ironijom, ali i  autoironijom.

Po prvi put u povijesti Sajma jedan od "sajamskih prostora" postat će i Augustov hram, a sve zahvaljujući izložbi Intermundia Ane Dane Beroš.

Intermundia je kustosko-istraživački projekt, koji prikazuje slučaj Lampeduse kao metonimije suvremenih "pritvorskih uvjeta" na ulasku u "Tvrđavu Europu". Ova izložba koju Sajam radi u Suradnji s Društvom arhitekata Istre i Arheološkim muzejem Istre u potpunosti podržava temu i sigurno će biti jedan od vrhunaca sajamskih događanja.

REGIONALNO ŽARIŠTE - BEOGRAD ČITA

Posljednje desetljeće Sajam redovito predstavlja određenu regiju i njezin kulturni milje. Ove godine regionalno žarište bit će usmjereno na snažnu umjetničku scenu grada Beograda. Program Beograd čita osmišljen je u suradnji s Geopoetikom, a glavni selektor programa je Vladislav Bajac, direktor Geopoetike i član programskog odbora Sajma. Atmosferu suvremenog Beograda u Pulu će prenijeti bardovi ovog osebujnog grada i mlađi beogradski autori, među kojima su: Slobodan Šijan, Goran Marković, Božo Koprivica, Slavimir Stojanović (Futro), Slavoljub Stanković, Đorđe Miketić, Dana Todorović, Vesna Goldsworthy i Predrag Miki Manojlović.

Program Beograd čita u jednom je dijelu i posveta filmskoj Puli, jer nam zlatnim Arenama nagrađivani, miljenici pulske filmske publike: Goran Marković, Slobodan Šijan i Miki Manojlović dolaze na Sajam. Dolaze s knjigama, a Goran Marković uz knjigu nosi  film.

 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Sanjam-knjige-pula
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › 21. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI