Hrvatska na 22. mjestu u EU po stopama smrtnosti u prometu

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Ruj
2020
19

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Hrvatska u EU › Hrvatska na 22. mjestu u EU po stopama smrtnosti u prometu

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
30
 
10.2014

Hrvatska na 22. mjestu u EU po stopama smrtnosti u prometu

Allianz o sigurnosti na cestama: Prometne nezgode glavni su uzrok smrti mladih u svijetu
Hrvatska na 22. mjestu u EU po stopama smrtnosti u prometuPromentna 301014
 

Novo istraživanje Allianzovog centra za tehnologiju (Allianz Zentrum für Technik ili AZT) pokazalo je da su prometne nezgode vodeći uzrok smrti mladih, bez obzira na gospodarsko stanje u zemlji. Mladi između 15 i 29 godina čine visokih 31 posto svih smrtnih slučajeva u prometu u svijetu. To znači da se godišnje izgubi više od 400.000 mladih života, više nego od posljedica bolesti, droge, samoubojstava, nasilja ili rata.

Gospodarsko stanje u zemlji pritom ne igra značajnu ulogu. Prema AZT-u, smrtnost mladih u prometu tek neznatno varira, od 31,5 posto u siromašnim zemljama, preko 32,0% u srednje bogatima, do 28,5% u bogatim zemljama.

Globalni problem koji ne pogađa samo mlade

S obzirom da svake godine u prometnim nezgodama pogine gotovo 1,3 milijuna ljudi, a više od 50 milijuna biva ozlijeđeno, sigurnost na cestama predstavlja veliki globalni problem. Na svakih 100.000 stanovnika 18 ih pogine u prometnim nezgodama, što prometne nezgode stavlja na osmo mjesto na popisu vodećih uzroka smrti, prema najnovijem Globalnom statusnom izvješću o sigurnosti na cestama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Međutim, nedavne brojke ukazuju na to da će do 2030. prometne nezgode postati peti uzrok smrti na svijetu ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere za smanjenje njihovog broja.

Hrvatska ima stopu smrtnosti u prometu od 10.4 na 100.000 stanovnika

Najviše stope poginulih u svijetu zabilježene su u Dominikanskoj Republici (41,7), Tajlandu (38,1) i Venezueli (37,2). U Sjedinjenim Državama stopa smrtnosti je 11,4.“U Hrvatskoj stopa poginulih u prometu iznosi 10.4 na 100.000 stanovnika, čime se nalazi na 22. mjestu među 28 članica Europske unije, nakon Bugarske na 21. mjestu i neposredno ispred Latvije na 23. mjestu. Najnižu stopu poginulih u EU ima Švedska s 3.0, a najvišu Grčka s 12,2 poginulih na 100.000 stanovnika", kazao je Dinko Tadić, direktor Sektora za osiguranje motornih vozila u Allianzu te, obzirom na nadolazeće dane Martinja, pozvao sve vozače na oprez u prometu te da ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkohol. Naime, prema Europskoj komisiji, 25 posto svih žrtava u prometu unutar Europske unije posljedica su alkohola.
 

AZT o glavnim aspektima sigurnosti na cestama

U nastojanjima da poboljša mjere sigurnosti na cestama, AZT takve brojke i prognoze shvaća ozbiljno. „Već više od 40 godina AZT je aktivan u razvoju sigurnosti u prometu te kroz istraživanja i kampanje prevencije ceste nastoji učiniti sigurnijima za sve“, kaže Christoph Lauterwasser, direktor AZT-a. „Bilo da se radi o dekoncentraciji u vožnji, sigurnosti pješaka i biciklista, sigurnosnim problemima i standardima sustava za pomoć u vožnji i automatizirane vožnje, ili načina propisnog prijevoza tereta u vozilu, stručnjaci AZT-a uvijek daju vrijedan doprinos automobilskoj industriji, prometnim propisima i svim drugim aspektima sigurnosti u prometu“.

Dodatne informacije o sigurnosti na cestama i usporedbe među zemljama potražite na Allianzovom otvorenom portalu na adresi www.knowledge.allianz.com/special/road_safety_trends/

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Promentna 301014
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Hrvatska u EU › Hrvatska na 22. mjestu u EU po stopama smrtnosti u prometu