Energetski model za Jugoistočnu Europu u formi video igre

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
16

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Tehnologija › Energetski model za Jugoistočnu Europu u formi video igre

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
16
 
12.2015

Energetski model za Jugoistočnu Europu u formi video igre

Novi energetski model pokazuje da je ekonomičan energetski sustav zasnovan na obnovljivim izvorima moguć i u Jugoistočnoj Europi
Energetski model za Jugoistočnu Europu u formi video igre2050
 

Nakon što su u Parizu završili pregovori o klimatskim promjenama, grupa organizacija civilnog društva u sklopu programa SEE SEP predstavlja Energetski model za Jugoistočnu Europu za 2050. godinu u formi internetske video igrice. Organizacije tvrde da zemlje Jugoistočne Europe mogu imati čišći, pravedniji i učinkovitiji energetski sustav.

Model je rezultat rada tima regionalnih organizacija civilnog društva koji je surađivao s međunarodnim stručnjacima. Predstavljen je u formi video igrice dostupne na internetu, koja svakome od nas dozvoljava da izaberemo vlastitu energetsku budućnost. Kreirajući svoju viziju energetske budućnosti, svatko tko isproba model moći će vidjeti opcije odabira energetskog razvoja Jugoistočne Europe.

“Informiranje javnosti o odlukama koje se tiču budućnosti njihovih energetskih sustava je iznimno bitno. Ova video igrica o energiji je izvrstan alat koji javnosti kompleksno pitanje objašnjava na jednostavan i zabavan način”, rekao je Janez Kopač, direktor Energetske zajednice, o Energetskom modelu za Jugoistočnu Europu za 2050. godinu.

Model nudi širok izbor scenarija, od nastavljanja trenutne prakse kojom se i dalje eksploatira sav postojeći ugljen, malo ulaže u energetsku učinkovitosti i ne investira se u obnovljive izvore energije, do scenarija koji je kompatibilan sa ciljevima EU-a i koji demonstrira da je tehnički izvedivo imati učinkovite i niskougljične energetske sustave. Upravo je drugi scenarij u skladu s ciljem Europske unije po kojem se staklenički plinovi do 2050. godine trebaju smanjiti za 80%. Kako demonstrira tehnička verzija modela, to se može odraditi i na ekonomičan način [4].

“Da bi se emisije stakleničkih plinova zaista smanjile, nužno je građane upoznati s činjenicom da je takva budućnost moguća i tehnički izvediva te da je ekonomski dostupna i isplativa. To ovaj model omogućava“, rekla je Maja Božičević Vrhovčak, izvršna direktorica DOOR-a.

Političari iz regije su se pridružili svjetskim liderima u Parizu kako bi pokazali svoju podršku pri pregovorima na globalnom sastanku o klimatskim promjenama. Oni bi trebali održati svoju riječ kada se vrate natrag u države regije, jer praksa pokazuje da aktivnosti vezane za borbu protiv klimatskih promjena u Jugoistočnoj Europi mahom ostaju samo na riječima. Pohvalna je izrada Strategije niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske, ali je nužno i druge strategije i politike uskladiti s istom.

“Zemlje Jugoistočne Europe imaju izbor: mogu i dalje razvijati trenutni kratkovidni energetski model baziran na fosilnim gorivima ili započeti svoje putovanje prema održivom energetskom putu. Prvi korak u pravom smjeru bio bi da intenziviraju svoje predložene obaveze vezane uz klimatske promjene i počnu ih implementirati odmah”, dodala je Imke Lübbeke, voditeljica odjela za energetsku politiku i klimatske promjene pri Uredu za europsku politiku WWF-a.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb 2050
  • Zagreb 2050b
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Tehnologija › Energetski model za Jugoistočnu Europu u formi video igre