Grupacija Kofola

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:08
Sij
2020
19

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Grupacija Kofola

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Trenutno nema povezanih sadržaja
Zadnje vijesti
14
 
08.2018

Grupacija Kofola

uspješna u prvih šest mjeseci ove godine
Grupacija KofolaEtiketa s
 

Grupacija Kofola povećala je sve ekonomske pokazatelje u prvih šest mjeseci godine. Prodaja Grupacije porasla je za 7 %, ne uzimajući u obzir poljski segment, a za 1,9 % uključujući i ovaj segment. Ekonomski pokazatelj EBIT povećao se za čak 113,7 %, a EBITDA za 25,9 %. Osim veće prodaje, Kofola izvještava da su investitorima isplaćene najviše dividende u povijesti Grupacije i da žele i u budućnosti nastaviti s ovom responzivnom politikom. 

 “Toplo vrijeme i niže cijene šećera pomogli su nam da postignemo vrlo dobru dobit, unatoč većim ulaganjima u plaće, koje zahtijeva trenutna situacija na tržištu rada”, kaže Daniel Buryš, financijski direktor Grupacije Kofola, i dodaje: “Osim dobiti, drago mi je što smo uspješni i u proširenju poslovanja. Kupnjom tradicionalne češke kompanije LEROS ušli smo na tržište biljnih napitaka, a dodali smo u svoj portfelj i slovačku mineralnu vodu  Kláštorná.”

Pogonski motor prvih šest mjeseci bila je Češka, gdje je prodaja u usporedbi s istim razdobljem prošle godine porasla za 8,9 %, zahvaljujući potražnji za brendovima Kofola, Rauch i Vinea. U Slovačkoj je Kofola postigla povećanje od 4,1 %, dok je Rajec bio jedan od najomiljenijih brendova. Najveći porast u odnosu na isto razdoblje lani postigao je UGO, brend čija je prodaja porasla za četvrtinu. U Poljskoj je Grupacija zabilježila pad od 19,3 %, a zabilježen je u segmentu trgovačkih robnih marki, dok vlastiti brendovi zadržavaju stabilnu poziciju.

Sada već tradicionalno, Jadranska je regija ponovno poslovala uspješno. “Porast iznosi 6,6 %. Imali smo uspjeha u Hrvatskoj, gdje je prodaja u odnosu na isti period lani porasla 16 %, što nas također motivira da više uložimo u marketinške aktivnosti u ovoj regiji”, kaže Marián Šefčovič, glavni izvršni direktor Radenske.

U prvih šest mjeseci godine, Grupacija je isplatila dioničarima dividendu od 16,20 čeških kruna po dionici, što je najveći iznos u povijesti Grupacije. Danas je na generalnoj skupštini odobreno smanjenje uplaćenog kapitala, što će omogućiti Grupaciji da jamči responzivnu politiku isplate dividendi u budućnosti.

“Ova sezona nadmašila je sva očekivanja,” Daniel Buryš hvali trenutni razvoj događaja, te nastavlja: “i zato ćemo revidirati svoje prognoze za kraj godine nakon trećeg kvartala.” 

Kofola Grupa je jedan od najvažnijih proizvođača bezalkoholnih pića sa osam proizvodnih pogona na pet europskih tržišta. Kofola Grupa u Europi zapošljava preko 2.185 osoba, s dodatnim osobljem u proizvodnim pogonima u Rusiji.

Portfelj Kofola proizvoda u Češkoj i Slovačkoj uključuje tradicionalno Kofola piće s okusom cole izrađeno prema izvornom receptu, Rajec izvorsku vodu, seriju Jupi sirupa, Vinea piće od grožđa, Jupik skokove za djecu, Semtex energetske napitke i ostale tradicionalne Češke i Slovačke brandove: Chito, Top Topic i Citro Colu. Grupa prema licenci izrađuje i distribuira pića Royal Crown Cola i Orangina. Kofola je ekskluzivni distributer Evian i Badoit brandova u Češkoj i Slovačkoj, kao i tradicionalne mineralne vode iz ljekovitog izvora Vincentka koja se osim ponude u maloprodaje izravno dostavlja ugostiteljima. Od 2015. godine Kofola ima ekskluzivno pravo na distribuciju Rauch proizvoda u Češkoj i Slovačkoj. Kofola Grupa je ujedno vlasnik UGO mreže koja se sastoji od 59 UGO restorana sa svježom hranom i 20 salat-barova u Češkoj i Slovačkoj. Grupa je 2017. godine akvizirala poljskog proizvođača voća i proizvoda od ljekovitih trava – tvrtku Premium Rosa. Posljednja akvizicija Grupe je kompanija LEROS tradicionalni Češki proizvođač napitaka od ljekovitih biljaka. U svoj proizvodni portfelj dodana je i slovačka mineralna voda Kláštorná.

Portfelj proizvoda koje Hoop Polska prodaje na poljskom tržištu uključuje Paola sirupe, Hoop cola pića i limunade, mineralnu vodu Arctic te Jupik sokove za djecu. Od 2018. godine distribuira liniju ledenih čajeva Nestea Ice Tea.

Tvrtka Radenska iz Slovenije postala je članica Grupe 2015. godine. Portfelj tradicionalnih brandova Radenskinih mineralnih voda i Ora i Oaza voćnih pića proširen je 2016. godine dodatkom popularnih hrvatskih pića – Nare, Inke i Voćka. Od 2016. godine Radenska proizvodi i distribuira Pepsi, Mirindu i 7Up pića na hrvatskom tržištu. Kofola je 2016. godine akvizirala Studenac – hrvatskog proizvođača mineralne vode.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Etiketa s
  • Zagreb Kofola bylinky pl (1) s
  • Zagreb Kofola s
  • Zagreb Paleta s
  • Zagreb Radenska s

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Grupacija Kofola