ENERGETSKA UČINKOVITOST: Energetska obnova 2.000 obiteljskih…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Ruj
2020
19

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › ENERGETSKA UČINKOVITOST: Energetska obnova 2.000 obiteljskih…

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
01
 
04.2014

ENERGETSKA UČINKOVITOST: Energetska obnova 2.000 obiteljskih kuća u Hrvatskoj

Program je usmjeren na energetsku obnovu obiteljskih kuća jer one čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj
ENERGETSKA UČINKOVITOST: Energetska obnova 2.000 obiteljskih kuća u HrvatskojPoticaji 010414
 

 „Ovo je program koji na najkonkretniji mogući način pokazuje kako briga o okolišu donosi direktnu korist građanima i gospodarstvu. Programom energetske obnove obiteljskih kuća, 2.000 kućanstava u Hrvatskoj u sljedećih godinu dana poboljšat će uvjete života i smanjiti troškove za energiju. Pritom će se osigurati posao za nekoliko tisuća radnih sati domaćim obrtnicima i tvrtkama.“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na predstavljanju Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Program su na konferenciji za novinare zajednički predstavili ministar Zmajlović i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Cilj programa jest energetska obnova 2.000 obiteljskih kuća godišnje na razini Hrvatske.

Riječ je o 207 milijuna kuna investicija godišnje.

Dio sredstava će se osigurati iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u kojem je sad već predviđeno 50 milijuna kuna. Ostali izvori su sredstva iz proračuna gradova, općina i županija, europski fondovi, sredstva građana.

Program je usmjeren na energetsku obnovu obiteljskih kuća jer one čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj, a najviše ih je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju.“ – istakla je ministrica Mrak Taritaš te dodala da je to „logičan nastavak programima energetske obnove u zgradarstvu među kojima je i nedavno objavljen program za javni sektor. U tom nizu na red dolaze i višestambene zgrade i komercijalni sektor“, naglasila je Mrak Taritaš.

Optimalnom obnovom po načelima energetske učinkovitosti štedi se i do 60% energije što će građanima osigurati kvalitetnije uvijete stanovanja i direktnu financijsku uštedu na troškovima za energiju.

Stalno ističemo da je briga za okoliš, u ovom slučaju briga o zaštiti zraka i sprječavanju klimatskih promjena, dio rješenja za gospodarski rast. To pokazuju i ovakvi programi Vlade koji imaju jasne, mjerljive učinke na poboljšanje života građana i na gospodarstvo. Poticanjem troškovno učinkovitih velikih radova poput ove energetske obnove kućanstava čuvamo i omogućujemo stvaranje novih radnih mjesta našim obrtnicima i građevinskom sektoru. Govorimo o 207 milijuna kuna investicija godišnje“ – rekao je ministar Zmajlović.

Dodao je da će se provedbom projekata energetske učinkovitosti poboljšati i kvaliteta života svih građana jer se kroz smanjenje emisija ugljičnog dioksida smanjuju emisije stakleničkih plinova, a time i kratkoročno onečišćenje zraka, ali i dugoročno klimatske promjene, na što smo se kao članica EU i obvezali.

Na razini Europske unije u tijeku je donošenje Okvira politike za klimu i energiju od 2020. do 2030. godine.

Ministar Zmajlović istaknuo je da će se, prema podacima Europske komisije, provedbom mjera energetske učinkovitosti kako je predviđeno strategijom u tom razdoblju otvoriti i do 2 milijuna novih radnih mjesta u Europi.

Po izračunu UNDP-a, kao direktna posljedica primjene mjera niskougljičnog razvoja u Hrvatskoj u razdoblju do 2050. to je 80.000 novih radnih mjesta.

Zašto mislimo da će projekt biti uspješan? Zato što neke pokazatelje već imamo. U smanjenom obimu slični projekti već su se provodili u Fondu. U proteklih 9 godina sufinancirano je 33 programa povećane energetske učinkovitosti koji je obuhvatio 1.007 obiteljskih kuća. Ukupna vrijednost projekata bila je 65 milijuna kuna, a Fond je sufinancirao s iznosom od 24,5 milijuna kuna. Dakle, dok je dosad u 9 godina sa 24,5 milijuna kuna sufinancirano 1.000 kuća, sad će se sa 50 milijuna kuna sufinancirati njih 2.000 u samo jednoj godini.“ – naglasili su Zmajlović i Mrak Taritaš. 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Poticaji 010414
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › ENERGETSKA UČINKOVITOST: Energetska obnova 2.000 obiteljskih kuća u Hrvatskoj