Claustra – Kameni branici Rimskog carstva

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Lip
2020
01

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Hrvatska u EU › Claustra – Kameni branici Rimskog carstva

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
28
 
12.2014

Claustra – Kameni branici Rimskog carstva

Zahvaljujući europskim sredstvima u provedbi je projekt »Claustra – Kameni branici Rimskog carstva« kojim će se omogućiti revitalizacija povijesnog rimskog obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum na području Hrvatske i Slovenije.
Claustra – Kameni branici Rimskog carstvaCalustra-slovenija
 

Iz fonda Instrumenata predpristupne pomoći (IPA), po novome Europska teritorijalna suradnja (ETS) Operativni program Slovenija-Hrvatska osigurano je 85% sredstava za provedbu projekta čiji su troškovi 604.200 €, a preostalih 15% financiranja projekta partneri su dužni osigurati sami iz sredstava javnog financiranja. S hrvatske strane dio tih sredstava za sada su osigurali Primorsko-goranska županija, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture i partneri sami.

Slovensko-Hrvatski tim, sa slovenske strane, Zavod za zaštitu kulturne baštine Slovenije (Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije), kao nositelj projekta, Narodni muzej Slovenije i Institut Ivan Michler iz Ljubljane, te s hrvatske strane Hrvatski restauratorski zavod, Primorsko-goranska županija i Udruga Žmergo iz Opatije do rujna 2015. istražit će rimski zid te ga približiti široj javnosti.

Ovaj projekt omogućit će razvijanje suradnje među kulturnim ustanovama obiju država te razmjenom dobrih praksa uz primjenu naprednih tehnologija daljinskog pregleda i nedestruktivnih metoda rekognosciranja, kao i ujednačavanjem konzervatorskih stajališta, objasnio je Josip Višnjić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

U Hrvatskoj se projekt provodi na području Primorsko-goranske županije te je vrlo interesantan u kulturnom smislu. Znanstvenim pristupom, istraživanjem i konzerviranjem, a zatim razradom plana upravlja kulturnim resursom omogućit će se i pokretanje gospodarsko-turističkih projekata te razvoj lokalnih zajednica.

Provedba projekta doprinijet će očuvanju kulturne baštine, ali i stvoriti preduvjete za upravljanje te održivo korištenje kulturnih resursa. Iako je Žmergo prepoznat kao udruga koja se prvenstveno bavi projektima zaštite okoliša ovo nije prvi projekt na području zaštite kulture u kojem sudjeluje, ali zasigurno jest najznačajniji, rekla je arheologinja Ana Golja iz Žmerga. Posredni cilj projekta je priprema dokumentacije i suradnja pri transnacionalnoj prijavi Claustre za uvrštavanje na UNESCO-vu Listu svjetske baštine, nadodao je Valerij Jurešić, pročelnik  Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu  Primorsko-goranske županije.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Calustra-slovenija

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Hrvatska u EU › Claustra – Kameni branici Rimskog carstva