Četiri se oporavljena supa

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Svi
2020
30

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Zanimljivosti › Četiri se oporavljena supa

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
25
 
05.2019

Četiri se oporavljena supa

vinula u nebo nad Primorjem
Četiri se oporavljena supaBjeloglavi sup
 
Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina u prirodu je pustio supa Birbiraja
 
Birbiraj, Draga, Karlo i Popaj – bjeloglavi su supovi koji su dobili novu priliku za život u netaknutoj prirodi kvarnerskih otoka.
Riječ je o supovima koji su pronađeni ozlijeđeni krajem prošlog ljeta. Naime, neke mlade ptice nevješto okončaju prve letove iz gnijezda nakon čega ih podno litica i u moru nerijetko pronalazi i spašava lokalno stanovništvo.
 
Četiri supa koja su se jutros uspješno vinula u nebo, tako novu perspektivu duguju ljudima. Nakon dobivanja informacije o ozlijeđenom supu, u njegovo se spašavanje uključuje Javna ustanova Priroda. Ona ga smješta u Oporavilište za bjeloglave supove u Belom te mu pruža sveobuhvatnu skrb kako bi se uspješno vratio u prirodu.
 
U puštanju bjeloglavih supova u prirodu sudjeluje mali broj ljudi, a u želji da sve prođe u najboljem redu, svaki uzlet supa prati mješavina osjećaja – od straha do oduševljenja.
Za puštanje supa Birbiraja bio je zadužen župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.
 
„Ovime smo zatvorili jedan krug! Primorsko-goranska županija, a moram reći i ja osobno, dali smo punu potporu za uspostavu i rad Oporavilišta za bjeloglave supove. Igrom slučaja i sudjelovao sam u spašavanju jednog supa. Tako sam danas imao čast pustiti u prirodu supa Birbiraja koji je pronađen i spašen u istoimenoj uvali“, kazao je župan Komadina.
 
Davanje imena supovima po toponimima je dosta često, a najčešće su to imena mjesta gdje su supovi pronađeni. Tako je Draga dobila ime po Mošćenićkoj Dragi gdje je u akciji spašavanja sudjelovala i Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda.
 
„Veličanstveno je bilo danas gledati Dragu u posve drugačijem izdanju! U našem se Oporavilištu izvrsno oporavila i spremna je za krstarenje kvarnerskim nebom. Supovi dnevno mogu preletjeti i nekoliko stotina kilometara. Kako bi se mogli pratiti u prirodi, obilježeni su GPS ogrlicama“, kazala je Sonja Šišić te pozvala stanovnike Cresa i okolnih otoka da nastave graditi skladan suživot s bjeloglavim supovima, jedinim strvinarima među pticama u Hrvatskoj.
 
Kao potvrdu obećanja da će razvijati svijest o tome među sugrađanima – od najmlađih do najstarijih, gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako u prirodu je pustio supa Karla, a ravnatelj Osnovne škole Frane Petrića iz Cresa Josip Pope otvorio je vratašca tzv. transportera supu Popaju.
 
Time se broj supova koji su se u posljednje četiri godine uspješno oporavili u Belom te su vraćeni u prirodu, popeo na dvadeset i sedam.
Svaka je jedinka izuzetno vrijedna jer Hrvatska spada među rijetke europske zemlje gdje bjeloglavi supovi još uvijek žive.
 
Primorsko-goranska županija najbogatija je županija u Hrvatskoj po biološkoj raznolikosti, a veliki doprinos tome daju flora i fauna njezinih otoka.
 
Zato se na Svjetski dan zaštite okoliša u srijedu, 5. lipnja u Oporavilištu u Belom otvara izložba fotografija Krajobrazi otoka Cresa koja je proizašla iz projekta Otočne razvojne agencije OTRA.
U oporavku i puštanju bjeloglavih supova u prirodu Javna ustanova Priroda surađuje sa Zoološkim vrtom grada Zagreba, udrugama BIOM i Tramuntana.
 
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Bjeloglavi sup
  • Zagreb Sonja sisic pusta dragu
  • Zagreb Zlatko komadina
  • Zagreb Zupan zlatko komadina pusta birbiraja 2
  • Zagreb Zupan zlatko komadina pusta birbiraja
  • Zagreb Bjeloglavi sup 2
  • Zagreb Josip pope s popajem
  • Zagreb Kristijan jurjako s karlom

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Zanimljivosti › Četiri se oporavljena supa