BIJELI TARTUFI ZIMI: Zavodljivo putovanje u srce francuske kuhinje

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:19
Tra
2020
10

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › BIJELI TARTUFI ZIMI: Zavodljivo putovanje u srce francuske kuhinje

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
17
 
02.2013

BIJELI TARTUFI ZIMI: Zavodljivo putovanje u srce francuske kuhinje

Dirljiv roman o Augusteu Escoffieru, svjetskome majstoru kojega je njemački car Vilim II. nazvao kraljem kuhara i kuharom kraljeva
BIJELI TARTUFI ZIMI: Zavodljivo putovanje u srce francuske kuhinjeBijeli t
 

Auguste Escoffier (1846. – 1935.) bio je francuski majstor kuhar bez premca čiji utjecaj na iskustvo restoranskog objedovanja i vrhunsku kuhinju osjećamo i danas. Usto je bio i kompliciran muškarac – dobar, ali nepopustljiv, opsjednut hranom i strahovito gladan, u stanju biti silno strastven i nedokučivo suzdržan.

Svojim nas bujno izmaštanim novim romanom N. M. Kelby prenosi u Escoffierov svijet, pletući senzualnu priču o hrani i čežnji, ratu i ljubavi.

Početak romana vodi nas na kraj Escoffierova života, u vrijeme kad on piše memoare. Bio je svjedok burnih povijesnih događaja pa iz jedinstvene perspektive pripovijeda o danima kad je bio kuhar u Francusko-pruskom ratu, majstor kuhar za beau monde u Parizu i londonskom Savoyu te pouzdanik kraljeva i svjetskih vođa.

U srcu Escoffierove priče zapravo je ljubav prema dvjema vrlo različitim ženama: glumici Sari Bernhardt, slavnoj po ljepoti i nehajnosti, jednoj od najobožavanijih žena tog doba, te vlastitoj supruzi, nezavisnoj i profinjenoj pjesnikinji Delphine Daffis, čiju je ruku Escoffier dobio na okladi, a glavninu karijere proveo je odvojen od nje.

S odlaskom u mirovinu, Escoffier se vratio Delphine. Ona zahtijeva samo jedno: da stvori jelo u njezino ime kao što je to učinio za mnoge druge, uključujući i Saru Bernhardt i kraljicu Viktoriju. No kako je moguće sažeti kompleksnost ljubavi u jednom jedinom receptu?

Veliki majstor kuhar nije to znao. Uz pomoć tvrdoglave mlade kuharice, Sabine, koja silno nalikuje na Saru Bernhardt, Escoffier mora ponovno otkriti emocionalni potencijal hrane, njezinu sposobnost da izrazi strast, kajanje, tugu, oprost i ljubav.

Više o Augusteu Escoffieru:

Auguste Escoffier je želio postati kipar, ali su njegovi roditelji smatrali da je njegova sitna građa u neskladu sa skulptorskim zanimanjem. Započeo je karijeru kao kuhar u obiteljskom restoranu u Nici, odakle je vrlo brzo prešao u jedan od najpoznatijih pariških restorana Le Petit Moulin Rouge. Iskustvo koje je stekao kuhajući za vojsku u Francusko-pruskom ratu primijenio je kasnije u najluksuznijim svjetskim restoranima, organizirajući kuhare u skladu s fazama pripreme i vrstama jela.

Escoffier je zaslužan za modernizaciju francuske kuhinje: ukinuo je unaprijed kuhana, atraktivno dekorirana jela i prvi uveo praksu a la carte, nudeći gostima sezonski prilagođene, brzo i elegantno pripremljene namirnice.

Escoffier je njegovao srdačne odnose s osobljem koje ga je zvalo Papa. Nikad nije vikao ni gubio živce, a nesuglasice su se rješavale izvan kuhinje, i to bez dizanja glasa. Kulinarstvu je pristupao kao umjetnosti, a kuhanju kao gospodskom zanimanju.

Iznad svega je cijenio pristojno ponašanje. "Bez psovanja. Bez tučnjave. Bez pušenja. Bez pića. U njegovoj kuhinji, beskrajne količine vina koju je većina dobavljala svojim kuharima da budu napojeni i sretni zamijenilo je posebno piće od pšenice čiji je pripravak Escoffier naručio od jednog liječnika", navodi autorica knjige.

Nošenje kuharske kape smatrao je ponižavajućom praksom jer je broj nabora na kuharskoj kapi pokazivao na koliko načina pojedini kuhar zna pripremiti jaja. Kapa je maksimalno sadržavala sto nabora, a on je znao pripremiti jaja na 685 načina. "Kad nosim kuharsku kapu, prisiljen sam na kompromis, a to je neprihvatljivo", tvrdio je.

Stotinjak godina prije nego što su znanstvenici utvrdili da postoji umami – peti okus, inovativni francuski kuhar konstatirao je da osim slanog, slatkog, gorkog i kiselog postoji i – slasno.

Vodio je restorane u Grand Hotelu u Monte Carlu, hotelu National u švicarskom Lucernu te najluksuznijim pariškim i londonskim hotelima toga doba: Savoyu, Ritzu i Carltonu. Prvi je kuhar u povijesti koji je dobio Orden viteza Legije časti.

Escoffier je kuhao svjetskoj eliti: britanskoj kraljici Viktoriji, njezinom sinu Edwardu VII., njemačkom caru Vilimu II., predsjednicima država, glasovitim opernim pjevačicama poput Nellie Melba (za koju je kreirao popularni desert breskve Melba), diplomatima, glazbenicima, slikarima... Kreirao je meni posljednjim putnicima na Titanicu, a u najpoznatijem svjetskom brodolomu izgubio je svoje brižljivo čuvano osoblje.

O AUTORICI

N. M. Kelby autorica je hvaljenih romana In the Company of Angels, Whale Season te dobitnica, između ostalih, Floridske književne nagrade za knjigu A Travel Guide for Reckless Hearts. Živi u St. Paulu u Minnesoti.

IZ RECENZIJA

„Prelijepo raslojen i pun dirljivih detalja, roman Bijeli tartufi zimi pripovijeda o nesvakidašnjim ljudima upletenima u zanimljivu ljubavnu priču. Obiluje bujnom i dekadentnom čežnjom – opit će vam i um i osjetila.”

- Diana Abu-Jaber, autorica romana Birds of Paradise

„Roman me istoga časa privukao zbog čudesnog načina na koji autorica piše o hrani. Osim toga, opisuje i jedan od najneobičnijih i najsnažnijih prizora zavođenja koji sam ikad pročitala, a koji je baš zbog svoje jedinstvenosti potpuno uvjerljiv.”

- Pam Houston, autorica romana Sight Hound

Bijeli tartufi zimi zavodljivo su i puteno putovanje u srce francuske kuhinje. Htjela sam da ova gozba koja bubri strašću i žudnjom potraje što dulje.”

- Lauren Belfer, autorica romana City of Light i A Fierce Radia

Izdavač: LUMEN

N. M. Kelby: BIJELI TARTUFI ZIMI

Prijevod: Petra Matić 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Bijeli t
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › BIJELI TARTUFI ZIMI: Zavodljivo putovanje u srce francuske kuhinje