Darwin Butković

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Srp
2020
13

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › Darwin Butković

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Trenutno nema povezanih sadržaja
Zadnje vijesti
26
 
05.2020

Darwin Butković

značajna izložba Migrare u povodu 40 godina umjetnikova stvaralaštva
Darwin ButkovićDarwin butkovic migrare youtube
 

DARWIN BUTKOVIĆ: Migrare 

Izložba u povodu 40. obljetnice autorova umjetničkog stvaralaštva

- GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3, 27. 5. – 28. 6. 2020. -

Gradski muzej Varaždin organizator je izložbe Darwina Butkovića, koja je u reprezentativnom prostoru na katu te u dijelu dvorišta palače Sermage (Trg M. Stančića 3) postavljena za razgled od 27. svibnja do 28. lipnja ove godine. Na izložbi pod nazivom Migrare predstavljen je izbor Butkovićevih skulptura, slika, objekata i instalacija, koji daje uvid u poetiku i presjek umjetnikova stvaralaštva u proteklih 40 godina.

O radu Darwina Butkovića pisali su mnogi likovni kritičari, a njegov profesor slikarstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Ferdinand Kulmer istaknuo je: „Njegov rad isticao se izrazitom osebujnošću, pri čemu bih posebno istaknuo njegov specifičan smisao za ironiju i humor, koji ga razlikuje od ostalih.“ 

O stvaralaštvu Darwina Butkovića i izložbi 

Od tri prepoznatljiva Darwinova znaka SA-PE-TE, SA za sat, PE za peglu i TE za telefon, kao dominantna i trajna konstanta, prisutna u svim Darwinovim razdobljima i u najvećem broju njegovih djela, iskristalizirao se onaj sa znakom SA, što je bitno odredilo izbor djela, počevši od 1980. godine kada je Darwin imao svoj prvi samostalni nastup u Gradskome muzeju Bjelovar. Od te godine pratimo pojavu motiva sata, odnosno, njegove skraćenice SA ili njegova prepoznatljiva znaka.

U početku, u prvoj sobi, predstavljamo SAT kao narativnu podlogu njegovih djela, a kasnije samo ona sa skraćenicom SA, odnosno, sa znakom. Sam postav izložbe, pak, nije vezan samo uz kronološko prikazivanje djela s temom sata, već on ima i svoj dublji koncept temeljen na opservaciji autora teksta Marijana Špoljara koji eksplicite navodi kako se Darwinovo stvaralaštvo može sagledavati i kroz obrasce dadaizma. Uz to, Ksenija Kipke, pak, vidi i utjecaj Dubuffetaova art bruta na Darwinovu raskošnu paletu nekonvencionalnih likovnih materijala: od raznih smola i odbačenih predmeta do vegetacije i land arta. Ovom smo izložbom povezali 40 godina umjetničkog djelovanja Darwina Butkovića i 100. obljetnicu berlinskoga postava izložbe dadaizma, kao svojevrsni hommage umjetničkoj nekonvencionalnosti. 

Darwin Butković (iz životopisa)

Darwin Butković (r. 1962.) diplomirao je 1988. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 1993. i magistrirao konzervaciju i restauraciju na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Radio je kao nastavnik likovne kulture na nekoliko osnovnih i srednjih škola te kao viši honorarni umjetnički suradnik na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Velik dio profesionalnog života proveo je na restauratorsko-konzervatorskim poslovima, i to kao voditelj Međunarodnog restauratorskog centra u Ludbregu (1994. – 1996.), kao restaurator u Muzeju Međimurja Čakovec (1993. – 1994.) te u tvrtki Trifora d.o.o. kao direktor i voditelj na poslovima konzerviranja i restauriranja umjetnina (1996. – 2006.).

Zahvaljujući dugogodišnjem radu na umjetničkom i konzervatorsko-restauratorskom području, tehnološki je proučio i usavršio mnoge slikarske i kiparske tehnike, sudjelovao na mnogim projektima obnove arhitekture, istraživanju graditeljske povijesti, nekoliko velikih kulturno-umjetničkih izložbi te na projektima zaštite hrvatske spomeničke baštine, kao i na pripremi u educiranju budućih konzervatora i restauratora.

U 40 godina stvaranja na području vizualne umjetnosti realizirao je 30-ak samostalnih izložbi i sudjelovao na stotinjak skupnih. U radu je koristio različite likovne tehnike i izričaje, od klasičnih slikarskih, kiparskih i fotografskih do video arta, performansa, hepeninga, land arta i kombiniranih tehnika. 

Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima je Nagrada grada Zagreba za mlade znanstvenike i umjetnike, Nagrada na 4. biennalu studentskog crteža u Beogradu, Nagrada za javnu skulpturu 20. Zagrebačkog salona mladih, Nagrada na 9. biennalu male plastike u Murskoj Soboti i druge.

Sudionik je Domovinskog rata 1991. – 1992. i nositelj Spomenice Domovinskog rata. 

Živi i radi u Varaždinu

Realizacija izložbe

Organizator: Gradski muzej Varaždin. 

Autori stručne koncepcije: Dubravko Adamović i Darwin Butković. 

Autor likovnog postava: Dubravko Adamović. 

Autor dokumentarnog filma o Darwinu Butkoviću i filmskih priloga: Vedran Hunjek.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Darwin butkovic sa 2000.-2020., academia moderna, zagreb
  • Zagreb Darwin butkovic migrare youtube
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › Darwin Butković