Europski tjedan mobilnosti 2020.

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Lis
2020
01

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Europski tjedan mobilnosti 2020.

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
15
 
09.2020

Europski tjedan mobilnosti 2020.

16. - 22. rujna - donosimo cjelovit program
Europski tjedan mobilnosti 2020.Europski tjedan mobilnosti 2020. 1
 

Mobilnost s nultim emisijama za sve

Europski tjedan mobilnosti (ETM) održava se i ove godine od 16. do 22. rujna, s ciljem poticanja malih i velikih gradova na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava. Cilj ove manifestacije, koja se svake godine obilježava u organizaciji Europske komisije, je podizanje razine javne svijesti o potrebi aktivnog pristupa protiv zagađenja uzrokovanoga povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama. Slogan ovogodišnjeg obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti je „Mobilnost s nultim emisijama za sve“ („Zero-emission mobility for all“), a temom se želi istaknuti važnost prijevoza s nultim emisijama i promicanje uključivoga pristupa koji obuhvaća sve građane.

Tijekom provedbe kampanje građanima će se približiti prednost izbora ekološki prihvatljivijeg prijevoza kojim bi se ostvario napredak u smjeru što kvalitetnije mobilnosti u gradovima. U urbanim sredinama nude se brojne mogućnosti mobilnosti, poticanjem pojedinca na odabir održivih načina prijevoza kako bi smanjili emisije CO2, poboljšali kvalitetu zdravlja, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učinili ugodnijim mjestom za život i rad. Motorizirani i nemotorizirani načini mogu biti zajednički, javni ili pojedinačni, klasični ili novi - hodanje, vožnja biciklom, električnim romobilom ili hoverboardom, javnim prijevozom (autobus, tramvaj, vlak) i sl. Aktivnosti koje će se provoditi tijekom ETM-a idealna su prilika za prezentaciju mobilnosti lokalnim stanovnicima i objašnjenje izazova s kojima se gradovi suočavaju. Manifestacije koje će se održati sastavljene su od tri glavne komponente: tjelesna aktivnost, trajne mjere za uvođenje održive mobilnosti i „Dan bez automobila“, koji će se održati 22. rujna te predstavlja centralni događaj ETM-a. Gradovi sudionici 22. rujna određuju jedno ili više područja namijenjenih isključivo pješacima, biciklistima i sredstvima javnog prijevoza. U obilježavanje „Dana bez automobila“ Grad Zagreb je uključen od 2001. godine, a devetnaestu godinu za redom organizira sedmodnevni program aktivnosti, zadovoljavajući kao 'zlatni sudionik', sva tri kriterija. Grad Zagreb je 2008. i 2011. godine uvršten među finaliste, dok je 2012. godine osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Award 2012.

Grad Zagreb i ove godine organizira niz aktivnosti kojima će se uključiti u Europski tjedan mobilnosti. Obilježavanjem Europskog tjedna mobilnosti promoviraju se postojeće strategije i najbolje prakse vezane uz održivi promet i mobilnost te razmjena iskustava i promišljanje novih, dugoročnih mjera usmjerenih podizanju kvalitete života građana vezanih uz održivi promet i mobilnost. Koordinator programskih aktivnosti je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u obilježavanju sudjeluju i ostali gradski uredi, službe, ustanove i brojne udruge.

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, kao i prethodnih godina, pridružuje se obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti. Stručni djelatnici Službe za javno zdravstvo te Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju organiziraju četiri javnozdravstvene akcije. 

Javnozdravstvene aktivnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“:

17. rujna 2020. – četvrtak

Hodanjem do zdravlja

Mjesto: Most slobode (južna strana Savskog nasipa, strana Bundek)

Vrijeme: 10,00 sati

U sklopu Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokrenuo je javnozdravstvenu akciju „Hodanjem do zdravlja”, prvenstveno kao poziv svima koji su posljednjih godina tjelesno neaktivni da u svoj život uključe redovito hodanje i učine velik korak prema očuvanju i unaprjeđenju zdravlja. Rijetko je povezana s ozljedama i mogu je prakticirati ljudi svih dobnih skupina, uključujući i one koji se nikada nisu bavili nekom tjelesnom aktivnošću. Hodanje je jednostavno i ne zahtijeva posebne sposobnosti niti vještine. Jedino što si doista moramo priuštiti za hodanje jest vrijeme. Nema prepreka, a ne bi trebalo biti ni razloga da se u svakodnevni život ne uključi više hodanja u prirodi i na svježem zraku i tako smanji rizik od razvoja bolesti i održi ili poboljša zdravstveno stanje.

Organizator: Služba za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ 

17. rujna 2020. – četvrtak

Što onečišćuje zrak?

Mjesto: OŠ Tin Ujević

Vrijeme: 11,00 sati

Svakodnevni užurbani način života dovodi do porasta broja alergičara, poglavito djece. Važnost edukacije kod najmlađe populacije osnova je prevencije. Upoznavanje djece s osnovnim pojmovima onečišćenja okoliša, alergije, zaštite prirode...

- Što sve udišemo? - Značaj zraka za sve nas.

- Utjecaj prometa i peludi na kvalitetu zraka.

- Edukacija o izgledu visoko alergene biljke ambrozije.

- Poznavanje i prepoznavanje alergene biljke ambrozije.

- Što je peludni kalendar?

- Kako koristiti aplikaciju „Peludna prognoza“ za pametne telefone.

- Utjecaj buke na zdravlje i okoliš – Koliko je glasna tišina?

- Kako svjetlost utječe na sve nas?

Organizator: Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Laboratorij za aerobiologiju

Također, s obzirom na epidemiološku situaciju uzrokovanu koronavirusom edukativni materijal će se dostaviti i Osnovnoj školi Brestje te Dječjim vrtićima Poletarac i Trešnjevka.

19. rujna 2020. - subota

Biciklijada “Biciklom do zdravlja 2020”

Mjesto: polazak iz parka Bundek

Vrijeme: 8,00 sati

Cilj projekta je promicanje bicikla i bicikliranja kao sredstva za postizanje zdravlja i zdravoga načina života te turistička promocija grada Zagreba i grada Svete Nedjelje. Biciklijada kreće iz parka Bundek, Savskim nasipom sve do Podsusedskog mosta te se nastavlja Samoborskom cestom do Svete Nedelje, gdje je i cilj biciklijade. Cijelim putem vozit će se u pratnji vodiča, a prilikom dolaska na Samoborsku cestu pa do cilja u Svetoj Nedjelji biciklijada će imati pratnju policije kako bi se osigurala maksimalna sigurnost svih sudionika. Kotizacija se ne naplaćuje.

Program:

8:00 - Okupljanje na Bundeku

8:00 do 10:00 – Besplatni edukativni program:

  • Zagrijavanje i vježbe educiranih trenera
  • Edukacija o prehrani specijaliziranih nutricionista
  • Mjerenje tlaka
  • Prezentacije aktivnosti prevencije bolesti i ozlijeda
  • Mobilni biciklistički servis

10:00 – START biciklijade Bundek

Do 12:00 – CILJ planirani dolazak - Sveta Nedjelja

12:00 do 17:00 - Besplatni edukativni program

  • Fizioterapijske vježbe vrhunskih stručnjaka
  • Edukacijske radionice za zdrav način života
  • Prezentacije bicikala i biciklističke opreme
  • Prezentacije turističkih biciklističkih ruta i aktivnosti

12:00 do 17:00 – Zabava sudionika i gostiju

Organizator: Udruga Biciklom do zdravlja u suradnji s partnerima, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Domom zdravlja Zagreb – Zapad te Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice

22. rujna 2020. – utorak

ETM – Kako ti mogu pomoći?

Mjesto: Osnovna škola Luka Sesvete

Vrijeme: od 9:00 do 10:00 sati

Učenici će se upoznati s određenim vrstama teškoća u razvoju i invaliditeta, kao i poteškoćama u kretanju s kojima se susreću djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu, pomagalima koja koriste i mogućnostima prilagodbe u okolini (razredu, školi, kod kuće). Prezentacija će se održati pomoću aplikacije Zoom u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom i preporukama Nacionalnog i Stožera civilne zaštite Grada Zagreba. Edukacija je sastavni dio Anti-stigma programa „Prihvaćamo različitost“ Službe za javno zdravstvo Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, koji se provodi u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Program je fokusiran na uklanjanje stereotipa o oštećenju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, kao mogućem uzroku nasilja nad njima te borba protiv njihova stigmatiziranja i diskriminacije.

Organizator: Služba za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

izvor: http://www.stampar.hr/hr

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Europski tjedan mobilnosti 2020. 1

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Europski tjedan mobilnosti 2020.