Hrvatsko Armenska Udruga

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Kol
2020
06

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Hrvatsko Armenska Udruga

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
24
 
04.2020

Hrvatsko Armenska Udruga

105. OBLJETNICA DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA NAD ARMENCIMA
Hrvatsko Armenska UdrugaHrvatsko armenska udruga
 

Predstavnici armenske zajednice u Hrvatskoj i diljem svijeta 24. travnja obilježavaju Dan sjećanje na žrtve genocida nad Armencima. Armenski genocid, također poznat kao „Armenski holokaust“, je sustavno, masovno istrebljenje i protjerivanje milijun i pol Armenaca, koje je Osmanska vlada provela u periodu od  1914. - 1923. godine u Turskoj i susjednim regijama, dok su sami progoni i javna pogubljenja armenskih intelektualaca počela još krajem 19. stoljeća.

Spone između Armenije i Hrvatske datiraju iz davnih vremena. Armenija je prva država u svijetu koja je proglasila kršćanstvo kao državnu religiju 301. godine, dok je već početkom 4. stoljeća u Dubrovnik stigao njegov budući zaštitnik – Sv. Vlaho iz Sebastije u Armeniji. Danas Hrvatsko armenska udruga okuplja mnoge prijatelje i članove koje povezuje ljubav i privrženost prema Armeniji, posebice prema njenom bogatom povijesnom naslijeđu - dolina Ararata kao kolijevka civilizacije odakle armenski narod vuče svoje korijene, glavni grad Erevan koji je stariji i od Rima, armenska abeceda koja je jedna od najstarijih na svijetu, ali i jedna od najkompleksinijih s 39 slova.

Za Armence u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta, te za naše prijatelje i podržavatelje, od iznimne je važnosti priznavanje genocida nad Armencima. Prošle godine je prvi put u Hrvatskoj, u Zagrebu održana komemoracija u spomen genocida nad Armencima na kojoj su uz članove armenske zajednice prisustvovali predstavnici Hrvatskog Sabora, Počasni konzul Republike Armenije, pisci, novinari naši prijatelji-državljani RH. Želja nam je da se Republika Hrvatska priključi brojnim europskim državama i institucijama u priznavanju genocida nad Armencima kroz rezoluciju parlamenta.

Nedavno su genocid nad Armencima formalno pravno priznale Njemačka, Austrija, SAD, dok je Francuska negiranje genocida uredila i kaznenim odredbama. Europski parlament je to napravio usvajanjem rezolucije 2015. godine, a papa Franjo na Svetoj misi u Vatikanu, kada je Armenski genocid nazvao prvim genocidom  20. stoljeća.

Nadamo se da će se najviše predstavničko tijelo Republike Hrvatske deklaracijom priključiti državama koje priznaju i osuđuju genocid počinjen nad armenskim narodom i time potvrditi naše stoljetne prijateljske veze.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Hrvatsko armenska udruga
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Hrvatsko Armenska Udruga