Građanki/a svom gradu

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Svi
2020
27

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Građanki/a svom gradu

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
09.2017

Građanki/a svom gradu

razmjena znanja 2 - skromni predlog - Lutrijom do egalitarnosti!
Građanki/a svom graduSkromni predlog
 

Dođite 16. rujna 2017. u 19 sati u Caffe Piramida - Rijeka na predstavljanje jednog Skromnog predloga u organizaciji Građanki/a svom gradu.

  • Skromni predlog nudi radikalna rešenja.
  • Skromni predlog prelazi granice da bi proverio temelje.
  • Skromni predlog je razgovor o suštinskim stvarima kroz prizmu ideja koje prevazilaze okvire dopuštenog i mogućeg.

Skromni predlog pokrenut je 2011. u Beogradu kako bi se potaknula rasprava o prijedlozima za unapređenje društva koji izlaze iz standardnih okvira i propituju njihovu utemeljenost. Naslov je uzet od Jonathana Swifta i njegovog čuvenog satiričnog eseja “A modest proposal” u kojem Swift predlaže siromašnima da prodaju djecu bogatašima po kilogramu mesa i tako zarade neki novac. Osmo izdanje Skromnog predloga, prvo izvan Beograda, održava se u sklopu programa Razmjena znanja Građana/ki svom gradu na prijedlog naših suradnika, grupe Škart iz Beograda. Za temu je odabrana državna lutrija identiteta. 

Smanjenje nejednakosti i nepravde boljom regulacijom očigledno je osuđeno na propast. Kao što je Marx konstatirao, problem leži u apstraktnom građaninu s čvrstim pravnim identitetom. Ipak, pokušaji da se ukinu pravni identiteti završavali su u nasilju i totalitarnoj državi. Zato rješenje treba potražiti u njihovoj razmjeni. Put u bolje društvo popločan je neizvjesnošću. Predlažemo da država svakom građaninu, periodično i nenajavljeno, putem lutrije mijenja matični broj s pripadajućom imovinom, bankovnim računom, krivičnim dosjeom, itd. Možda ste u ovom izvlačenju ostali bez dugova, a u sljedećem biste mogli dobiti Todorićeve. Samo ako svatko može biti bilo tko, brinut ćemo o svakom ponaosob. Neka “staviti se u tuđe cipele” više ne bude fraza, podijelite svoj identitet s drugima!

Nakon kratkog uvoda u kojem će ovaj prijedlog biti detaljnije izložen, preostaje nam samo da se uključimo u debatu o njegovoj izvedivosti, smislenosti, opasnosti ili poželjnosti.

Škart je kolektiv nastao prije 27 godina u Beogradu.
Najviše se bavi poezijom i dizajnom a pokušava surađivati s ljudima na razne načine.

Program Razmjene znanja osmišljen je kao popratni diskurzivni program koji stvaramo na temelju prijedloga naših gošći i suradnica. Bilo da je riječ o filmovima, tekstovima ili nekoj drugoj vrsti sadržaja, ideja je da se smjer programa samoodredi kroz praksu i sastanke, a ne programatski. Programom Razmjene znanja želja nam je potaknuti redovita druženja i diskusije, neovisno o većim programskim cjelinama, kako bismo u kontinuitetu radile na izgradnji zajednice i njenom kritičkom propitivanju.

Građanke svom gradu naziv je otvorene rastuće platforme koje okuplja protagonistice i protagoniste iz umjetničkih, kulturnih i edukativnih krugova Rijeke. Ime je preuzeto sa zidne ploče koja nosi natpis Građani svom gradu / Rijeka 1983. Ova ploča, kao jedna od mnogih sličnih ploča, nalazi se i na početku i na kraju Križanićeve ulice koja je naše sjedište. Ploča govori o dobrovoljnom angažmanu građanki i građana, i današnjih susjeda, koje su doprinijele zajedničkom dobru koje mi danas nastanjujemo.

 

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Skromni predlog
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Građanki/a svom gradu