Desetljeće Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Srp
2020
07

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Hrvatska u EU › Desetljeće Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
17
 
11.2015

Desetljeće Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj

Stjepan Blažetin, ravnatelj Zavoda
Desetljeće Znanstvenog zavoda Hrvata u MađarskojStjepan blazetin
 

Hrvatska matica iseljenika i Mađarski institut u Zagrebu pozivaju Vas na svečano predstavljanje rezultata desetljeća  Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj (ZZHM) koje će se održati 17. studenoga u 13,00 sati u Hrvatskoj matici iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb. O Zavodu će govoriti, uz ravnatelja HMI mr. sc. Marina Knezovića, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu dr. sc. Dinko Šokčević, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, te prvi i aktualni ravnatelj Zavoda - dr. sc. Ernest Barić i dr. sc. Stjepan Blažetin. 

Desetljeće  Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, čija je prva knjiga u biblioteci Nova pod naslovom Iz hrvatske baštine u Mađarskoj objavljena godine 2005., prigoda je za javnu analizu plodne nakladničke djelatnosti u cilju identifikacije i prezentacije strateških čimbenika koji će odrediti budućnost Zavoda.

Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj (ZZHM) utemeljila je Hrvatska državna samouprava kao posebnu instituciju prije 11 godina, točnije 2004. Od osnutka do 1. listopada 2010. ravnatelj je bio Ernest Barić, dok je aktualni čelni čovjek Stjepan Blažetin.

U fokusu izlaganja, uz viziju razvitka hrvatske akademske zajednice Mađarske, bit će nakladnički projekti koji su proteklog desetljeća objavljeni u knjižnim nizovima poput Biblioteke Nova i Posebnih izdanja. Uz to, zasebno će se analizirati tri zadnja sveska serijske publikacije Međunarodnog kroatističkog znanstvenog skupa, što ga bienalno priređuju kroatisti Sveučilišta iz Pečuha u suradnji s ZZH  iz Mađarske.

Za rezultate desetljeća konkuriraju radovi i objavljena djela s područja jezikoslovne kroatistike, dodirnog jezikoslovlja, etnologije, zavičajne leksikologije, djela o prožimanju leksikologije i leksikografije koja su stvorila potrebu za cjelovitom leksikografskom obradom hrvatske manjinske zajednice u Mađarskoj; kao i tekuća književna produkcija, zaboravljeni pjesnički dragulji iz Rasutog biserja Blažetinove zapažene Antologije hrvatske poezije u Mađarskoj 1945.-2000. te njegove Antologije hrvatske dječje poezije u Mađarskoj od 1945. do 2010. pod naslovom Sjajna igra

Zavod posvećuje pozornost odnosu digitalne tehnologije i kulture što se može pratiti i na internetskom portalu Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj http://mhti.hu/.

Pečuški znanstveni tim surađuje od 2012. sa relativno mladim Zavodom za kulturu Vojvođanskih Hrvata iz Subotice, dok s  Hrvatskom maticom iseljenika surađuje 11 godina tj. od svog nastanka osobito u popularizaciji nakladničkih projekata. Odnedavno surađuje i s Mađarskim institutom u Zagrebu, od njegova utemeljenja 2014., čiji programi uzorno promiču mađarsku kulturu, umjetnost i znanost u Hrvatskoj – doprinoseći toleranciji i interkulturalnom dijalogu.

Na zagrebačkoj tribini čut ćemo i o planovima kreatora interkulturalnih znanstvenih i kulturnih projekata na relaciji Zagreb – Pečuh – Subotica…

Moderatorica programa je Vesna Kukavica.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Stjepan blazetin
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Hrvatska u EU › Desetljeće Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj