HAZU: Uskoro Muzej medicine i farmacije

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obrazovanje › HAZU: Uskoro Muzej medicine i farmacije

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
17
 
11.2015

HAZU: Uskoro Muzej medicine i farmacije

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak su podijeljene zahvalnice prvim donatorima Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU zahvaljujući kojima je omogućen početak rada najnovijeg muzeja u sastavu Akademije
HAZU: Uskoro Muzej  medicine i farmacijePicture 050
 

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 16. studenog podijeljene su zahvalnice prvim donatorima Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU zahvaljujući kojima je omogućen početak rada najnovijeg muzeja u sastavu Akademije.

Prve donacije pristigle su od Hrvatskog liječničkog zbora, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske liječničke komore te Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Zahvaljujući darovateljima, nabavljena je inicijalna oprema za rad Muzeja, oprema za muzejsko spremište, primjerenu pohranu i preventivnu zaštitu muzejskih predmeta, te je omogućeno izvršavanje prioritetnih muzejskih zadataka kao što su izrada primarne dokumentacije i zaštita građe. Hrvatski muzej medicine i farmacije sada je usmjeren prema realizaciji svoga najvećeg i najvažnijeg zadatka – adaptaciju prostora za Muzej i uređenje stalnog postava.

Kako je podsjetila upraviteljica Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, Hrvatski muzej medicine i farmacije osnovan je 7. srpnja 2014. rješenjem Ministarstva kulture. U ožujku 2015. viša kustosica Silvija Brkić Midžić imenovana je upraviteljicom Muzeja, a za voditelja Muzeja imenovan je akademik Marko Pećina, tajnik Razreda za medicinske znanosti HAZU. Inicijativu za osnutak Muzeja pokrenuo je Odsjek za povijest medicinskih znanosti HAZU koji je jedina institucija u Hrvatskoj koja se profesionalno bavi istraživanjem medicinske baštine. Na Odsjeku se čuva Zbirka za povijest medicine i farmacije koja je nastajala tijekom 20. stoljeća uglavnom entuzijazmom ljekarnika i liječnika, pripadnika starije generacije medikohistorika zainteresiranih za dokumentiranje razvoja medicine, farmacije i zdravstvene kulture Hrvatske, među kojima se ističu: dr. sc. Hrvoje Tartalja, prof. dr. sc. Lavoslav Glesinger, prof. dr. sc. Mirko Dražen Grmek i mag. pharm. Zdenka Šušnjić-Fliker.

Smještena u radnim prostorijama Odsjeka, Zbirka je tijekom desetljeća funkcionirala poput malog muzeja, a kako bi se adekvatno smjestila i stručno obradila, Predsjedništvo HAZU je još 2006. donijelo odluku o utemeljenju Hrvatskog muzeja medicine i farmacije koje je realizirano osam godina kasnije nakon ispunjenja svih potrebnih zakonskih uvjeta.

Kako je u svom govoru kazala upraviteljica Muzeja Silvija Brkić Midžić, Muzej bi trebao biti mjesto susreta i novih projekata te multimedijska platforma za stjecanje novih spoznaja o razvoju medicinskih znanosti, kao i za uklanjanje predrasuda o zdravlju i bolesti, životu i smrti. „Nekad su hrvatski liječnici pomicali granice mogućeg i stjecali međunarodni ugled, o čemu zna struka, ali ne i šira javnost“, rekla je Silvija Brkić Midžić.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Hazu-muzej-medicine-01
  • Zagreb Hazu-muzej-medicine-02
  • Zagreb Hazu-muzej-medicine-03
  • Zagreb Hazu-muzej-medicine-04
  • Zagreb Hazu-muzej-medicine-05
  • Zagreb Hazu-muzej-medicine-06
  • Zagreb Hazu-muzej-medicine-07
  • Zagreb Picture 050
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obrazovanje › HAZU: Uskoro Muzej medicine i farmacije