Angažiraj se za pčele!

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Lip
2020
06

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Angažiraj se za pčele!

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
19
 
05.2020

Angažiraj se za pčele!

20. svibanj - Svjetski dan pčela
Angažiraj se za pčele!Cebelar 1 r
 

Proglašenje svjetskog dana pčela znači važnu nadogradnju i povezivanje država u brizi za pčele i ostale oprašivače na globalnoj razini. Svjetskim danom pčela želi se svjetsku javnost upozoriti na značenje pčela i divljih oprašivača te zajedničkim naporima država na međunarodnoj razini doprinijeti njihovoj zaštiti. Važan cilj svjetskog dana pčela je također doprinijeti rješavanju globalnih problema – prelasku na održivu poljoprivredu te iskorjenjivanju siromaštva i gladi u državama u razvoju.

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) povodom ovogodišnjeg svjetskog dana pčela apelira na svakog od nas sloganom "Angažiraj se za pčele".

U svrhu povećanja osviještenosti o značenju pčela za očuvanje ravnoteže u prirodi i opstanak cjelokupnog čovječanstva, Ujedinjeni narodi su 2017. godine na inicijativu Slovenije 20. svibnja proglasili za svjetski dan pčela.

Značenje pčela i oprašivača općenito

Pčele su poznate kao neumorne radilice i zajedno s drugim oprašivačima čine neizostavnu kariku u prirodi. Neophodne su za održivu poljoprivredu, prehrambenu sigurnost i biotičku raznovrsnost. Osim pružanja prehrambene sigurnosti i vitalne poljoprivrede (svaka treća žlica svjetske hrane ovisi od oprašivanja) pčele i drugi oprašivači su neprocjenjivi i iz vidika gospodarstva i okoliša. One predstavljaju važan izvor prihoda poljoprivrednicima, posebice manjim poljoprivrednicima i obiteljskim gospodarstvima, prije svega u državama u razvoju. Oprašivanje je vrlo važno i za druge biljke koje se koriste kao biogoriva, vlakna, lijekovi, stočna hrana i građevinski materijali. Na ovaj se način čuvaju i generiraju brojna radna mjesta.

Značenje pčela i oprašivača za okoliš

Na našem planetu živi oko 20.000 različitih vrsta pčela od kojih je najpoznatija medonosna pčela. One su od iznimnog značenja za očuvanje prirodne ravnoteže koju održavaju oprašivanjem biljaka. Osiguravaju križanje nesrodnih biljaka u ekosustavu te se time brinu za reprodukciju i biotičku raznovrsnost brojnih vrsta uzgojenih i divljih biljaka. Oprašivači su također dobar bioindikator prilika u određenom okolišu. Promatranjem njihovog razvoja i zdravstvenog stanja možemo utvrditi događa li se nešto u okolišu te je li potrebno poduzeti određene mjere. U zadnje vrijeme pčele su sve ugroženija vrsta.

Ugroženost pčela i oprašivača

Studije svjetski priznatih organizacija, Ujedinjenih naroda i Svjetskog saveza za zaštitu prirode, ukazuju na smanjivanje populacije pčela ali i drugih oprašivača. Tome pridonose brojni čimbenici koji su posljedica ljudskih aktivnosti, kao što su na primjer intenzivna poljoprivreda, široko i prekomjerno korištenje pesticida te zagađenje. Pčele su ugrožene od strane kako štetočina tako i bolesti. Njihov životni prostor se smanjuje što je posljedica neprestanog rasta svjetskog stanovništva. Život i razvoj pčela ugrožavaju također i klimatske promjene. Poticanjem održive poljoprivrede i pčelarstva, stručnom edukacijom pčelara, prilagođavanjem pristupa i tehnologije pčelarstvu te sađenjem mednih biljaka koje su otpornije na promjenjivu klimu, doprinosimo ublaženju i prilagođavanju pčelarstva klimatskim promjenama.   

Oprašivači i stvaranje uvjeta za razvoj žena pčelarica na ruralnim područjima (središnja tema ovogodišnjeg obilježavanja)   

U državama u razvoju u kojima opstanak malih uzgajivača i obiteljskih gospodarstava puno više ovisi o poljoprivredi u odnosu na razvijene države, oprašivači i besplatna usluga oprašivanja potreban su uvjet za raznolike i bogate prinose. Ključnu ulogu u osiguravanju takvog usjeva koji će nahraniti obitelj odnosno cjelokupnu zajednicu, imaju žene. Bez njihovog brižnog upravljanja obiteljskim prihodom i izvorima ozbiljno bi se ugrozila prehrambena sigurnost brojnih obitelji. Bez obzira na njihov važan doprinos, ostaje uklanjanje nejednakosti i prepreka pristupu prirodnim i proizvodnim izvorima te znanju, izazov kojeg posebno naglašava i Agenda za održivi razvoj do 2030. godine. Stvaranje uvjeta za razvoj žena pčelarica stoga je ogroman razvojni potencijal, još posebice na području održive poljoprivrede i razvoja ruralnih područja te proizvodnje raznolike i kvalitetne prehrane

Istraživanja i inovacije

Za budući razvoj ovog područja, kao i za razvoj poljoprivrede i prerade hrane općenito, od ključnog će značaja biti istraživanja, inovacije, obrazovanje i prijenos znanja. Za očuvanje i zaštitu oprašivača te održivi razvoj pčelarstva najznačajnije će biti uvođenje novih (zelenih) tehnologija, praćenje stanja pčela i drugih oprašivača te osiguravanje potrebne dijagnostike bolesti pčela, utvrđivanje uzroka lošeg razvoja ili čak odumiranja pčelinjih obitelji i drugih oprašivača, konstantno obrazovanje o mjerama za preventivu, iskorjenjivanje bolesti i štetočina te osiguranje promptnog i pravovremenog odaziva na iste.

Svrha Slovenskog društva pčelara i napori Slovenije

Slovenija je svjesna iznimne važnosti pčela stoga im posvećuje posebnu brigu. U okviru mjera EU Slovenija izvodi trogodišnje programe na području pčelarstva, a pčelari također imaju pravo na poticaje u okviru Programa razvoja ruralnih područja 2014. – 2020. Na nacionalnoj razini izvodi se financiranje javne savjetodavne službe u pčelarstvu koja brine za očuvanje kranjske pčele, osvješćuje širu javnost o značenju pčela, a prije svega djeluje na području obrazovanja i osposobljavanja. Slovenija financira i javnu službu zdravstvene zaštite pčela koja brine o zdravlju pčela.

Na tisuću građana u Sloveniji čak su četiri njih pčelari; objedinjuje ih 1873. godine osnovan Pčelarski savez Slovenije. Sve veće značenje ima također i urbano pčelarstvo.


Za Sloveniju je pitanje fitofarmaceutskih sredstava i njihovog štetnog djelovanja na pčele vrlo osjetljivo. Još 2011. godine (tri godine prije EU koja je uvela privremeno ograničenje u 2014. godini) Slovenci su uveli nacionalnu zabranu korištenja neonikotinoida za obradu sjemena poljoprivrednih biljaka.

U Sloveniji je pčelarstvo masovna gospodarska odnosno amaterska djelatnost s nekoliko stoljeća starom tradicijom. Prvi profesionalni učitelj pčelarstva bio je Anton Janša (1734.-1773.), a kranjska ili siva medonosna pčela - Apis mellifera carnica – poznata je u cijelom svijetu.

Kranjska pčela je u Sloveniji zaštićena Zakonom o stočarstvu koji ju definira kao autohtonu pasminu te određuje njezinu posebnu zaštitu. Time je Sloveniji priznato pravo i dodijeljena dužnost brinuti se za autohtonu populaciju kranjske pčele Apis mellifera carnica. Slovenija je također u pretpristupnom ugovoru EU svoj teritorij osigurala kao izvorno područje kranjske pčele čime se obvezala da će učiniti sve za njezino očuvanje.

Već niz godina Slovenija posvećuje posebnu brigu osvješćivanju javnosti o značenju pčela, a posebna pažnja je usmjerena na mlade ljude. Osvješćivanje o tome širi se putem različitih projekata u Sloveniji i europskom prostoru, kao što su na primjer "Tradicionalan slovenski doručak" i "Europski medeni doručak".

U Sloveniji se rasprostranjenost i značenje pčelarstva odražava kako u arhitekturi tako i u narodnoj umjetnosti; u arhitekturi se koristi oblik pčelinjaka, a u narodnoj umjetnosti su to oslikane košnice. Različite vrste apiterapije temelje se na ljekovitoj snazi  pčela, pčelinjih proizvoda te od njih izrađenih pripravaka. Pčelarstvo kao značajan element nematerijalne kulturne baštine Slovenije u postupku je upisa u nacionalni registar.

Slovenska pčelarska akademija

Slovenija je 2019. godine utemeljila Slovensku pčelarsku akademiju (SPA) kao organizacijsku jedinicu Poljoprivrednog instituta Slovenije. U okviru SPA organizirat će se neformalne edukacije na području pčelarstva. Slovenija želi na taj način postati vodeća zemlja na području razvoja znanja i inovacija u pčelarstvu i time neto izvoznik novih pčelarskih znanja, praksi i tehnoloških rješenja. Ciljevi SPA su pomoći državama u razvoju putem prijenosa znanja i tehnologija na području pčelarstva, povećanje prepoznatljivosti Slovenije, slovenskog pčelarstva i turizma, poboljšanje mogućnosti zapošljavanja i poboljšanje osviještenosti o značenju pčela i oprašivanja. Ovaj način pokazuje, da može i mala zemlja doprinijeti rješavanju globalnih problema – iskorjenjivanju siromaštva i gladi u državama u razvoju.

 Kako se mogu angažirati za pčele? 

 1. U svrhu ukrašavanja, na balkonima, terasama i na vrtu sadim odnosno sijem medonosne biljke
 1. Kod kuće na balkonu, terasi ili na vrtu postavim kutiju za gniježđenje pčela – mogu ju izraditi sam ili ju kupiti
 1. Zalažem se za očuvanje cvjetnih livada s većom raznolikošću biljaka i na livade sijem medonosne biljke
 1. Izbjegavam košnju za vrijeme najvećeg cvjetanja biljaka, a travu kosim u večernjim satima.
 1. Pčelarima omogućujem privremeni ili stalni smještaj pčelinjaka na poljoprivrednim površinama. Time će pčele imati odgovarajuću pašu, a naše bilje bit će  oprašeno i donosit će bogatije plodove.
 1. Ukoliko je već potrebno prskanje, koristim pesticide koji nisu štetni za pčele, prskam kad nema vjetra rano ujutro ili kasno navečer kad se pčele već povuku u košnice.
 1. Malčiram cvjetnice  u voćnjacima i vinogradima prije prskanja pesticidima kako nakon prskanja ne bi privlačile pčele.
 1. Osvješćujem djecu i mlade ljude o značenju pčela.
 1. Med i druge pčelinje proizvode kupujem kod lokalnog pčelara.
 1. Moralno podržavam pčelare i prisustvujem na događajima koji podržavaju brigu za pčele.
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Cebelar 1 r
 • Zagreb Cebelnjak 3 r
 • Zagreb F002092-1 radolca cebelarstvo orig jpg-photo-l
 • Zagreb Logo save the bees slo eng
 • Zagreb Logo wbd ang
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Angažiraj se za pčele!