GRAĐANKE SVOM GRADU

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Svi
2020
31

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › GRAĐANKE SVOM GRADU

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
13
 
05.2018

GRAĐANKE SVOM GRADU

ponos i predrasude - inicijativa GSG* priređuje nekoliko događaja - Rijeka
GRAĐANKE SVOM GRADUUdruga lori
 

U sklopu druge edicije queer i feminističkog festivala Smoqua* koji je 2017. pokrenula udruga LORI i koji se ove godine odvija u periodu od 17. do 19. svibnja pod temom „Ponos i predrasude“, inicijativa GSG* priređuje nekoliko događaja.

Predstavit ćemo radove gender-queerumjetnika Krisa Greya s adresom u New Yorku i transdiciplinarne umjetnice Mavi Veloso iz Brazila s trenutnom adresom u Nizozemskoj, a u razgovoru sa Zvonimirom Dobrovićem, voditeljem Queer Zagreb festivala, doznat ćemo više o njihovom umjetničko-aktivističkom djelovanju. Na programu je i predstavljanje prve GSG publikacije koja se tematski fokusira na LGBTIQ i feministička pitanja, s tekstualnim i vizualnim kontribucijama Smoquinih suradnica.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, kojim započinje ovogodišnja Smoqua, obilježit ćemo multimedijalnim performansom „Body Dialectics“Krisa Greya, koji je na rasporedu 17. 5. u 20 h u dvorani Filodrammatica. „Body Dialectics“ je rad u nastajanju koji govori o iskustvu rodne tranzicije. Rodna tranzicija ovdje predstavlja svojevrstan laboratorij za otkrivanje binarnog roda kao društvenog fenomena prije nego biološkog imperativa. Umjetnik o svom iskustvu kaže:  

„Ne slažem se s društvenom strukturom svijeta i sustavima moći koji žele kontrolirati naša tijela. Rodne razlike temeljene na muško/ženskoj binarnosti utječu na naš cjelokupan život, a rezultat je nejednakost i kršenje ljudskih prava. Govore nam koje ćemo zahode koristiti, u kakvim ćemo sportskim programima sudjelovati, kakav ćemo posao tražiti. ‘Prihvatljive’ rodne kategorije ukorijenjene su u naslijeđenoj, postojećoj binarnosti koja je ograničena isključivo na muško ili žensko. Dominantni narativ transrodnog iskustva priklanja se ovoj lažnoj binarnosti, počivajući na tvrdnji da ‘tranzicija’ znači prijelaz s jednog statičnog binarnog roda na drugi. Moje iskustvo transrodnosti ne pokorava se binarnostima, već gradi queer tijelo kojim ću se odupirati sustavu.“

Kris Grey je njujorški gender-queer umjetnik čiji kulturni rad uključuje kustoske projekte, performans, pisanje i studio produkciju. Završio je dodiplomski studij likovne umjetnosti na  Maryland Institute College of Art te diplomski studij likovne umjetnosti na Sveučilištu u Ohiju. Izvodi performanse, podučava i izlaže svoj rad diljem svijeta.

Razgovor s Mavi Veloso i Krisom Greyem u okviru festivalske teme „Ponos i predrasude“ na rasporedu je također 18. 5., i to u 17 h, u Križanićevoj 6a. Razgovor će moderirati Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor festivala Queer Zagreb koji se ove godine vremenski preklapa s festivalom Smoqua i koji će također ugostiti Krisa Greya. Prije samog razgovora bit će predstavljen video materijal „Project TRANS“ koji je nastao tijekom istraživanja u Rijeci, a nakon razgovora slijedit će i izvedba Mavi Veloso.

Performans Mavi Veloso koji nastaje u okviru šireg projekta Project TRANS na rasporedu je drugog dana festivala, 18. 5. u 18 h u Križanićevoj 6a. „Project TRANS“ je kontinuirano transdisciplinarno istraživanje koje spaja video, performans, fotografiju, modu, queer idrag queen kulturu. Temelji se na nizu eksperimenata i studijskih akcija nastalih na tranzitima, šetnjama ulicom, aproprijaciji i stvaranju performativnih ambijenata. Razvija se iz promatranja javnog prostora, njegovih ekonomskih i društvenih relacija, kontrasta i trenja različitih kultura, uz uvođenje queer elemenata koji mogu destabilizirati i dovesti u pitanje pojmove normativnosti i normalnosti, identiteta, roda i seksualnosti.

„Project TRANS“ iniciran je tijekom rezidencijalnog programa Jardim Equatorial / COMO clube u São Paulu, u periodu 2012. do 2014. Performans kojeg će Mavi s vremenskim odmakom prirediti za riječku publiku nadovezati će se na prethodno iskustvo te nadograditi s novim materijalom kojega će prikupiti tijekom sedmodnevnog istraživanja i performativnog dijaloga s umjetnikom Antoniom Kiselićem u javnom prostorugrada.

Mavi Veloso je performerica, vizualna umjetnica, plesačica, glumica, pjevačica i autorica pjesama te grafička i web dizajnerica. Diplomirala je vizualne umjetnosti na Državnom sveučilištu u Londrini, Paraná, Brazil, nakon čega je nastavila studij Performativnosti s COMO clube umjetničkom platformom, São Paulo, završila poslijediplomski studij performansa na A.PASS-u (Advanced Performance And Scenography Studies) u Bruxellesu, Belgija, a trenutno pohađa poslijediplomski studij pod nazivom Master of Voice na Sandberg Instituut u Amsterdamu, Nizozemska.

Časopis za suvremena umjetnička i društvena zbivanja inicijative Građanke svom gradu bit će predstavljen 18. 5. u 18:30 h u Križanićevoj 6a. Prvi broj GSG časopisa, posvećen queer i feminističkim temama, nastao je kroz kontribucije organizatorica Smoque. Marinella Matejčić u svom tekstu  „Ljubav i konzervativnost: reproduktivna prava u Hrvatskoj“, piše upravo o sporom, ali upornom nazadovanju u sferi rodne ravnopravnosti i reproduktivnih prava. Intervju s Anom Hoffner upoznaje nas s njezinom recentno objavljenom knjigom „Queerness of Memory“ kao i serijom radova koji su predstavljeni na izložbi „Iscrpljeno vrijeme: 'drag' u vremenima rata“ tijekom prošlogodišnje Smoque. Brigita Miloš iz Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci s kolegicom Mónicom Cano Abadíom priređuje svojevrsni pojmovnik feminističkih i LGBTIQ termina. Ana Opalić kroz seriju fotografija, koje ne otkrivaju odmah svoje značenje, bilježi lokacije važne za prošlost i sadašnjost LGBTIQ kulture u Rijeci: mjesta za zabavu, mjesta za upoznavanje partnerica i partnera, mjesta važna za promicanje vidljivosti zajednice i njezinih političkih ciljeva. Fotografije Ane Opalić prate projekt „Queer šetnja“, recentno istraživanje LORI-ca koje ide tragovima (ne)vidljive riječke LGBTIQ scene i o kojem možete saznati više iz opisa same šetnje Antonije Stojanović Almesberger. GSG časopis uređuje Iva Kovač, a dizajniraju Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić. Publikacija će nakon objavljivanja osim kao tiskovina biti dostupna i na http://artseverywhere.ca/.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

Smoqua je prvi regionalni festival queer i feminističke kulture u Rijeci, koji organizira udruga LORI u suradnji s udrugom Pariter, Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i inicijativom Građankesvom gradu. Cjelokupan program Smoque 2 dostupan je na:

http://www.lori.hr/hr/novosti/838-smoqua-2-festival-queer-i-feministicke-kulture-u-rijeci-ponos-i-predrasude

Inicijativa Građani/ke svom gradu (GSG) postoji od 2016. godine, a svoj naziv duguje zidnoj ploči koja se nalazi na početku i na kraju Križanićeve ulice u Rijeci iz koje GSG djeluje. Natpis Građani svom gradu / Rijeka 1983. odabran je kao ideološka vodilja te je velik dio naših aktivnosti usmjeren na gradnju jačih spona između građana/ki i protagonist(ic)a umjetničkih, kulturnih i edukativnih krugova Rijeke. 
 
GSG podržavaju fondacija Musagetes, MMSU i Grad Rijeka.
 
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Udruga lori
  • Zagreb Gsg

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › GRAĐANKE SVOM GRADU