GRAĐANKE SVOM GRADU

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
23:59
Svi
2018
20

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › GRAĐANKE SVOM GRADU

Zagreb Možemo biti veći
Zagreb Prljavo kazalište World tour 2018 FINALE!
Zagreb Dino merlin slavonski brod 2018 banner 811x185 (1)
Zagreb Zen bsns banner 811x185px 1605181758 01 (2)
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
13
 
05.2018

GRAĐANKE SVOM GRADU

ponos i predrasude - inicijativa GSG* priređuje nekoliko događaja - Rijeka
GRAĐANKE SVOM GRADUUdruga lori
 

U sklopu druge edicije queer i feminističkog festivala Smoqua* koji je 2017. pokrenula udruga LORI i koji se ove godine odvija u periodu od 17. do 19. svibnja pod temom „Ponos i predrasude“, inicijativa GSG* priređuje nekoliko događaja.

Predstavit ćemo radove gender-queerumjetnika Krisa Greya s adresom u New Yorku i transdiciplinarne umjetnice Mavi Veloso iz Brazila s trenutnom adresom u Nizozemskoj, a u razgovoru sa Zvonimirom Dobrovićem, voditeljem Queer Zagreb festivala, doznat ćemo više o njihovom umjetničko-aktivističkom djelovanju. Na programu je i predstavljanje prve GSG publikacije koja se tematski fokusira na LGBTIQ i feministička pitanja, s tekstualnim i vizualnim kontribucijama Smoquinih suradnica.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, kojim započinje ovogodišnja Smoqua, obilježit ćemo multimedijalnim performansom „Body Dialectics“Krisa Greya, koji je na rasporedu 17. 5. u 20 h u dvorani Filodrammatica. „Body Dialectics“ je rad u nastajanju koji govori o iskustvu rodne tranzicije. Rodna tranzicija ovdje predstavlja svojevrstan laboratorij za otkrivanje binarnog roda kao društvenog fenomena prije nego biološkog imperativa. Umjetnik o svom iskustvu kaže:  

„Ne slažem se s društvenom strukturom svijeta i sustavima moći koji žele kontrolirati naša tijela. Rodne razlike temeljene na muško/ženskoj binarnosti utječu na naš cjelokupan život, a rezultat je nejednakost i kršenje ljudskih prava. Govore nam koje ćemo zahode koristiti, u kakvim ćemo sportskim programima sudjelovati, kakav ćemo posao tražiti. ‘Prihvatljive’ rodne kategorije ukorijenjene su u naslijeđenoj, postojećoj binarnosti koja je ograničena isključivo na muško ili žensko. Dominantni narativ transrodnog iskustva priklanja se ovoj lažnoj binarnosti, počivajući na tvrdnji da ‘tranzicija’ znači prijelaz s jednog statičnog binarnog roda na drugi. Moje iskustvo transrodnosti ne pokorava se binarnostima, već gradi queer tijelo kojim ću se odupirati sustavu.“

Kris Grey je njujorški gender-queer umjetnik čiji kulturni rad uključuje kustoske projekte, performans, pisanje i studio produkciju. Završio je dodiplomski studij likovne umjetnosti na  Maryland Institute College of Art te diplomski studij likovne umjetnosti na Sveučilištu u Ohiju. Izvodi performanse, podučava i izlaže svoj rad diljem svijeta.

Razgovor s Mavi Veloso i Krisom Greyem u okviru festivalske teme „Ponos i predrasude“ na rasporedu je također 18. 5., i to u 17 h, u Križanićevoj 6a. Razgovor će moderirati Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor festivala Queer Zagreb koji se ove godine vremenski preklapa s festivalom Smoqua i koji će također ugostiti Krisa Greya. Prije samog razgovora bit će predstavljen video materijal „Project TRANS“ koji je nastao tijekom istraživanja u Rijeci, a nakon razgovora slijedit će i izvedba Mavi Veloso.

Performans Mavi Veloso koji nastaje u okviru šireg projekta Project TRANS na rasporedu je drugog dana festivala, 18. 5. u 18 h u Križanićevoj 6a. „Project TRANS“ je kontinuirano transdisciplinarno istraživanje koje spaja video, performans, fotografiju, modu, queer idrag queen kulturu. Temelji se na nizu eksperimenata i studijskih akcija nastalih na tranzitima, šetnjama ulicom, aproprijaciji i stvaranju performativnih ambijenata. Razvija se iz promatranja javnog prostora, njegovih ekonomskih i društvenih relacija, kontrasta i trenja različitih kultura, uz uvođenje queer elemenata koji mogu destabilizirati i dovesti u pitanje pojmove normativnosti i normalnosti, identiteta, roda i seksualnosti.

„Project TRANS“ iniciran je tijekom rezidencijalnog programa Jardim Equatorial / COMO clube u São Paulu, u periodu 2012. do 2014. Performans kojeg će Mavi s vremenskim odmakom prirediti za riječku publiku nadovezati će se na prethodno iskustvo te nadograditi s novim materijalom kojega će prikupiti tijekom sedmodnevnog istraživanja i performativnog dijaloga s umjetnikom Antoniom Kiselićem u javnom prostorugrada.

Mavi Veloso je performerica, vizualna umjetnica, plesačica, glumica, pjevačica i autorica pjesama te grafička i web dizajnerica. Diplomirala je vizualne umjetnosti na Državnom sveučilištu u Londrini, Paraná, Brazil, nakon čega je nastavila studij Performativnosti s COMO clube umjetničkom platformom, São Paulo, završila poslijediplomski studij performansa na A.PASS-u (Advanced Performance And Scenography Studies) u Bruxellesu, Belgija, a trenutno pohađa poslijediplomski studij pod nazivom Master of Voice na Sandberg Instituut u Amsterdamu, Nizozemska.

Časopis za suvremena umjetnička i društvena zbivanja inicijative Građanke svom gradu bit će predstavljen 18. 5. u 18:30 h u Križanićevoj 6a. Prvi broj GSG časopisa, posvećen queer i feminističkim temama, nastao je kroz kontribucije organizatorica Smoque. Marinella Matejčić u svom tekstu  „Ljubav i konzervativnost: reproduktivna prava u Hrvatskoj“, piše upravo o sporom, ali upornom nazadovanju u sferi rodne ravnopravnosti i reproduktivnih prava. Intervju s Anom Hoffner upoznaje nas s njezinom recentno objavljenom knjigom „Queerness of Memory“ kao i serijom radova koji su predstavljeni na izložbi „Iscrpljeno vrijeme: 'drag' u vremenima rata“ tijekom prošlogodišnje Smoque. Brigita Miloš iz Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci s kolegicom Mónicom Cano Abadíom priređuje svojevrsni pojmovnik feminističkih i LGBTIQ termina. Ana Opalić kroz seriju fotografija, koje ne otkrivaju odmah svoje značenje, bilježi lokacije važne za prošlost i sadašnjost LGBTIQ kulture u Rijeci: mjesta za zabavu, mjesta za upoznavanje partnerica i partnera, mjesta važna za promicanje vidljivosti zajednice i njezinih političkih ciljeva. Fotografije Ane Opalić prate projekt „Queer šetnja“, recentno istraživanje LORI-ca koje ide tragovima (ne)vidljive riječke LGBTIQ scene i o kojem možete saznati više iz opisa same šetnje Antonije Stojanović Almesberger. GSG časopis uređuje Iva Kovač, a dizajniraju Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić. Publikacija će nakon objavljivanja osim kao tiskovina biti dostupna i na http://artseverywhere.ca/.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

Smoqua je prvi regionalni festival queer i feminističke kulture u Rijeci, koji organizira udruga LORI u suradnji s udrugom Pariter, Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i inicijativom Građankesvom gradu. Cjelokupan program Smoque 2 dostupan je na:

http://www.lori.hr/hr/novosti/838-smoqua-2-festival-queer-i-feministicke-kulture-u-rijeci-ponos-i-predrasude

Inicijativa Građani/ke svom gradu (GSG) postoji od 2016. godine, a svoj naziv duguje zidnoj ploči koja se nalazi na početku i na kraju Križanićeve ulice u Rijeci iz koje GSG djeluje. Natpis Građani svom gradu / Rijeka 1983. odabran je kao ideološka vodilja te je velik dio naših aktivnosti usmjeren na gradnju jačih spona između građana/ki i protagonist(ic)a umjetničkih, kulturnih i edukativnih krugova Rijeke. 
 
GSG podržavaju fondacija Musagetes, MMSU i Grad Rijeka.
 
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Udruga lori
  • Zagreb Gsg
Zagreb Auto 1
Zagreb Auto 2
Zagreb Auto 3
Zagreb Auto 4
Zagreb Auto 5
 
STADION KRANJČEVIĆEVA: Prljavo kazališteJAZZ&CABARET KLUB KONTESA: Cabaret showKD LISINSKI: Yusif Eyvazov i Maria GuleghinaGRADSKI VRT: Petar GrašoTVORNICA: Tram 11ARENA ZAGREB: Andre’ RieuTVORNICA: Jura Stublić & FilmKEREMPUH: SpektalukARENA ZAGREB: Lord of the DanceKD LISINSKI: Koncert za život
 
mojzagreb.info preporuča
Web shop - Samsky PR agencija - odnosi s javošću Danas bez struje Ured za udruge Vlade RH Gradska groblja - Raspored pogreba Umjetnost dizajna i dizajniranja Medicinska naklada
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - mojzagreb.info
 
 
Da li bi htjeli pozdraviti školskog prijatelja koji kopa po kontenjerima?
  •   DA
  •   NE
 
 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › GRAĐANKE SVOM GRADU