Demokrati predstavili zakon

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
22:59
Velj
2020
27

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Demokrati predstavili zakon

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
23
 
01.2019

Demokrati predstavili zakon

kojim se na suvremen način uređuje pravo žene na prekid trudnoće
Demokrati predstavili zakonDemokrati
 

Demokrati su u Saboru predstavili svoj prijedlog Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece prema kojemu žena ima pravo donijeti odluku o prekidu trudnoće do navršenih 12 tjedana gestacijske dobi, ima pravo na besplatan prekid trudnoće u svim javnim bolničkim ustanovama, ima pravo sama odlučivati bez zadiranja u privatnost i ima pravo na medicinsku pomoć liječnika bez priziva savjesti.

Prijedlog zakona u Saboru su predstavili zastupnik i predsjednik Demokrata Mirando Mrsić, potpredsjednica Demokrata Bojana Hribljan i članica Središnjeg odbora Demokrata Spomenka Avberšek. Demokrati su upozorili kako Vlada Andreja Plenkovića ne poštuje odluku Ustavnog suda i zbog toga su odlučili predložiti svoj zakon te su pozvali i ostale stranke u Saboru da ga podrže. 

Vlada je imala dovoljno vremena, ali očito nema dovoljno hrabrosti i odlučnosti da pitanje prekida trudnoće uredi na suvremen i razuman način, bez ideoloških ograničenja i bez zadiranja u pravo žena na izbor. Demokrati smatraju da se odluke Ustavnog suda moraju poštivati i da se pravo žene na izbor mora poštivati i unaprijediti u odnosu na zakonsko rješenje iz 1978., pa smo zato zimsku stanku u radu Sabora iskoristili za analizu europske prakse i pripremu prijedloga zakona kao što smo uostalom i najavili. Pokazali smo da je moguće pripremiti zakon, sada pozivamo sve političke stranke, pa i vladajuće, da pokažu razum i podrže prijedlog koji na suvremen i primjeren način uređuje pravo žena na izbornaglasio je Mrsić predstavljajući zakon.

Bojana Hribljan istaknula je kako je zakon nastao po uzoru na europske zakone i istaknula: „Naš stav je jasan. Žena ima pravo donijeti odluku o prekidu trudnoće do navršenih 12 tjedana gestacijske dobi, na besplatan prekid trudnoće u svim javnim bolničkim ustanovama i sama odlučivati bez zadiranja u privatnost i obveze dodatnog savjetovanja. Ne želimo čitati o bolnim iskustvima žena i zato ovim Zakonom propisujemo što sve ginekolog mora obaviti prije medicinskog prekida trudnoće jer Žena ima pravo na bezbolan kirurški prekid trudnoće, mogućnost izbora metode prekida trudnoće i na medicinsku pomoć liječnika bez priziva savjesti“.

Spomenka Avberšek istaknula je da se ovim zakonom uređuje dva bitna elementa, a to je dostupnost medicinskog prekida trudnoće i pravo na priziv savjesti: „Sterilizacija i medicinski prekid trudnoće idu na teret HZZO-a i više se neće događati da imamo različite cijene u javnim bolnicama, što je nepravedno prema ženama. S druge strane jasno je propisano da bolnica mora osigurati uvjete za medicinski prekid trudnoće. Ne zadiremo u pravo na priziv savjesti, ali to treba urediti da se više ne događa da liječnik ima priziv savjesti u javnoj bolnici, dok nema u privatnoj poliklinici.

Demokrati pozivaju sve političke stranke, posebno lijevog centra da podrže prijedlog zakona koji poštuje pravo žene na izbor.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Demokrati

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Demokrati predstavili zakon