EBRD-ov paket pomoći

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Lip
2020
06

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › EBRD-ov paket pomoći

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
18
 
03.2020

EBRD-ov paket pomoći

od milijardu Eura za financiranje poduzeća pogođena krizom izazvanom COVID - 19
EBRD-ov paket pomoćiFoto promo ebrd
 

EBRD je pripremio “Paket solidarnosti” vrijedan milijardu eura u sklopu pomoći kompanijama pogođenima krizom izazvanom virusom COVID-19.

Radi se o početnom paketu pomoći, a Banka je spremna učiniti više ako i kada bi to bilo potrebno.

Dioničari Banke su na današnjoj sjednici prihvatili prijedlog paketa potpore gospodarstava svih 38 zemalja u kojima Banka djeluje, a osobito njihovom privatnom sektoru.

U okviru ovoga hitnog programa, EBRD uspostavlja "Program otpornosti" kako bi osigurala financiranje postojećih klijenata s jakim osnovama poslovanja, koji imaju privremene kreditne poteškoće.

"Pandemija COVID-a 19 i njezine ekonomske posljedice predstavljaju neviđeni izazov za EBRD i zemlje u kojima djeluje", rekao je predsjednik EBRD-a Sir Suma Chakrabarti.

"Solidarno sa svojim dioničarima, zemljama poslovanja, partnerima i klijentima, Banka je odobrila Program paketa solidarnosti u iznosu od milijardu eura. Sredstva su namijenjena financiranju postojećih klijenata, što uključuje hitnu likvidnost, obrtna sredstva i financiranje trgovine i izvoza. Ovo je tek prvi korak. Banka je spremna snažnije odgovoriti na izazove koji su pred nama te poduzeti aktivne mjere kako bi prilagodila svoje financijske instrumente u suradnji sa zemljama u kojima djeluje, srodnim organizacijama i međunarodnom zajednicom", dodao je.

Sredstva će biti iskorištena za kratkoročno financiranje ekspanzije trgovine i izvoza putem partnerskih banaka s rokom dospijeća do 2 godine kao potpora malim i srednjim poduzećima. Banka će osigurati kratkoročno financiranje obrtnih sredstava i ostalim tvrtkama, kao i tvrtkama iz sektora energetike, te restrukturiranje bilance i kratkoročnu podršku likvidnosti klijenata iz sektora komunalne energetske infrastrukture. 

Paket je namijenjen i reprogramiranju kredita s mogućnošću promjena njihovih uvjeta, poput produljenja rokova otplate i moratorija ili počeka i plasmana u lokalnoj valuti, kao i konverziju postojećih kredita u stranoj u kredite u lokalnoj valuti.  

Naglasak će se staviti na brzu reakciju na potrebe kompanija koje su pogođene posljedicama svjetske krize izazvane virusom COVID-19.

Kao odgovor na nastalu krizu, EBRD će se pridržavati zaključaka svojih dioničara te će djelovati koordinirano sa ostalim multilateralnim razvojnim bankama kako bi razmjenom ideja i informacija temeljenih na prijašnjim iskustvima formulirala najprikladniji instrument pomoći državama i regijama u kojima djeluje.

Ovaj hitni program pomoći je usvojen u svjetlu snažne potpore Banke nakon rekordne 2019. godine i uloženih 10.1 milijardi Eura u zemljama u kojima djeluje. 

Ekonomisti EBRD-a očekuju da će se gospodarski učinci ove krize osjetiti u svim regijama u kojima EBRD djeluje, pri čemu će do usporavanja rasta doći u srednjoj Aziji, istočnoj Europi i Kavkazu, Rusiji te jugoistočnoj Europi.

Države koje su integrirane u globalne opskrbne lance te koje imaju snažan sektor turizma, a pogotovo one koje su ovisne o gospodarstvima Kine i Europe će snažnije osjetiti posljedice krize izazvane virusom.

Očekuje se smanjenje priljeva doznaka stranih radnika u svoje matične zemlje, a nedavni pad cijene nafte će imati negativan učinak na zemlje izvoznice nafte.

EBRD je multilateralna banka koja promiče razvoj privatnog sektora i poduzetničke inicijative u 38 zemalja na tri kontinenta. Banka je u vlasništvu 67 zemalja te EU-a i EIB-a. Cilj EBRD-ovih ulaganja je da gospodarstva u regijama u kojima posluje postanu konkurentna, uključiva, dobro vođena, zelena i povezana. Pratite nas na webu, Facebooku, LinkedInu, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.

detaljne informacije pogledajte na stranicama banke:

 www.ebrd.com/news

foto promo: EBRD

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Foto promo ebrd
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › EBRD-ov paket pomoći