Dan Europe 2020.

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Ruj
2020
30

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Dan Europe 2020.

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
08
 
05.2020

Dan Europe 2020.

09.svibnja, pridružite se virtualnoj proslavi!
Dan Europe 2020.Dan europe 2020.
 

Ovogodišnju proslavu Dana Europe priredili smo u suradnji s partnerima na jedan sasvim dtugačiji nači, virtualno, pod sloganom Europska komisija u Hrvatskoj kao pokretač pozitivne energije u društvu – Solidarnost.hr.

U sklopu projekta pokrenute su stranice na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter i YouTube te mrežna stranica solidarnost.hr, putem kojih svi koji to žele mogu poslati svoje poruke solidarnosti i zajedništva te na taj način olakšati suočavanje s ovom situacijom i njenim posljedicama.

Pridružite nam se 9. svibnja!   

Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu. Izgradit će se putem konkretnih postignuća, koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost” jedan je od najpoznatijih citata iz tzv. Schumanove deklaracije, kojom je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman 9. svibnja 1950. predložio  stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik te time predstavio danas prihvaćenu viziju europskog jedinstva.

U sjećanje na taj dan, od 1985. godine, 9. svibnja se obilježava kao Dan Europe. Ove godine, točno 70. godina od Schumanovog govora, europske vrijednosti kao što su solidarnost i jedinstvo, u okolnostima pandemije koronavirusa, koja je u samo nekoliko mjeseci promijenila cijeli svijet, postale su izraženije nego ikad prije.

Stoga su ključne teme ovogodišnjeg Dana Europe zajedništvo i solidarnost, a u Hrvatskoj će se po prvi puta obilježiti virtualno, pod sloganom Europska komisija u Hrvatskoj kao pokretač pozitivne energije u društvu – Solidarnost.hr.

Ove godine smo s partnerima pokrenuli projekt solidarnost.hr, a cilj je omogućiti građanima da komuniciraju svoje osjećaje, želje i nadanja u vrijeme epidemije te na taj način pokazati kako smo u ovoj situaciji svi zajedno te kako zajedničkim snagama i solidarnošću iz krize možemo izaći još jači.

U sklopu projekta tako su pokrenute stranice na društvenim mrežama 

Facebook(link is external)

Instagram(link is external)

Twitter(link is external) i 

YouTube(link is external) 

te mrežna stranica 

solidarnost.hr(link is external),

putem kojih svi koji to žele mogu poslati svoje poruke solidarnosti i zajedništva te na taj način olakšati suočavanje s ovom situacijom i njenim posljedicama.

Na Dan Europe, subota, 9. svibnja, sve posjetitelje navedenih društvenih mreža od 11 sati očekuje bogat umjetnički, glazbeni i filmski program, virtualni nastupi i poruke solidarnosti iz Hrvatske i Europe te video iznenađenja. 

Partneri projekta su Ured za informiranje Europskog parlamenta, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, 10 Europa Direct informacijskih centara (EDIC) te 7 Europskih dokumentacijski centara (EDC) u Hrvatskoj, Kreativna Europa – Ured MEDIA Hrvatske te veleposlanstva država članica, uključujući Veleposlanstvo Talijanske Republike, Veleposlanstvo Kraljevine Belgije, Veleposlanstvo Mađarske, Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke, Veleposlanstvo Kraljevine Švedske, Veleposlanstvo Francuske Republike, Veleposlanstvo Republike Finske, Veleposlanstvo Češke Republike, Veleposlanstvo Francuske Republike, Veleposlanstvo Republike Poljske, Veleposlanstvo Republike Bugarske, Veleposlanstvo Irske i druge.

PROGRAM(link is external)

Proslavi se pridružite u subotu, 9. svibnja!

Izjava Konferencije predsjednika Europskog parlamenta povodom obljetnice Schumanove deklaracije

Sedamdesetu obljetnicu Schumanove deklaracije obilježavamo u trenutku u kojem se Europa suočava s najtežim izazovom od kraja Drugog svjetskog rata: zdravstvenom, gospodarskom i socijalnom krizom uzrokovanom pandemijom bolesti COVID-19.

Schumanova deklaracija, kojom su položeni temelji naše Europske unije, označila je početak jedinstvenog i autentičnog političkog projekta kojemu je cilj donijeti mir i blagostanje kao i bolji život za sve europske građane. Još prije 70 godina u Schumanovoj je deklaraciji izražena ideja da se „Europa neće izgraditi odjednom niti prema jedinstvenom planu. Izgradit će se zahvaljujući konkretnim postignućima kojima će se prvo stvoriti istinska solidarnost.” Taj je postupni pristup doveo do Europske unije kakvu danas poznajemo.

Cilj europskog projekta od samog je početka bila izgradnja političke i gospodarske zajednice na temelju vrijednosti koje proizlaze iz naše zajedničke europske povijesti, poput solidarnosti, otvorenosti, slobode, tolerancije, jednakosti u raznolikosti i poštovanja vladavine prava.

Autor deklaracije ustvrdio je da se „ljudi mijenjaju samo iz nužde, a nuždu prepoznaju samo u vrijeme krize”. Svaka kriza prilika je da napravimo korak unaprijed. Isto tako i ova kriza naglašava hitnost s kojom Europska unija mora početi raditi na tome da postane učinkovitija, demokratskija i bliža građanima.

Tijekom posljednjih 70 godina svijet se korjenito promijenio i uloga Europske unije važnija je no ikad. U novom geopolitičkom poretku koji se formira i u kontekstu ekološke krize naša je odgovornost da prihvatimo ulogu globalne sile stabilnosti i mira, vladavine prava, održivosti i multilateralizma.

Ova kriza uz veliku je cijenu pokazala da je EU i dalje nedovršen projekt i da neuspjeh u funkcioniranju solidarnosti kao i u borbi protiv aktualnih napada na temeljna prava i vladavinu prava nije tek predmet teoretske rasprave.

Nastavljamo stopama velikana i zato sposobnost europskih institucija i svih država članica da odgovore na aktualne zdravstvene, socijalne, gospodarske, ekološke, sigurnosne i institucijske izazove mora biti na razini koja će biti u najmanju ruku jednaka razini političke ambicije Schumanove deklaracije. Moramo ojačati i učvrstiti demokratsku legitimnost Europske unije, a njezine politike i vodstvo moraju biti odraz volje europskih građana u pravoj europskoj parlamentarnoj demokraciji.

Smatramo da je vrijeme za ambicioznu raspravu o budućnosti Europe s građanima EU-a i svim dionicima kako bismo izgradili Uniju u kojoj želimo živjeti zajedno i kako bismo postigli dogovor među europskim građanima o političkim temeljima koje želimo položiti za oporavak europskog kontinenta. Solidarnost je postala glavni uvjet za naša buduća zajednička postignuća.

U tom kontekstu i dalje smatramo da je projekt koji se planira na razini cijele Europe, „Konferencija o budućnosti Europe”, primjeren forum za ostvarenje te ambicije. Konferenciju treba što prije sazvati i na njoj u izravnom i konkretnom dijalogu s građanima formulirati jasne prijedloge za temeljitu reformu Unije, kojom bi joj se omogućilo da donosi odluke u zajedničkom europskom interesu kako bi Europska unija postala učinkovitija, ujedinjenija, demokratskija, suverenija i otpornija.

Ponavljamo stajalište Parlamenta i primamo na znanje Komisijino stajalište prema kojem se o procesu Konferencije, njezinoj koncepciji, strukturi, rasporedu i opsegu trebaju zajednički dogovoriti sve tri institucije. Stoga pozivamo Vijeće da iznese ambiciozno stajalište u pogledu Konferencije.

Premda smo sretni i zahvalni što već 75 godina živimo ujedinjeni i u miru, ne smijemo zaboraviti da solidarnost ne prestaje na našim granicama. Aktualna pandemija podsjetila nas je na važnost multilateralizma u suočavanju sa zajedničkim izazovima i krizama. Umjesto povratka na nacionalni egoizam, trebali bismo težiti snažnijoj i bolje povezanoj Europskoj uniji koja će blisko surađivati s međunarodnim partnerima u duhu uzajamne pravednosti i razumijevanja.

izvor: https://ec.europa.eu/croatia/home

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Dan europe 2020.

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Dan Europe 2020.