Dvoje Teatra Exit

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Srp
2020
04

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › Dvoje Teatra Exit

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
05.2018

Dvoje Teatra Exit

najbolja je predstava 25. festivala glumca
Dvoje Teatra ExitFestival glumca
 

Svečanom dodjelom nagrada i priznanja u Iloku je večeras završio 25. festival glumca. Proteklih devet dana Ilok, Otok, Vukovar, Vinkovci i Županja ugostili su 20 predstava iz natjecateljskoga te dvije predstave iz popratnoga programa, zatim tri ispitne produkcije studenata iz Zagreba, Osijeka i Splita, retrospektivnu izložbu Dražena Bote, dan domaćice Branke Cvitković, dvije poetsko-glazbene večeri Glumci pjesnici i druga zanimljiva događanja, zaključno s Glumačkim sijelom.

U sklopu ovogodišnjega jubilarnoga 25. festivala glumca u natjecateljskom programu, po izboru Nade Abrus, publika Vukovarsko-srijemske županije imala je priliku pogledati 107 glumačkih ostvarenja. Sva ostvarenja je pratio i stručni ocjenjivački sud koji je predsjedao Vinko Kraljević uz članice Hanu Hegedušić i Tatjanu Bertok-Zupković. Od 107 glumačkih ostvarenja nagradili su 7 glumačkih ostvarenja te jednu predstavu u cjelini. Posebno priznanje za izniman doprinos hrvatskom glumištu, kazališnoj umjetnosti i Festivalu glumca, Festivalski odbor, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika te kazališna družina Asser Savus dodijelili su županu Boži Galiću i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Predstava Dvoje u produkciji Teatra Exit iz Zagreba, u izvedbi Bojane Gregorić Vejzović i Dražena Čučeka te režiji Matka Raguža dobitnica je Nagrade Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini. Četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović, za najbolja umjetnička ostvarenja dvije glumice i dva glumca dodijeljene su, abecednim redom, Borku Periću za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi Ustav Republike Hrvatske u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, Goranu Košiju za ulogu Vanjeka u predstavi Audijencija u produkciji Kazališta Virovitica, Antoniji Stanišić Šperanda za uloge u predstavi Tesla Anonimus u produkciji Gradskoga dramskoga kazališta Gavella iz Zagreba te Petri Kovačić Pavlina za uloge u predstavi Ol' smo za jedan dan u produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu.  Nagrada Nevenka Filipović za najbolje ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu ili mlade dodijeljena je Ediju Ćeliću za ulogu Francoisea u predstavi Zašuti u produkciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Nagrada za najbolju glumicu do 28 godina pripala je Tesi Litvan za ulogu Jele u predstavi Povratak u produkciji Umjetničke organizacije Eurokaz, Hrvatske kuće Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba, a Nagrada Ivo Fici za najboljeg glumca do 28 godina Robertu Španiću za ulogu Ive u predstavi Povratak u produkciji Umjetničke organizacije Eurokaz, Hrvatske kuće Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba.

OBRAZLOŽENJE OCJENJIVAČKOGA SUDA

VINKO KRALJEVIĆ: Poštovane dame i gospodo, kolegice i kolege, dragi prijatelji, želio bih, a i red je da u ovoj svečanoj prigodi kažem koju riječ. Kao prvo zahvaljujem našem strukovnom udruženju Hrvatskom društvu dramskih umjetnika i Festivalskom odboru što su nam povjerili ovu časnu i delikatnu zadaću ocjenjivanja uloga i predstava na ovogodišnjem Festivalu glumca. Nadalje, svakako moram zahvaliti gospodinu Samiru Ragužu, koji nas je žurno i na vrijeme prebacivao s predstave na predstavu. Želim dalje reći da naše odluke nisu bile ni brze ni lake ni jednoglasne. Ponaosob smo promišljali, a međusobno dugo razgovarali i sučeljavali svoja mišljenja, pritom se pažljivo slušali i uvažavali, zbog čega sam svojim dragim kolegicama Tatjani i Hani duboko zahvalan. Ovakav sud smo donijeli čiste savjesti te bez ikakvi sugestija i pritisaka s bilo koje strane! Naša isprika svima koje smo svojim odlukama razočarali ili ne daj Bože povrijedili, to nam nikako nije bila namjera. A onima koje smo obradovali, želimo da tu radost podijele s drugima te da im bude od koristi i vjetar u leđa u njihovom budućem radu i životu.

Nagrada za najbolju glumicu do 28 godina
Tesa Litvan za ulogu Jele u predstavi Povratak u produkciji Umjetničke organizacije Eurokaz, Hrvatske kuće Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba
 Draga Tesa, svojom krhkom pojavom i nenametljivim postojanjem na sceni radiš kontrapunkt gusto izrežiranoj predstavi u skučenom prostoru podloženoj snažnom i ekspresivnom glazbom. Velik je i težak izazov u takvoj predstavi glumački opstati, a kamoli se istaknuti. Čestitamo!

Nagrada Ivo Fici za najboljeg glumca do 28 godina
Robert Španić 
za ulogu Ive u predstavi Povratak u produkciji Umjetničke organizacije Eurokaz, Hrvatske kuće Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba
Dragi Robi, već svojim samim ulaskom zavladao si scenom, donoseći svu svoju energiju lika, koja je u suglasju sa svim elementima predstave. Mekoćom i voluminoznošću glasa donio si lik snažnoga htijenja, morbidnih rješenja i tragičnog kraja. Čestitamo!

Nagrada Nevenka Filipović za najbolje ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu ili mlade
Edi Ćelić 
za ulogu Francoisea u predstavi Zašuti u produkciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku
Dragi Edi, dokazao si nam da se najbolje uloge rade iznutra, filigranski i minuciozno. Vidjeli smo da, inače velik fizikusom, ulogu radiš mekano, nježno i sitno u detaljima. Osjetili smo da te brzi tempo predstave nije omeo u luku kojim si vodio lik. Disali smo s tobom. Čestitamo!

Četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović, za najbolja umjetnička ostvarenja dvije glumice i dva glumca
Goran Koši 
za ulogu Vanjeka u predstavi Audijencija u produkciji Kazališta Virovitica
Dragi Gorane, izvrsno si odigrao lik Vaneka, rezigniranoga i skršenoga čovjeka koji je shvatio kako se uzaludno i nemoguće boriti protiv betonske tvrdoće i sivila društvenoga sistema u kojem živi. Učinio si to minimalnim glumačkim sredstvima, potpuno uronivši u beskrajni mir svoga glumačkoga bića. Čestitamo!

Petra Kovačić Pavlina za uloge u predstavi Ol' smo za jedan dan u produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu
Draga Petra, u jako dobro uigranom glumačkom ansamblu predstave, privukao nas je sjaj tvoga oka. Tvoje mirno i sabrano postojane na sceni, bez obzira jesi li u prvom ili nekom drugom planu, plijenilo je pažnju tijekom cijele predstave. Čestitamo!

Borko Perić za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi Ustav Republike Hrvatske u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba
Dragi Borko, tešku i skoro tragičnu sudbinu lika donosiš lakoćom, jednostavnošću i radošću postojanja na sceni. Tvoj šarm, duhovitost i elegancija pokreta oživljuju lik, koji se pamti. Pritom treba istaknuti da ti u tome svesrdno pomaže cijeli ansambl predstave. Čestitamo!

Antonija Stanišić Šperanda za uloge u predstavi Tesla Anonimus u produkciji Gradskoga dramskoga kazališta Gavella iz Zagreba
Draga Antonija, maestralnom kontrolom i gotovo kirurškom preciznošću ulaziš i izlaziš iz likova, koristeći se svim glumačkim sredstvima: tijelom, glasom, i govorom. Tvoja glumačka olovka vrlo finim i preciznim linijama iscrtava likove. Malo tijelo velika snaga! Čestitamo!

Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini
predstavi Dvoje u produkciji Teatra Exit iz Zagreba, izvedbi Bojane Gregorić Vejzović i Dražena Čučeka te režiji Matka Raguža
Predstava Dvoje odigrana je na prostoru Meraje u ranokršćanskoj polusrušenoj crkvici, koja daje atmosferu osamljenosti i napuštenosti, te tako nadopunjuje i zaokružuje polomljenost, krhkost i bijedu likova u predstavi. Redateljski koncept prepušta palicu odličnoj suigri dvoje glumaca. Pratimo sudbinu četrnaest različitih likova u jednom skučenom prostoru jednostavne scenografije, koja nenametljivo služi glumačkoj igri.

FESTIVAL GLUMCA. Festival posvećen glumcu i njegovom umjetničkom stvaralaštvu

Festival glumca i njegova nastojanja najbolje ocrtava tekst kojeg je Zvonimir Torjanac napisao u uvodnoj knjižici trećeg Festivala glumca, a on glasi:  „Ovo je jedini festival u Hrvatskoj na kojem je u središtu glumac, jer je glumac središte predstave, kazališta i svakog kazališnog događanja. Glumac je početak i zametak kazališnog čina, tijelo i duša piščeva djela. Glumac, i sâm, kao i mnoštvo, može punim glasom reći: „kazalište, to sam ja“. Iz skromnosti i ljubaznosti prema teatru on to nikad ne izgovara. Kako bismo potakli, afirmirali i popularizirali glumačko stvaralaštvo posvećujemo mu ovaj festival. Festival je festival (dobre) glume, glumačkog umijeća, glumačke osobnosti, dara, specifičnosti i nikada ugaslog svjetla.“

Grad domaćin 25. festivala glumca je Grad Ilok, a domaćica festivala nacionalna prvakinja Branka Cvitković. Izbornica je Nade Abrus, a sve izvedbe pratit će ocjenjivački stručni sud kojeg čine profesorica Tatjana Bertok-Zupković s Umjetničke akademije u Osijeku, glumica Hana Hegedušić iz Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu te predsjednik ocjenjivačkoga suda i  prošlogodišnji dobitnik Nagrade Fabijan Šovagović Vinko Kraljević, umirovljeni član ansambla Zagrebačkoga gradskoga kazališta Komedija. Oni će dodijeliti osam nagrada svojim kolegama za najbolja umjetnička dostignuća. Četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović za najbolja umjetnička ostvarenja dvije glumice i dva glumca, Nagrada Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade i Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini, dodjeljuju se kao i proteklih godina. Novost jubilarnog Festivala glumca je posvećivanje posebne pažnje mladim glumicama i glumcima. Stoga postojeća Nagrada Ivo Fici, koja se dodjeljivala za najboljeg mladoga glumca ili mladu glumicu, postaje nagrada za najbolje umjetničko ostvarenje mladoga glumca do 28 godina te se uz nju uvodi nova nagrada. To je Nagrada za najbolje umjetničko ostvarenje mlade glumice do 28 godina.

Festivalom glumca upravlja Festivalski odbor, u sastavu: Joško Ševo (predsjednik), Ruža Marić (dopredsjednica), Grgo Krajina (dopredsjednik), Marija Filipović (izvršna producentica), Slaven Nuhanović (izvršni producent), Perica Martinović, Jasminka Mesarić, Himzo Nuhanović, dr. sc. Iva Hraste Sočo, mr. sc. Ivica Lovrić, Marija Budimir, Marina Sekulić, Zdenko Rečić, Jurica Buljan, Maja Barić Novaković,  Marijana Barnjak Jelić,  Ivanka Miličić i Dražen Bota.

Facebook: Festival glumca

Foto: Studio Bota

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Festival glumca
  • Zagreb Festival glumca 1
  • Zagreb Festival glumca 2
  • Zagreb Festival glumca 3
  • Zagreb Festival glumca 4
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › Dvoje Teatra Exit