Forum za slobodu odgoja

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obrazovanje › Forum za slobodu odgoja

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
04
 
09.2017

Forum za slobodu odgoja

izjava Foruma uz početak nove školske godine
Forum za slobodu odgojaIzjava
 
Uz početak nove školske godine:

Ove godine je trebala krenuti prva generacija učenika u novu školu

Na početku svake nove školske godine ponovno osvještavamo činjenicu lošeg stanja sustava odgoja i obrazovanja: preopterećeni učenici, veliki naglasak na znanju, a ne na razvoju kompetencija, potplaćeni učitelji, nastavni planovi i programi koji ne odgovaraju stvarnim potrebama suvremenog društva itd.

Posljednjih godina smo svjedoci manjka političke odgovornosti da se ozbiljno, sustavno i kvalitetno pristupi nužnoj reformi sustava odgoja i obrazovanja. Štoviše, sustav je postao dio dnevnopolitičkih rasprava, područje skupljanja politički bodova, a može se reći da je i žrtva političke trgovine. Kao glavne kočnice u reformi sustava treba imenovati neimanje vizije, volje i želje kod odgovornih da se sustav reformira – ponavljamo – ozbiljno, sustavno i kvalitetno. Uz sve to treba spomenuti i intencije da se sustav podredi jednoj ideološkoj opciji umjesto da naše škole razvijaju i izgrađuju mlade osobe koje će znati i umjeti živjeti u 21. stoljeću, koje će znati i umjeti odgovoriti na sva pitanja koja na budućnost donosi.


Na žalost, započinje još jedna školska godina koja će proći bez stvarnih promjena u sustavu odgoja i obrazovanja. Jer da je postojala stvarna politička volja i politički konsenzus oko obrazovanja kao nacionalnog interesa ove godine bi prva generacija učenika krenula u novu školu, u školu u kojoj bi učili po novim kurikulumima koje su razvili njihove učiteljice i učitelji, u kojoj bi se obrazovali u duhu suvremenog svijeta imajući na umu svoju prošlost, ali bi učili kompetencije potrebne za budućnost.

Iako je posljednje dvije godine obrazovanje bilo jedno od prioritetnih tema, iako su građani u velikom broju dva puta izašli na ulice kako bi političkim strukturama pokazali kakvo obrazovanje žele za svoju djecu smatrajući da Hrvatska može bolje i da obrazovanje može biti kvalitetnije i smislenije mi ni danas, na početku još jedne školske godine, nemamo jasan odgovor kakvu obrazovnu politiku Hrvatska želi provesti.

Odgovori za kojima uporno tragamo su

  • na koji način će povećati ulaganja u obrazovanje i znanost,
  • hoćemo li stvarno obrazovanje postaviti kao ključni prioritet bez kojeg nema niti socijalnog niti gospodarskog napretka,
  • kakav ćemo odnos imati prema učiteljima i njihovom materijalnom i društvenom položaju,
  • kada i na koji način će odgovorni shvatiti kako bez ulaganja u učitelje i njihov profesionalni razvoj nema ni kvalitetne škole (država trenutno uz proračuna izdvaja 70 kn po učitelju godišnje za njihovo stručno usavršavanje),
  • na koji način ćemo pristupiti djeci s teškoćama,
  • kako će se hrvatska obrazovna politika postaviti prema djeci migrantima i azilantima,
  • hoćemo li uvesti u škole Građanski odgoj i obrazovanje kao odgovor na sve ekstremnije stavove djece i mladih,
  • hoće li naša djeca u školama imati Zdravstveni odgoj utemeljen na znanstvenim i suvremenim spoznajama.

Ovo su iznimno bitna pitanja koja definiraju Hrvatsku za dvadeset, trideset godina. Ova pitanja pokazuju kako se obrazovanju treba pristupiti s ozbiljnim, sustavnim i kvalitetnim rješenjima, s jasnom vizijom. Ova pitanja nas upozoravaju kako parcijalna rješenja ne bi trebalo biti mjesta u odnosu prema obrazovanju.

Posebno pozivamo učitelje da ustraju u svojim naporima za kvalitetno obrazovanje naše djece, a roditelje pozivamo da im u tome pomognu. Vaša predanost i ljubav prema pozivu i prema učenicima, vaši slobodni dani i vikendi uloženi u pripremanje nastave i stručno usavršavanje je iskra koja daje nadu kako Hrvatska može bolje i onda kada sustav nije poticajan.

Učenicima i učenicima, njihovim roditeljima, učiteljima i učiteljicama, ravnateljima i ravnateljicama, stručnim suradnicima i suradnicima te svom nenastavnom osoblju škola želimo sretnu i uspješnu novu školsku godinu!

O Forumu za slobodu odgoja. Forum za slobodu odgoja je organizacija civilnog društva aktivna u Hrvatskoj od 1992. godine, registrirana 1998. g. prema Zakonu o udrugama. Temeljni cilj Foruma je implementacija obrazovnih standarda suvremenih demokratskih društva u hrvatski obrazovni sustav. Članovi Foruma su obrazovni stručnjaci, iskusni eksperti i akademici, profesori i učitelji, roditelji, studenti i učenici koji su zainteresirani za unapređenje i razvoj obrazovanja. U posljednjih 24 godine svog rada glavne aktivnosti uključuju kreiranje i provedbu edukacijskih programa za metodičku izobrazbu nastavnog osoblja, nenasilno rješavanje sukoba, zdravstveno obrazovanje, integralno građansko obrazovanje, stipendiranje učenika, te usavršavanje u metodici poučavanja. Forum za slobodu odgoja član je „European Forum for Freedom in Education“, mreže „Street Law“, „RWCT International Consortium“, „Network of Education Policy Centers“ te Koordinacije udruga za djecu. Mrežna stranica: www.fso.hr | FACEBOOK: Forum za slobodu odgoja | TWITTER: www.twitter.com/fsohr

 

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Izjava
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obrazovanje › Forum za slobodu odgoja