HGK komentar: Nastavljen pad plaća na mjesečnoj razini

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
10:13
Lip
2020
05

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › HGK komentar: Nastavljen pad plaća na mjesečnoj razini

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
23
 
11.2014

HGK komentar: Nastavljen pad plaća na mjesečnoj razini

Prosječna bruto plaća po zaposlenome iznosi 7.820 kuna
HGK komentar: Nastavljen pad plaća na mjesečnoj raziniPlace-listopada-hgk
 

Prosječna mjesečna isplaćena bruto i neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama, prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, zabilježile su u rujnu, kao i u protekla tri mjeseca, pad na mjesečnoj razini te neznatan rast na godišnjoj razini. Tako je prosječna bruto plaća po zaposlenome iznosila 7.820 kuna, što je nominalno 1,5%, a realno 2,2% manje nego u kolovozu. Istodobno je prosječna neto plaća iznosila 5.442 kune, što je na mjesečnoj razini pad od 1,3% nominalno odnosno od 2,0% realno. U odnosu na rujan prošle godine, bruto i neto plaća porasle su za isti postotak: nominalno za 0,3%, a realno 0,5%.

Kretanja plaća u ovoj godini obilježava osciliranje oko prošlogodišnje razine, što u kumulativnom izrazu rezultira tek vrlo blagim međugodišnjim rastom nominalne plaće. U okolnostima deflacijskih pritisaka realne plaće rastu nešto brže od nominalnih. Međutim potisnuta gospodarska aktivnost, uz visoku stopu nezaposlenosti te nisku razinu zaposlenog i aktivnog stanovništva, ograničava pomake u razini plaća, a time i u povećanju kupovne moći stanovništva. Štoviše, pri niskoj konkurentnosti gospodarstva i ograničenoj mogućnosti tečajne prilagodbe nastavljaju se pritisci na sniženje troška rada, odnosno na postojeću razinu plaća. Stoga je prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u prvih devet mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, porasla za skromnih 3,7 kuna, dok je istodobno prosječna neto plaća po zaposlenom veća za neznatnih 0,1%, komentiraju analitičari HGK. 

S razinom bruto plaće po zaposlenom od 1.026 eura u rujnu ove godine, Hrvatska se i nadalje nalazi pri samom vrhu među zemljama u neposrednom okružju. Višu bruto plaću od nas bilježi jedino Slovenija (1.519 eura), dok je u drugim zemljama razina bruto plaća, koje aproksimiraju trošak rada, znatno niža i iznosi u Mađarskoj 733 eura, u Crnoj Gori 722 eura, u Bosni i Hercegovini 655 eura te u Srbiji 513 eura.

Analitičari HGK predviđaju da se, u okolnostima nastavka nepovoljne gospodarske situacije, do kraja godine ne očekuju znatnije promjene ni u visini plaća ni u odnosima između neto i bruto plaće gdje se već dulje vrijeme udio neto plaće u bruto plaći zadržava na razini od oko 69,5%. Početkom naredne godine, stupanjem na snagu izmjena u Zakonu o porezu na dohodak, očekuje se rast prosječne neto plaće, a time i povećanje njenog udjela u bruto plaći. Međutim povećanje dohotka zaposlenog stanovništva neće se u istom obujmu preliti u povećanje potrošnje s obzirom na to da pri izostanku gospodarskog rasta, nesigurnosti zaposlenja, visokoj zaduženosti i pesimističnim očekivanjima slabi sklonost potrošnji, a jača sklonost štednji.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Place-listopada-hgk
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › HGK komentar: Nastavljen pad plaća na mjesečnoj razini