Hrvoje Dumančić akademski kipar

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Kol
2020
10

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › Hrvoje Dumančić akademski kipar

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
07
 
07.2020

Hrvoje Dumančić akademski kipar

prvo predstavljanje skulpture "Ranjeni konj" u Galeriji Vjekoslava Karasa u Karlovcu
Hrvoje Dumančić akademski kipar2 foto petra gospodnetic(1)
 

U Galeriji „Vjekoslav Karas“ otvara se izložba Hrvoja Dumančića, akademskog kipara i jednog od najpoznatijih animalista u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. „Konji“ su tema i naziv nove izložbe koja predstavlja stvaralački presjek od 14 skulptura među kojima se nalazi i skulptura „Ranjeni konj“ koju će umjetnik prvi puta izložiti.

Karlovčani će između ostalih djela moći vidjeti  i Dumančićeva međunarodno nagrađivana djela - skulpturu „Aramis“, za koju je prije 20 godina dobio Grand prix na desetom "Salon du Cheval" u francuskom gradu Saumuru te skulpturu pod imenom „Power Of Soul“ kojom je osvojio prvu nagradu na izložbi „Horse in Art“ u Londonu. Autor posljednjih dvadeset godina djeluje i u Francuskoj, gdje izlaže i održava umjetničke radionice.

Posjetitelji će na izložbi moći razgledati i umanjene replike originalnih skulptura konja koje je Dumančić izradio za Muzej Sinjske alke. Umjetnik u Galeriji „Vjekoslav Karas“ izlaže konje iz bronce, aluminija i gipsa, a centralna skulptura izložbe je umanjena replika spomenika „Ranjeni konj“, spomenika koji će biti posvećen upravo ranjenim konjima, a naručen je od strane Grada Lipika.

Izložba ovog međunarodno priznatog kipara se otvara u srijedu, 08. srpnja 2020. godine u 19 sati. Hrvoje je još kao maleni dječak postao fasciniran ovim plemenitim životinjama ugledavši u Zelini konja koji je orao njivu. Kao i svako dijete Hrvoje je odmah poželio sjesti na tog konja. Od tada pa do danas ova je veza neraskidiva. Osim što je u svijetu slavan po svojim skulpturama iza sebe ima i naslov viceprvaka Hrvatske u preponskom jahanju.

Izložbu će biti moguće razgledati do 18. rujna 2020. godine, a autor će po zatvaranju izložbe u Karlovcu otvoriti i izložbu u Zagrebu na kojoj će biti prezentirani radovi nastali u doba izolacije među popucalim zidovima njegovog zagrebačkog ateljea.

Autorica predgovora, postava i urednica kataloga je voditeljica Galerije Aleksandra Goreta, akademska slikarica.

Hrvoje Dumančić, rođen 1975. godine u Zagrebu. Završio Školu primijenjenih umjetnost i dizajna 1994. god. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, smjer kiparstvo 1998. godine. Upisao specijalistički doktorski studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2008. godine. Član Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1998. godine. Član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2004. godine. Član The Society of Equestrian Artists iz Londona od 2010. godine. Dobitnik prve nagrade za skulpturu “Aramis” na “Xe Salon International de Saumur” u Francuskoj 2002. god. Studijski boravio u umjetničkoj kući “La Colombiere” u Saumuru 2003. godine (stipendija Francuskog instituta) . U sklopu programa međunarodne kulturne suradnje dva mjeseca boravio u atelieru Cité Internationale des Arts u Parizu 2011. god.  Sudjelovao na međunarodnim izložbama “Salon d'Art Equestre” i “Salon du Cheval” u Parizu. Izlagao na skupnim izložbama “The Horse in Art”, Mall Galleries — London i Arte Equinus 3, Sjedinjene Američke Države. Na III Svjetskom konjičkom festivalu organizirao samostalnu izložbu skulptura u Samuel Tessedik Museum, Szarvas — Mađarska. Organizirao samostalnu izložbu u galeriji “Chapelle St. Jean” u Saumuru 2009. god., te samostalnu izložbu u Rueil Malmaisonu u medijateci “Jacques Baumel“. Izlagao na tridesetak skupnih i 15 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Osnovni motivi njegovih umjetničkih radova su konji. Svojim umjetničkim radom zalaže se za popularizaciju umjetnosti na temu konja. 

izvor biografije umjetnika: 

http://www.remek-djela.com/

foto.

Aleksandra Goreta 

i Petra Gospodnetić

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb 1 foto aleksandra goreta
  • Zagreb 2 foto aleksandra goreta
  • Zagreb 2 foto petra gospodnetic(1)
  • Zagreb 3 foto petra gospodnetic (2)
  • Zagreb 6 petra gospodnetic
  • Zagreb 8 foto sanjin kastelan
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › Hrvoje Dumančić akademski kipar