Hrvatska na ljestvici korupcije,

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:57
Tra
2020
03

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Hrvatska na ljestvici korupcije,

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
22
 
02.2018

Hrvatska na ljestvici korupcije,

dijeli 57. mjesto sa Saudijskom Arabijom
Hrvatska na ljestvici korupcije,Corruption perceptions index 2017 transparency international
 

Hrvatska je prema Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala pala za dva mjesta, te je sada tek 57. od 176 zemalja, a to mjesto dijeli sa Saudijskom Arabijom. Hrvatska je prema spomenutoj ljestvici 5. najkorumpiranija članica EU. Korumpiranije su samo Bugarska, Mađarska, Rumunjska i Grčka.

Transparency International svake godine rangira države prema percepciji njihovih građana o korumpiranosti javnog sektora. Hrvatska je u 2017., u odnosu na 2016., pala za dva mjesta. Ispred nas su zemlje poput Gruzije, Ruande i Namibije, dok su najmanje korumpirani Novi Zeland, Danska i Finska.

Kako je naveo Transparency International, Hrvatska je suočena „s neprekidnim nizom afera, koje proizlaze iz netransparentnog ugovaranja poslova, sumnjivih postupaka javne nabave i skrivene dodjele koncesija“. U Transparency Internationalu smatraju i kako je „nedostatak transparentnosti oko donošenja lex Agrokora i nedovoljno polaganje računa od strane izvanredne uprave tvrtke dovelo do nepovjerenja javnosti u čitav proces“. Jednako tako, problematičnim smatraju pomanjkanje transparentnosti i javne rasprave o ulaganjima vezanim uz velike javne nabave i rad poduzeća u državnom vlasništvu, poput Hrvatskih autocesta (HAC).

Nezavisna lista Sandre Švaljek smatra da sve ove informacije dobivaju još veću važnost u svjetlu farse s izborom predsjednice Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Očito je da se vladajući osvećuju neovisnim institucijama i njihovim predstavnicima, te ih za dobro obavljen posao kažnjavaju, umjesto da ih nagrade. I Transparency International navodi kako su u Hrvatskoj neovisne institucije „izložene žestokoj kritici donositelja političkih odluka, sustavno napadane, a često i oslabljivane kroz politička imenovanja“.

Nezavisna lista Sandre Švaljek smatra da su Hrvatskoj, osim strukturnih reformi, nužne i neovisne institucije koje će kontrolirati vladajuće - sudstvo, mediji i institucije za borbu protiv korupcije. Nažalost, čini se da ih trenutno nemamo te da se vlast trudi blokirati one koje imamo. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa je svojim radom pokazalo kako se političare treba držati odgovornima bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripadali.

Povjerenstvo je vodilo neke zvučne i važne slučajeve, te imalo značajnu edukativnu i informativnu funkciju. Međutim, još je bitnije da takav neovisan i odvažan pristup kontroli političara imaju institucije zadužene za istrage korupcije i podizanje optužnica, poput DORH-a i USKOK-a. Dok se to ne dogodi, Hrvatska neće biti istinski slobodna i prosperitetna zemlja već, kao što je situacija u ovom trenutku, zemlja u kojoj je određena klika zarobila državu kako bi kontrolom i izvlačenjem javnih resursa bilo dobro njima i njihovima, a ne svim građanima Republike.

Nezavisna lista Sandre Švaljek

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Corruption perceptions index 2017 transparency international

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Hrvatska na ljestvici korupcije,