HRVATSKI U UPOTREBI: Prvi radni priručnik novog pravopisa

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Kol
2020
07

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obrazovanje › HRVATSKI U UPOTREBI: Prvi radni priručnik novog pravopisa

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
24
 
09.2013

HRVATSKI U UPOTREBI: Prvi radni priručnik novog pravopisa

Prva funkcionalna gramatika hrvatskoga jezika namijenjena je svima onima koji žele unaprijediti znanje o materinskome jeziku
HRVATSKI U UPOTREBI: Prvi radni priručnik novog pravopisaHrvatskiupo
 

Hrvatski u upotrebi prvi radni priručnik u potpunosti usklađen s novim hrvatskim pravopisom, a autor Marko Alerić jedan je od recenzenata tog pravopisa. Donosi potpunu novinu u pristupu standardnomu hrvatskom jeziku. Gramatičku i pravopisnu normu predstavlja jasnim i sažetim obrazloženjima, uz velik broj potvrda iz stvarne svakodnevne govorene i pisane komunikacije u obliku praktičnih pojašnjenja i zadataka. S osobitom su pozornošću obrađeni oni dijelovi jezične norme u kojima se u govoru i pismu javljaju češća odstupanja i pogreške.

Prva funkcionalna gramatika hrvatskoga jezika namijenjena je svima onima koji žele unaprijediti znanje o materinskome jeziku – učenicima, maturantima, studentima, njihovim učiteljima i profesorima, mamama i tatama, bakama i djedovima, strancima, ljudima svih zanimanja. Kao takva može se koristiti za samostalan rad ili za rad u skupini, npr. razredu, timu i sl.

Provjerom i utvrđivanjem svoje uspješnosti u upotrebi rječnika, gramatike i pravopisa hrvatskoga standardnog jezika, tj. u oblikovanju rečenica i tekstova, nesumnjivo ćete poboljšati jezičnu kompetenciju u komuniciranju na materinskome jeziku. Otkrijte na jednostavan i zabavan način zašto je baš nju Europska komisija proglasila najvažnijom kompetencijom. Ako smatrate da Habušova kćer potiče iz bogate obitelji, da rok ističe za par dana ili da vas pak prijatelji lažu, svakako zavirite u ovaj priručnik! Rješenja svih zadataka nalaze se na kraju knjige.

Biografija autora: Dr. sc. Marko Alerić rođen je u Zagrebu 1970. Diplomirao je na studiju kroatistike Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, a zatim magistrirao i doktorirao na istome fakultetu iz znanstvenoga polja filologije, grane kroatistike. Zaposlen je na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta kao docent, a predavanja i seminare osim na Filozofskome fakultetu održavao je ili održava i na Učiteljskome fakultetu, Prirodoslovno-matematičkome fakultetu, Katoličkome bogoslovnom fakultetu, Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i Hrvatskim studijima. Sudjelovao je na mnogim međunarodnim znanstvenim skupovima, održao više javnih predavanja, objavio znanstvene radove iz područja jezikoslovlja. Hrvatskim jezikom u poslovnome komuniciranju bavi se više od deset godina. Za to je vrijeme održao brojna predavanja i edukacije. Stalni je stručni suradnik obrazovnoga, znanstvenoga i kontakt-programa Hrvatske radiotelevizije. Stalni je stručni suradnik u emisiji Radio Sljemena „Hrvatski naš svagdašnji”. Član je Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje.

Dr. sc. Tamara Gazdić-Alerić rođena je u Zagrebu 1972. Diplomirala je na studiju kroatistike na Filozofskome fakultetu i na paralelnome studiju novinarstva na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je na Filozofskome fakultetu iz područja humanističkih znanosti, grane lingvistike. Zaposlena je na Katedri za hrvatski jezik, književnost, scensku i medijsku kulturu Učiteljskoga fakulteta kao docentica, a od godine 2012. obnaša i dužnost prodekanice za znanost, umjetnost i međunarodnu suradnju na istome fakultetu. Na Učiteljskome fakultetu te na Hrvatskim studijima izvodila je ili izvodi nastavu iz kolegija: Hrvatski jezik, Hrvatski standardni jezik, Govorništvo, Jezična kultura, Stilistika hrvatskoga jezika, Stilistika i Hrvatski jezik akademske komunikacije. Izlagala je na mnogim međunarodnim znanstvenim skupovima i objavila brojne znanstvene i stručne radove iz jezikoslovlja u zemlji i inozemstvu. Radila je na 1. programu Hrvatske radiotelevizije u Informativno-političkoj redakciji, u Redakciji obrazovnoga i dječjega programa, u Redakciji za kulturu, znanost i religiju, u lektorskoj i spikerskoj službi Hrvatskoga radija te Službi za jezik i govor Hrvatske televizije

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Hrvatskiupo
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obrazovanje › HRVATSKI U UPOTREBI: Prvi radni priručnik novog pravopisa