dr. Ante Simonić predsjednički kandidat 2019.

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Svi
2020
27

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › dr. Ante Simonić predsjednički kandidat 2019.

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
19
 
10.2019

dr. Ante Simonić predsjednički kandidat 2019.

kazniti zločin i sankcionirati sudca!
dr. Ante Simonić predsjednički kandidat 2019.3 dr ante simonicsa suprugom ritom na prosvjedu pravda za djevojcice
 

Kandidat za predsjednika Republike Hrvatske, dr. Ante Simonić, sudjelovao je na današnjem prosvjedu „Pravda za djevojčice“ kojeg su organizirali Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost, Ženska soba – Centar za seksualna prava, Inicijativa Spasi me, te Inicijativa Obrani pravo na izbor.

„Seksualno zlostavljanje i nasilje nad djevojčicama i ženama najveće je zlodjelo nad pripadnicama ženskog spola koje hrvatsko zakonodavstvo treba oštrije sankcionirati. Zgrožen sam i ljut jer je pravni sustav u slučaju djevojčice iz Zadra zakazao i poslao razarajuću poruku svim hrvatskim djevojčicama da nisu sigurne, niti su zaštićene. Sudac u Zadru, ne samo da je ukaljao sve zakonske okvire koji Hrvatsku čine modernom i uređenom državom, nego je nastavio zločin psihičkog zlostavljanja i ugrozio život djevojčice. Pozivam državni vrh i resorne institucije na hitnu intervenciju zaštite prava djevojčice iz Zadra, hitnu provedbu pravde i oštro kažnjavanje zločina te sankcioniranje samog sudca. Žalosno je što građanske inicijative i udruge moraju prosvjedima inzistirati na nečemu što država svojim građanima mora osigurati, od prevencije, podrške žrtvama, oštrih sankcija ovakvih teških zločina te ravnopravnosti odgoja između spolova.“ izjavio je dr. Ante Simonić, kandidat za predsjednika Republike Hrvatske.

Prosvjed se održavao u petnaest gradova, od Zagreba, Rijeke, Splita, Zadra, Šibenika, Pule, Bjelovara, Osijeka, Varaždina pa do Korčule u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje su napuštene od sustava jer im ne osigurava adekvatnu zaštitu. Povod prosvjeda je puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

Ante Simonić dr, rođen je 19. rujna 1949. godine u Rijeci gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju „Mirko Lenac“.  Diplomirao je 1973. godine na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Od 1975. godine tu je i zaposlen. Magistrirao je 1977. i doktorirao 1980. godine.

Znanstvena i sveučilišna karijera

Od 1985. godine predstojnik je Zavoda za farmakologiju, a od 1991. godine i šef Katedre za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci. Redoviti sveučilišni profesor postaje 1990. godine, a zatim i profesor u trajnom zvanju. U dva mandata, u razdoblju od 1990. do 1994. godine, bio je dekan Medicinskog fakulteta. Bio je dotad najmlađi dekan i prvi dekan koji je završio Medicinski fakultet u Rijeci. Tijekom rata sa suradnicima redovito obilazi zdravstvene i sanitetske ustanove na bojištu Like i zadarskog područja.

S najbližim suradnicima Zavoda za farmakologiju Medicinskog fakukteta u Rijeci, 1999.

Otočac, 1992.

Bio je i predsjednik Zajednice zdravstvenih fakulteta Hrvatske, član Komisije za izradu Zakona o visokim učilištima Republike Hrvatske, član Znanstvenog područnog vijeća biomedicinskih znanosti Republike Hrvatske, predsjednik Upravnog odbora Kliničkog bolničkog centra Rijeka i predsjednik Upravnog vijeća Klinike za ortopediju Lovran, savjetnik u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske, član Komisije za lijekove RH, potpredsjednik Nacionalnog odbora za dodjelu Državne nagrade za znanost, član Hrvatskog povjerenstva za suradnju s UNESCO-om, predsjednik  državnog Odbora Nagrade Ivan Filipović, predsjednik manifestacije Nazorovi dani na Braču, predsjednik Nacionalnog povjerenstva za suzbijanje HIV/AIDS-a, predsjednik Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske, član Savjeta Sveučilišta u Rijeci, itd. 2015. godine stječe status profesora emeritusa na Sveučilišta u Rijeci

Farmakološki institut
Medicinskog fakulteta Sveučilišta Michigan, SAD, 1981. S prof. E.F Dominom

U nekoliko navrata boravio je na usavršavanju u inozemstvu (primjerice, na elitnom Farmakološkom institutu nobelovca C.Heymansa na medicinskom fakultetu sveučilišta u Gentu, Belgija, te na Royal Postgraduate Medical School, Hammersmith Hospital, University of London, Velika Britanija. Kao Fulbrightov stipendist specijalizirao se na Department of Pharmacology, School of Medicine, znamenitog University of Michigan, Ann Arbor, SAD. Osim na matičnom fakultetu predavao je na Filozofskom fakultetu u Rijeci, Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, na Faculty of Health Sciences Univerziteta u Ljubljani, na Farmaceutskom fakultetu u Trstu, na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu te na Veleučilištu u Karlovcu. Danas predaje na petnaestak uglednih sveučilišta diljem Kine.

Nakon predavanja na Tangshan Uni. Tangshan, NR Kina, 2018.

Autor je i koautor preko 400 znanstvenih i stručnih članaka te pozvanih predavanja. Koautor je dvaju sveučilišnih udžbenika i dviju monografija te autor niza knjiga. Među njegovim djelima osobito su zapažene dvije opsežne trilogije. Prvu čine knjige slijedećih naslova Civilizacijske razmeđe znanja: misterije kulture tijekom povijestiTragovima znanja u budućnost, quo vadis scientia? i Znanost-najveća avantura i izazov ljudskog roda. Druga trilogija je posvećena bitnim civilizacijskim ostvarenjima Rijeke, sjevernog Jadrana, Gorskog kotara, Istre i Like, te njihova suodnosa s Hrvatskom i mnogim drugim državama i zbivanjima koja su obilježila regiju i Europu tijekom nekoliko milenija. Naslovi knjiga u ovoj drugoj trilogiji su Rijeka vremenaRijeka velikog uzleta i Rijeka novih nadanja.

Bio je voditelj mnogih znanstvenih projekata te autor stručnih ekspertiza i sudski vještak. Aktivni je sudionik nacionalnih i međunarodnih znanstvenih i stručnih skupova. Kao pozvani predavač govori o znanosti, medicini, filozofiji, kulturi, umjetnosti, sportu, diplomaciji i politici. Član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te suradnik brojnih stručnih i znanstvenih udruženja u zemlji i inozemstvu.

Sportska karijera

Šest je puta bio prvak Jugoslavije i desetak puta prvak Hrvatske u veslanju. Bio je član juniorske i seniorske veslačke reprezentacije Jugoslavije. Bio je utemeljitelj Medicinara, nogometnog kluba riječkih liječnika. Igrajući za taj klub, koji je ujedno nastupao kao liječnička reprezentacija Republike Hrvatske, 1990. i 1992. godine osvojio je brončanu medalju na svjetskom prvenstvu, 1993. godine bio je prvak Europe, a 1994. prvak svijeta. Natjecao se za riječki Stolnoteniski klub Izviđač. Bio je predsjednik Veslačkog kluba Jadran u Rijeci, jednog od najuspješnijih riječkih sportskih kolektiva. Bio je član Predsjedništva Riječkog sportskog saveza i član Predsjedništva Nogometnog kluba Rijeka.

Dio vodstva hrvatske paraolimpijske reprezentacije s Juanom Antoniom Samaranchom , Sydney, 2000.

Politička karijera

Od 1996. do 2019. bio je član Hrvatske seljačke stranke. Bio je predsjednik Gradske organizacije HSS-a u Rijeci, predsjednik Županijske organizacije HSS-a u Primorsko-goranskoj županiji, predsjednik regionalne organizacije i podpredsjednik HSS-a. Obnašao je i dužnost predsjednika Stručnog vijeća HSS-a. Bio je vijećnik u Gradskom vijeću Grada Rijeke i vijećnik u Županijskoj skupštini Primorsko-goranske županije. Predsjedao je Odborom za školstvo, znanost i tehnologiju Županijske skupštine. Kao zastupnik u Hrvatskom saboru bio je predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost, kulturu i međureligijske odnose te član Odbora za sport. Godine 2002. i 2003. potpredsjednik je Vlade Republike Hrvatske zadužen za znanost, obrazovanje i sport, za kulturu, zdravstvo, socijalnu politiku i za branitelje. Od 2008. do 2013. godine bio je veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini.

UN, 2003.

S predsjednikom NR Kine Xi Jinpingom, Peking 2013.

Društvena djelatnost

Organizirao je niz humanitarnih akcija i utemeljio nekoliko humanitarnih udruga. Inicirao je osnivanje nekoliko društava prijateljstva u Rijeci i bio u njihovim rukovodstvima. Aktualni je predsjednik Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva i potpredsjednik Hrvatsko-turskog društva u Rijeci. Bio je član Predsjedništva Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva u Zagrebu, te član Nadzornog odbora HRT-a, kao i predsjednik World Alchoholic Beverage Alliance (WABA, od 2014. do 2019.).

Sa Süleymanom Demirelom predsjednikom R Turske, Zagreb 1999.

Nagrade i priznanja

Dodijeljene su mu mnoge nagrade i priznanja znanstvenih i sportskih organizacija te lokalnih, državnih i međunarodnih institucija. Između ostalih nagrada, dobio je Godišnju nagradu Grada Rijeke 2002. godine za izniman doprinos spoznaji, unaprjeđenju i popularizaciji znanosti. Dodijeljena mu je i Nagrada Grada Rijeke za životno djelo 2016. godine za postignuća i doprinos u dugogodišnjem radu i promicanje ugleda i interesa Rijeke u području znanosti, obrazovanja, medicine, kulture, sporta i diplomacije. Nosilac je odlikovanja Rusrubež centra (Ruske federacije Međunarodnih društava prijateljstva) koje mu je dodijeljeno 2006. godine, a potpisala ga je Valentina Terješkova. Dobitnik je Zlatne značke HSS-a. Vlada NR Kine mu je 2017. godine dodijelila Nagradu prijateljstva (Chinese Government Friendship Award). To je najviša nagrada NR Kine za “strane eksperte koji su učinili iznimno veliki doprinos kineskom gospodarskom i društvenom napretku”. Godine 2018. Silk Road Chamber of International Commerce dodijeljena mu je nagrada za iznimni doprinos međunarodnoj afirmaciji tradicijske kineske medicine. Nositelj je titule veleposlanika međunarodnog mira (International Friendship Ambassador) koju mu je 2010. godine dodijelio China International Friendship and Culture Committee. Počasni doktorat Sveučilišta u Zadru dobio je 2015. godine. U čast njegova 65. rođendana Udruga diplomiranih studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci Alumni MedRI, Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta i Zaklada Sveučilišta u Rijeci organiziraju 2014. godine skup predavanja na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Svečanost primanja Nagrade prijateljstva. Simonić sjedi do premijera Li Keqianga, Peking 2017.

Privatno

Kćer Sunčana Simonić-Kocijan je dr.med.dent. i sveučilišna profesorica u Rijeci, a uljepšala je život Anti Simoniću s dvoje unučadi: Bornom i Nikom. Oženjen je Ritom Zhao Simonić, Amerikankom kineskog podrijetla. Diplomirala je multimedije na Sveučilištu Berkeley, Kalifornija, a doktorirala na Beijing Sport University. Istaknuta je novinarka, fotografkinja, glazbenica, slikarica, poslovna žena i humanitarna aktivistica.

više na: 

https://antesimonic.hr/

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb 1 dr ante simonicprosvjed pravda za djevojcice
  • Zagreb 3 dr ante simonicsa suprugom ritom na prosvjedu pravda za djevojcice

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › dr. Ante Simonić predsjednički kandidat 2019.