Bukove šume Velebita i Paklenice za zaštitu UNESCO-a

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
03:59
Velj
2020
23

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Hrvatska u EU › Bukove šume Velebita i Paklenice za zaštitu UNESCO-a

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
14
 
01.2016

Bukove šume Velebita i Paklenice za zaštitu UNESCO-a

Zaštita UNESCO-a donosi veću prepoznatljivost na svjetskoj razini
Bukove šume Velebita i Paklenice za zaštitu UNESCO-aBukova-suma
 

Bukove šume u našim nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica nominirali smo za upis na popis svjetske baštine UNESCO-a. Time želimo omogućiti još veću razinu zaštite prirodnih ljepota Hrvatske i održivi razvoj područja koja okružuju naše parkove. Zaštita UNESCO-a donosi veću prepoznatljivost na svjetskoj razini što znači i dolazak većeg broja gostiju od čega će najveću korist imati lokalno stanovništvo. Pod zaštitom UNESCO-a trenutno su Nacionalni park Plitvička jezera i Park prirode Papuk, a uvjeren sam da će se na toj listi uskoro naći još dva naša nacionalna parka“ – izjavio je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep nakon sastanka predstavnika 13 europskih zemalja koje pripremaju zajedničku nominaciju „Iskonskih bukovih šuma Karpata i drugih regija Europe« za upis na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Na sastanku koji je održan u Beču Hrvatska je u prijedlog nominacije uključila posebno prirodno vrijedna područja bukovih šuma u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica. Riječ je o 1.220 hektara bukove šume koja se u NP Sjeverni Velebit nalazi u Strogom rezervatu „Hajdučki i Rožanski kukovi“, te 2.013 hektara šume na lokacijama Suva draga-Klimenta i Oglavinovac-Javornik u NP Paklenica.

Predstavnici zemalja na sastanku su usvojili Zajedničku deklaraciju o namjeri serijske nominacije koja će se do kraja ovog mjeseca dostaviti u UNESCO-ov Ured u Parizu na razmatranje. Time će započeti proces valorizacije nominacije za upis na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Hrvatska je po bioraznolikosti i prirodnim ljepotama među najbogatijim europskim državama. To potvrđuje i činjenica da se na popisu svjetske baštine UNESCO-a od 1979. nalazi NP Plitvička jezera, a od studenog 2015. na toj se listi nalazi i PP Papuk koji je proglašen prvim hrvatskim UNESCO geoparkom. Lokaliteti koji se nominiraju za upis na Listu svjetske baštine moraju imati univerzalnu vrijednost koja je zaštićena.

Iznimnost predloženih iskonskih bukovih šuma u parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica temelji se na njihovoj izvornosti, geografskom položaju i veličini.

Nominacija je potvrda da se prirodnim ljepotama Hrvatske upravlja na najbolji mogući način s ciljem da se zaštite za buduće naraštaje, a da se istovremeno omogući održivi razvoj područja u kojima se parkovi nalaze. Povećanjem broja gostiju bez da se ugroze prirodne ljepote stanovnicima tih krajeva omogućuje se stvaranje novih poslovnih prilika razvijanjem turističke i poljoprivredne ponude.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Bukova-suma
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Hrvatska u EU › Bukove šume Velebita i Paklenice za zaštitu UNESCO-a