Čileanski trojac Mimica

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:58
Svi
2020
26

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Čileanski trojac Mimica

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
09
 
11.2019

Čileanski trojac Mimica

u Hrvatskoj se predstavlja sa zbirkom pripovijedaka Troje iz plemena
Čileanski trojac MimicaFoto troje iz plemena
 

U ritmu čitanja i susreta čitalačkih svjetova unutar Mjeseca hrvatske knjige, od 11. do 15. studenoga 2019. godine hrvatskoj će se javnosti predstaviti zanimljiv (i po mnogočemu jedinstven) spisateljski trojac – čileanski pisci hrvatskoga podrijetla Vesna Mimica, akademik Eugenio Mimica i Guillermo Mimica.

Troje će se Mimica predstaviti hrvatskoj javnosti kroz zadnji tjedan Mjeseca hrvatske knjige zajedničkim projektom – zbirkom pripovijedaka zanimljiva naslova Troje iz plemena koju je za hrvatsko izdanje priredila Branka Bezić Filipović iz Hrvatske matice iseljenika u izdanju nakladničke kuće Naklada Bošković iz Splita.

Poveznica među troje čileanskih pisaca je hrvatsko prezime Mimica iz istoimenoga mjesta Mimice u blizini Omiša odakle su se prije više od stotinu godina na područje samoga juga Čilea iselili njihovi predci utemeljivši po dolasku u novi kraj gradić Porvenir.

Program predstavljanja čileanskih autora hrvatskoga podrijetla i njihove zajedničke zbirke pripovijedaka Troje iz plemena u Hrvatskoj počinje u  ponedjeljak 11. studenoga u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u organizaciji NSK, Hrvatske matice iseljenika Split i naklade Bošković.

Pored samih autora, zbirku će predstaviti i dr. sc. Željka Lovrenčić, voditeljica Zbirke inozemne Croatice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Branka Bezić Filipović te dr. sc. Josip Lasić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Danas u Čileu djeluje puno uspješnih ljudi hrvatskih korijena, među kojima se osobito ističu književnici. Prema nekim statistikama, u čileanskoj je književnosti registrirano oko 300 književnika hrvatskih korijena. Premda su njihove teme osobne i jedinstvene, svi su na neki način vezani uz Hrvatsku. Nisu izgubili svoje podrijetlo. Upravo to žele istaknuti i troje autora zastupljenih u ovoj knjizi kojom žele naglasiti svoj identitet i povezanost sa zemljom iz koje potječu njihovi preci. Osim podrijetlom, povezani su i kratkim pričama raznolika sadržaja – od realističkoga do fantastičnoga  – u kojima se, između ostalih tema, bave i sudbinom čovjeka u suvremenome svijetu. Također, u ovoj zbirci pripovijesti nailazimo i na priče čija se tematika odvija u Magallanesu, na krajnjemu jugu Čilea kamo su prvo dolazili  naši zemljaci u potrazi za zlatom i priče iz kojih možemo spoznati u kakvim su surovim uvjetima živjeli oni koji su otišli s toploga otoka Brača i iz drugih hrvatskih mjesta da bi sebi i svojoj djeci osigurali budućnost, objašnjava dr. sc. Željka Lovrenčić dodajući da je knjiga zanimljiva i dirljiva jer se njome povezuju sudbine troje uspješnih čileanskih književnika koji u svojim pričama tragaju za identitetom i pripadnosti određenome narodu.

Nakon Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, predstavljanje gostiju iz Čilea i njihovog zajedničkog proznog djela nastavlja se u Splitu (12. studenoga), Kaštelima (13. studenoga), Supetru (14. studenoga) i završava svečanim programom u Omišu i Mimicama (15. studenoga).

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Foto troje iz plemena

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Čileanski trojac Mimica