Država će uništiti tvrtke

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
06:43
Kol
2020
14

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Država će uništiti tvrtke

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
25
 
10.2018

Država će uništiti tvrtke

poduzetnica prijavljenih na pola radnog vremena - apel političarima
Država će uništiti tvrtkeIvana matic
 

U novoj će se godini poduzetnicima prijavljenima na pola radnog vremena udvostručiti troškovi doprinosa. Mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria prosvjedna je pisma uputila predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, ministru gospodarstva Darku Horvatu i ministru financija Zdravku Mariću

Poduzetnice prijavljene na pola radnog vremena strahuju od nove godine. Naime, ako idući mjesec u Saboru budu izglasane izmjene Zakona o doprinosima, one će od 1. siječnja 2019. godine trebati plaćati doprinose kao da su prijavljene na puno radno vrijeme. Dakle, državi će biti obvezne plaćati dvostruko više. Takvo opterećenje one ne mogu podnijeti.

„Pod pretpostavkom da je prosječna bruto plaća u Republici Hrvatskoj 8020 kuna, poduzetnice, tj. direktorice svojih mikro poduzeća prijavljene na pola radnoga vremena tijekom 2019. godine državi bi trebale uplatiti 11.417 kuna, a ako se prihvate izmjene Zakona, ti će troškovi porasti na 22.833 kuna“, napominje Iva Grković iz tvrtke za računovodstveno i porezno savjetovanje INBiro RiR.

Mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria smatra da je riječ o pogubnom udarcu za žensko poduzetništvo, pa je prosvjedna pisma uputila predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, ministru gospodarstva Darku Horvatu i ministru financija Zdravku Mariću. Mreža posebno osuđuje objašnjenje Ministarstva financija za takvu izmjenu zakona kojom se stvari generaliziraju.

„Poduzetnice prijavljene na pola radnog vremena ne smiju se smatrati zlorabiteljicama zakona! Riječ je o ženama koje su svoju egzistenciju uzele u vlastite ruke i koje se mukotrpno bore za opstanak na tržištu. Ništa im ne pada s neba. Stvari dodatno komplicira majčinstvo. Mnoge od nas imaju i više djece iako smo svjesne da je majčinstvo poslovni rizik. Ako ne radimo, nakon rodiljnog i roditeljskog dopusta, posao nas neće čekati. Umjesto da država to razumije i pomogne nam u godinama razvoja našeg poslovanja, ona će dio nas izmjenama Zakona o doprinosima poslati na burzu“, istaknula je Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria.

Kako bi razotkrila surovu stvarnost većine poduzetnica prijavljenih na pola radnog vremena, skupila je njihove osobne priče i fotografije. One razotkrivaju da poduzetnice odjećom od klijenata skrivaju trudnoću kako ih ne bi izgubile, a iz rodilišta jure kući izdati račune. Dijete je od prvog dana uključeno u „mamin biznis“. Prvo u nosiljci, potom u krilu za računalom, a onda najčešće pod radnim stolom.

Zbog svega toga, pojašnjava Ivana Matić, tvrtke u ženskom vlasništvu rastu jako sporo i uglavnom ostaju u mikro segmentu.

U svoje te ime drugih poduzetnica saborske zastupnike poziva da ne dignu ruku za predložene izmjene Zakona o doprinosima, a ministru Mariću nudi pomoć oko pronalaska sretnijeg rješenja za punjenje državnog proračuna. Ako se već obvezuje članove uprave poduzeća na plaćanje „punih“ doprinosa, jedan od prijedloga je definirati visinu prometa njihovih poduzeća, tj. poduzetnicima s manjim prometom omogućiti prijavu i plaćanje doprinosa na pola radnog vremena.

Iskustva poduzetnica možete pročitati ovdje.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Ivana matic
  • Zagreb Fotografija iz osobnog arhiva mame poduzetnice 1
  • Zagreb Fotografija iz osobnog arhiva mame poduzetnice 2
  • Zagreb Fotografija iz osobnog arhiva mame poduzetnice 3
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Država će uništiti tvrtke