Europska komisija znanstvenim postignućima dr. Vianaella najavila…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Lip
2020
05

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Hrvatska u EU › Europska komisija znanstvenim postignućima dr. Vianaella najavila…

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
27
 
06.2013

Europska komisija znanstvenim postignućima dr. Vianaella najavila ulazak…

Europska komisija u Bruxellesu je na svojim službenim Internet stranicama (http://www.croatia-in-the-eu.eu/) najavila ulazak Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske Unije kroz priče o uspjesima naših ljudi iz različitih djelatnosti.
Europska komisija znanstvenim postignućima dr. Vianaella najavila ulazak Hrvatske u EUHrueu
 

Na naslovnici stranice Europske komisije tako se uz priču o sportašici Blanki Vlašić, glumicama Zrinki Cvitešić i Neri Stipičević, književnici Slavenki Drakulić, filmskom režiseru i scenaristu Ognjenu Sviličiću, našla priča o znanstvenim postignućima 'Ruđerovca' dr. Roberta Vianella u području razumijevanja neurodegenerativnih bolesti, ostvarenim kroz vrlo uspješnu višegodišnju suradnju s grupom dr. sc. Janeza Mavrija na Kemijskom institutu u Ljubljani u Sloveniji.

Kao povod ovom izuzetnom priznanju poslužili su znanstveni rezultati dr. sc. Roberta Vianella, višeg znanstvenog suradnika u Zavod za organsku kemiju i biokemiju Instituta Ruđer Bošković, na području rasvjetljavanja bioloških procesa u ljudskom mozgu odgovornih za nastanak i razvoj poremećaja poput Alzheimerove, Parkinsonove i Huntingtonove bolesti te mnogih oblika depresije, koji danas predstavljaju rastući i uglavnom neizlječiv problem za zdravstvo u svijetu s čestim smrtnim posljedicama unutar 7–12 godina od inicijalne dijagnoze. Odmah nakon kardiovaskularnih bolesti i tumora, neurodegenerativne bolesti predstavljaju treći najčešći uzrok smrti u svijetu, a troškovi liječenja u svijetu procjenjuju se na više od bilijun američkih dolara godišnje – iznos tri puta veći od troškova liječenja tumora.

Ostvareni znanstveni rezultati realizirani su prvenstveno kroz dva FP7–PEOPLE projekta koje je dr. Vianello dobio na natječajima europskog Sedmog okvirnog programa (FP7), a za koje je već primio dva priznanja Europske komisije: nagradu "50.000-ti Marie Curie stipendist" u prosincu 2010. godine te priznanje "Marie Curie uspješna priča" u travnju 2012. godine. Ovo novo priznanje Europske komisije najbolje govori u prilog kvaliteti, prepoznatljivosti i širokoj važnosti dosadašnjeg rada dr. Vianella u ovom području istraživanja, koje bi trebalo potaknuti multidisciplinarna istraživanja u svrhu unaprjeđenja kvalitete života oboljelih od ovih progresivnih poremećaja, posebice zbog činjenice da su svi postojeći lijekovi vrlo ograničeni i liječe isključivo simptome, a ne uzrok bolesti te je njihova primjena povezana s nizom neželjenih nuspojava.

"Nadamo se da će naše spoznaje i daljnji rad na ovoj tematici poboljšati znanje o neurodegeneraciji te dugoročno unaprijediti kliničku neurologiju kroz razvoj novih i efikasnijih terapija protiv mnogih neurodegenerativnih bolesti."
 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Hrueu
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Hrvatska u EU › Europska komisija znanstvenim postignućima dr. Vianaella najavila ulazak Hrvatske u EU