Energana na biomasu

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
03:51
Lip
2020
02

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Energana na biomasu

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
06
 
06.2019

Energana na biomasu

od 5MW u Slatini
Energana na biomasuEnergana slatina-04
 

Danas je u Slatini otvorena energana čiji pogon na drvnu biomasu proizvodi električnu i toplinsku energiju kapaciteta dostatnog za 500 domaćinstava Virovitičko-podravske županije.

Resalta, kompanija za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, glavni je investitor novog energetskog pogona,  postrojenje snage 5 MWe jedan je od većih projekata obnovljive energije u istočnom dijelu Hrvatske. 

"Ponosni smo na suradnju s općinom Slatina i Županijom, i zahvalni na podršci koju su pružili našem projektu. Posebno ističem odličnu suradnju s tvrtkom Đuro Đaković, čija je stručnost pridonijela da tehnološki prvo ovakvo postrojenje izgradimo baš u Hrvatskoj" -  rekao je Luka Komazec direktor Resalte.

Resalta je tvrtka sa sjedištem u Ljubljani, a posluje u osam zemalja Regije. Njezina osnovna djelatnost su projekti primjene energetske učinkovitosti i projekti obnovljivih izvora energije, poput novog pogona u Slatini koji je ujedno i prvi Resaltin takav projekt u Hrvatskoj.

U slatinsku energanu investirano je 24 milijuna eura, a od ideje do realizacije bilo je potrebno manje od dvije godine: građevinski radovi započeli su u rujnu 2017., dok je proizvodnja energije započela krajem 2018. godine. Postrojenje s parnim kotlom koji koristi drvnu biomasu (sječku), s parnom turbinom i generatorom, proizvodi električnu i toplinsku energiju. Sušara u okviru postrojenja koristi se za sušenje biomase i omogućuje maksimizaciju učinkovitosti kogeneracije, korisnu uporabu toplinske energije. Električni kapacitet iznosi 5MW, dok je toplinski kapacitet čak 12 MW te će postrojenje proizvoditi pored 40GWh struje godišnje i 96 GWh toplinske energije. Proizvođač kotla je hrvatska tvrtka Đuro Đaković TEP iz Slavonskoga Broda. Hrvatski operator tržišta električne energije (HROTE) potpisao je ugovor o kupnji proizvedene električne energije za idućih 14 godina.

Ovo postrojenje primjer je uspješnoga razvoja OIE-a u Hrvatskoj, posebno u Virovitičko-podravskoj županiji. Novoizgrađeno kogenerativno postrojenje zapošljava 13 radnika s područja Slatine i jedno je od prvih objekata u novoj industrijskoj zoni Trnovača.

Svečano otvaranje održano je 5. lipnja 2019. u Slatini, uz prisutnost virovitičko-podravskoga župana Igora Androvića i gradonačelnika Slatine Denisa Ostrošića.

“Projekt Slatina ima najbolju raspoloživu tehnološku opremu s najvišom razinom energetske učinkovitosti i najnižim emisijama plinova koji uzrokuju staklenički efekt i onečišćuju prirodu.

Resalta kao lider u ESCO uslugama u jugoistočnoj Europi planira nove investicije u postrojenja na biomasu i obnovljive izvore energije, što je prirodan korak za tvrtku čiji je poslovni model usmjeren na uštedu energije i ulaganje u projekte čiste energije”, kaže Komazec.

Resalta je vodeća kompanija za energetske usluge u jugoistočnoj Europi. Tržištu nudi rješenja klijentima iz privatnog i javnog sektora po ESCO modelu, dakle po načelu „ključ u ruke“: za svaki projekt energetske učinkovitosti, Resalta nudi cjelokupnu uslugu od energetskoga pregleda preko projektiranja, implementacije, pa do održavanja i financiranja. Klijenti otplaćuju Resaltinu investiciju od ostvarenih ušteda, a Resalta snosi sve rizike – tehnološke i financijske. Sa svojim timom stručnjaka inžinjeringa, financija, implementacije i drugih područja, Resalta je uspešno izvela više od 180 projekata za više od 120 zavodoljnih klijenata, među kojima su Grad Ljubljana, Gorenje, Atlantic Grupa, Mercator, Grad Novigrad, i mnogi drugi. Pored projekata energetske učinkovitosti, Resalta razvija i projekte obnovljivih izvora energije kao što su postrojenja na biomasu i fotonaponski.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Energana slatina-04
  • Zagreb Energana slatina-01
  • Zagreb Energana slatina-03
  • Zagreb Energana slatina-05
  • Zagreb Energana slatina-06
  • Zagreb Energana slatina-02

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Energana na biomasu