HGK:  Economist Intelligence Unit o Hrvatskoj

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Lip
2020
01

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › HGK:  Economist Intelligence Unit o Hrvatskoj

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
29
 
11.2014

HGK:  Economist Intelligence Unit o Hrvatskoj

Economist Intelligence Unit globalna je tvrtka koja već šezdeset godina prati i objavljuje podatke o ekonomskim i političkim trendovima, administrativnim promjenama u pojedinim zemljama, stanju i uvjetima poslovanja. Tako je sredinom studenoga objavila i jedan od svojih nacionalnih izvještaja koji se odnosi na Hrvatsku.
HGK:  Economist Intelligence Unit o HrvatskojThe-econist-unt-hrvatska
 

Izvještaj je sastavljen na 34 stranice i obuhvaća predviđanja političkog i ekonomskog okružja u razdoblju od 2015. do 2019. godine te analize aktualne međunarodne pozicije Hrvatske, monetarne i fiskalne politike, kao i gospodarske situacije razrađene po pojedinim područjima. Na kraju su prikazani izvještaji izdani tijekom listopada i studenoga koji su se odnosili na pojedina ekonomska ili politička događanja u Hrvatskoj ili globalnom okružju te utjecaj tih događanja na daljnja kretanja u Hrvatskoj.

U Sektoru za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK ocjenjujemo da je navedeni izvještaj dobar i koncizan, i to posebno dio koji se odnosi na fiskalnu politiku i stanje vanjskog duga. No u izvještaju postoji i dio analiza i procjena s kojima se u potpunosti ne slažemo, a odnosi se na predviđanja o kretanjima BDP-a. Naime u EIU-u očekuju pad BDP-a u ovoj godini za 0,9%, što je izraženiji pad od većine ostalih očekivanja te rast u idućoj godini od 0,6%, što je također više od svih ostalih očekivanja, pa ocjenjujemo da predviđanja EIU-a nisu realna. U svojim očekivanjima o kretanju BDP-a ističu da će investicije u fiksni kapital, potaknute financiranjem iz EU fondova, u ovoj godini (nakon pet godina pada) pozitivno utjecati na rast BDP-a, a do toga sigurno neće doći. Investicije i osobnu potrošnju vide kao glavne izvore rasta u razdoblju od 2015. do 2019. godine. Mi smatramo da će investicije rasti pod utjecajem korištenja EU fondova, ali ne vjerujemo da će osobna potrošnja biti značajniji izvor rasta BDP-a, niti da će imati pozitivniji učinak od kretanja izvoza roba i usluga. Stoga se ne slažemo ni s predviđanjima da će oporavak osobne potrošnje nakon 2014. godine potaknuti veći rast uvoza, barem kad su naredne dvije godine u pitanju. Osim toga, u izvještaju se navodi i podatak da je BDP u prvom ovogodišnjem kvartalu smanjen za 0,4%, što nije točno (smanjen je za 0,6%). 

Očekivanja EIU-a i Sektora blago se razlikuju i u pogledu kretanja cijena te platne bilance. Naime EIU predviđa u ovoj godini za Hrvatsku deflaciju od 0,2%, dok su naša očekivanja nešto niža. Slažemo se da će suficit tekućeg računa platne bilance biti oko 1% BDP-a, i to zbog poboljšanja salda robnog podračuna i rasta suficita na podračunu usluga, ali za razliku od EIU-a, očekujemo da će na podračunu dohotka doći do rasta deficita (u prvom je polugodištu deficit porastao za 37%). Također se lagano razlikuju i prognoze za 2015. godinu u kojoj u EIU-u očekuju zanemarivo mali suficit platne bilance u odnosu na BDP (odnosno 0,0%), dok bi prema našim ocjenama on mogao dosegnuti oko 0,5% BDP-a. 

Posljednja konstruktivna kritika odnosi se na dio u kojem iznose da je monetarna politika HNB-a predana očuvanju tečaja i da se stoga „predala“ u ostvarivanju drugih ciljeva. S tom se konstatacijom ne možemo u potpunosti složiti s obzirom na ekspanzivnu monetarnu politiku HNB-a, odnosno mjere koje je HNB posljednjih godina proveo radi povećanja kreditne aktivnosti poslovnih banaka, a i prosječni je tečaj u deset mjeseci ove godine bio 5,5% veći nego u istom razdoblju 2008. godine, uz sve manji broj intervencija na deviznom tržištu. Uostalom, analitičari EIU-a i sami očekuju daljnje slabljenje kune sve do 2019. godine.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb The-econist-unt-hrvatska
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › HGK:  Economist Intelligence Unit o Hrvatskoj