Hrvatska će dobiti novu Strategiju energetskog razvoja

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
16:51
Sij
2020
29

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Hrvatska će dobiti novu Strategiju energetskog razvoja

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
03
 
05.2016

Hrvatska će dobiti novu Strategiju energetskog razvoja

piše: Željko BUKŠA
Hrvatska će dobiti novu Strategiju energetskog razvojaPlin-forum-03
 

Do kraja ove godine će se izraditi nova Strategija energetskog razvoja kao krovni dokuement energetskog razvoja jer je stara izrađena još 2009. u znatno drugačijim okolnostima, a vjerojatno već do ljeta će Ministarstvo gospodarstva Vladi predložiti kraći dokument „Smjernice energetskog razvoja“ iz kojeg će biti vidljivo kojim smjerom ova Vlada namjerava voditi energetiku. Najavio je to pomoćnik ministra gospodarstva za energetiku Zdeslav Matić na 15. Plinarskom forumu koji je u organizaciji tvrtke Energetika marketing u zagrebačkom hotelu Antunović okupio gotovo 200 energetskih stručnjaka.

Svima je, istaknuo je Matić, jasno da je budućnost hrvatske energetike niskougljična u čemu je važna uloga prirodnog plina. Također je najavio da će do kraja godine biti izrađen i novi Zakon o tržištu plina u potpunosti usklađen s plinskom direktivom EU. „Najvjerojatnije će se zadržati koncept opskrbljivača na veleprodajnom tržištu, iako ima i drugačijih varijanti za univerzalnu opskrbu“, kazao je pomoćnik ministra gospodarstva.

Da Vlada planira gradnju plutajućeg LNG terminala na Krku potvrdio je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat. Prema njegovim riječima, puno ulagača želi, zbog vrlo dobre lokacije predviđene za terminal, ući u tu investiciju. Vlada će odlučiti kroz koji poslovni model krenuti u tu investiciju, a kada svi modaliteti budu iskristalizirani premijer Orešković će objaviti konačni odabrani model, rekao je ministar i pritom istaknuo da ministar gospodarstva Panenić i on imaju iste stavove oko energetike i gospodarstva.

Na Plinarskom forumu je objavljeno i da je konačno zaustavljen trend pada potrošnje plina. U plinskoj godini 2015.-2016. po prvi puta od 2010. zabilježen je rast potrošnje tog energenta za ukupno 2,7 posto, što je optimističan pokazatelj za plinsku struku.

Nikola Vištica, direktor Sektora za naftu i plin u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji, istaknuo je da se tržište plina u Hrvatskoj kontinuirano prilagođava modelu zajedničkog europskog tržišta, sukladno energetskim zakonima Europske unije i potrebama sudionika na tržištu. Aktualni trenutak razvoja tržišta plina, pred HERA-u kao navionalnog energetskog regulatora postavlja zahtjevne aktivnosti u pripremi i provedbi postupaka vezanih uz kraj tekućeg i početak narednog regulacijskog razdoblja za operatora transportnog sustava, operatora sustava skladišta plina i operatore distribucijskih sustava.

Nadalje, HERA u suradnji s operatorima sustava provodi aktivnosti na primjeni obvezujućih europskih energetskih zakona, što uključuje pravila vezana uz zakup kapaciteta transportnog sustava, povezane modele utvrđivanja tarifa za postojeće i nove kapacitete transportnog sustava, ostvarivanje međuoperabilnosti s plinskim sustvima susjednim država, harmonizaciju načina uravnoteženja plinskog sustava, nadzor tržišnih informacija na tržištu plina EU i dr. Pored toga, HERA se kontinuirano bavi aktualnim pitanjima vezanim uz krajnje kupce, počevši od mjera za daljnji razvoj otvorenog i učinkovitog tržišta, do mjera zaštite prava kupaca, što je iznimno bitno do ostvaranje preduvjeta potpuno liberaliziranog tržišta, napomenuo je Vištica.

Nikica Dujmović, direktor Sektora distribucije u Gradskoj plinari Zagreb, je u predavanju „Kvaliteta plina – način izgaranja“ rekao da se kvaliteta plina, sukladno Mrežnim pravilima transportnog sustava, nekoliko puta kontrolira od proizvodnih mjesta, na ulazima u transportni sustav i na preuzimanju iz transportnog u distribucijski sustav prema potrošačima. Zato, istaknuo je, nema mjesta sumnji u sniženu kvalitetu plina koji se distribuira, a promjena boje plamena i načina izgaranja posljedice su sastava plina.

O najmodernijim kompaktnim hibridnim plinskim sustavima za modernu stanogradnju govorio je Viktor Vušak iz hrvatskog dijela poznate njemačke kompanije Vaillant. Istaknuo je da je potrebno razmišljati 'zeleno' zbog porasta cijene energenata i povećane svijesti čovjeka o utjecaju na okoliš tako da su svjetski trendovi povećanje energetske učinkovitosti i racionalno korištenje energije. Zato je predstavio njihovu novu tehnologiju: sustav hibridne dizalice topline koji kombinira tehniku dizalice topline s tehnikom plinskih kondenzacijskih uređaja. Tako se osiguravaju optimalni ekonomski uvjeti za njen rad, kombinirajući parametre energetskih troškova, učinkovitosti dizalice topline i zahtjeva opterećenja u sustavu grijanja kako bi isporučio do 35 posto više učinikovitosti u grijanju, omogućujući velike uštede, odnosno snižavanje troškova eksploatacije.

U hibridnom sustava geoTHERM i ecoTEC exclusive Vaillant je, prema njegovim riječima, udružio pouzdanost i udobnost grijanja na plin s besplatno energijom iz okoliša. Hibridna zidna dizalica topline može se jednostavno kombinirati s plinskim kondenzacijskim uređajem i to je optimalno rješenje koje smanjuje štetu prema okolišu i namijenjeno je i za novogradnje i za adaptacije, odnosne modernizacije postojećih kotlovnica, istaknuo je Vušak.

Pritom je napomenuo da je 3kW toplinskog učina dovoljno za većinu manjih novoizgrađenih objekata, što znači da će dizalica topline, koja koristi besplatnu energiju iz okoliša, raditi samostalno u oba prijelazna razdoblja godine, dok će plinski uređaj raditi samo kada to bude stvarno potrebno.

U sklopu Plinarskog foruma održan je i okrugli stolovi „Novi izazovi pred distributerima i instalaterima“ i „Novi izazovi pred dimnjačarstvom“.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Plin-forum-07
  • Zagreb Plin-forum-06
  • Zagreb Plin-forum-05
  • Zagreb Plin-forum-04
  • Zagreb Plin-forum-03
  • Zagreb Nikola vistica hera
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › Hrvatska će dobiti novu Strategiju energetskog razvoja