HGK KOMENTAR: Usporen pad aktivnosti pod utjecajem niske baze

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
14:59
Lip
2020
06

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › HGK KOMENTAR: Usporen pad aktivnosti pod utjecajem niske baze

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
24
 
04.2015

HGK KOMENTAR: Usporen pad aktivnosti pod utjecajem niske baze

Situacija u građevinarstvu i nadalje ostaje teška zbog izostanka oporavka investicijske aktivnosti
HGK KOMENTAR: Usporen pad aktivnosti pod utjecajem niske bazeGradjevina-hgk
 

Nakon što se u prošloj godini, sa smanjenjem obujma građevinskih radova od 6,6%, građevinska aktivnost vratila u područje visokog pada, početak ove godine obilježilo je ublažavanje takvih tendencija. Pad aktivnosti na godišnjoj razini od 0,9% u siječnju i 2,0% u veljači (prema kalendarski prilagođenim podacima) spada među najblaže kontrakcije u proteklih šest godina djelovanja krize. Pritom je u veljači indeks obujma građevinskih radova na zgradama smanjen za skromnih 0,1%, dok je aktivnost na ostalim građevinama bila niža za 5,7%. Riječ je o nastavku prošlogodišnjih tendencija pri čemu je ukupan pad aktivnosti bio determiniran visokim smanjenjem radova na ostalim građevinama kao rezultat posustale investicijske aktivnosti javnog sektora. Međutim, usporeni pad obujma građevinskih radova na početku ove godine znatnim je dijelom i rezultat izuzetno niske prošlogodišnje baze, s obzirom na to da je u siječnju i veljači 2014. godine zabilježen visok pad aktivnosti od 10,3%, odnosno 10,2%.

U prva dva mjeseca ove godine 46,5% odrađenih sati na gradilištima odnosilo se na radove na zgradama, a 53,5% na radove na ostalim građevinama. Riječ je o gotovo identičnoj strukturi kao i na početku prošle godine, pri čemu u nastavku godine, zbog povoljnijih vremenskih uvjeta za rad na otvorenome, treba očekivati porast udjela radova na ostalim građevinama. Istodobno se u prva dva mjeseca ove godine 51,9% radova odnosilo na novogradnje, što je pozitivan pomak s obzirom na to da su prošle godine, u nedostatku novih investicija, radovi na novogradnjama iznosili manje od polovine ukupno izvršenih radova.

I u Europskoj je uniji u veljači zabilježen pad građevinske aktivnosti na godišnjoj razini od 2,4%, pri čemu su aktivnosti na zgradama smanjene za 2,7%, a na ostalim građevinama za 0,5%. Najizraženiji je pad zabilježen u Njemačkoj (-8.1%), Francuskoj (-7.9%) i Portugalu (-4.5%), dok je istodobno građevinska aktivnost najviše povećana u Rumunjskoj (+19.5%), Švedskoj (+9.4%), i Češkoj (+6.2%).

Podaci za prva dva mjeseca ove godine pokazuju da situacija u građevinarstvu i nadalje ostaje izuzetno teška, s tek blagim naznakama mogućeg usporavanja pada aktivnosti. Iako kretanje broja izdanih građevinskih dozvola još uvijek ne sugerira poboljšanje situacije, ipak bi se rast predviđene vrijednosti radova sadržane u izdanim dozvolama (8,2% u prošloj godini) trebao tijekom ove godine odraziti na ublažavanje negativnih trendova u građevinarstvu.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića: „Početkom ove godine usporen je pad građevinske aktivnosti, što je znatnim dijelom rezultat izuzetno niske prošlogodišnje baze. Međutim, situacija u građevinarstvu i nadalje ostaje teška zbog izostanka oporavka investicijske aktivnosti javnog i privatnog sektora.“

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Gradjevina-hgk
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › HGK KOMENTAR: Usporen pad aktivnosti pod utjecajem niske baze