Ili rađajte ili radite!

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Srp
2020
15

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Ili rađajte ili radite!

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
14
 
11.2018

Ili rađajte ili radite!

poruka Vlade poduzetnicama - javljaju iz Women in Adria
Ili rađajte ili radite!Women in adria 1
 

Poruka Vlade poduzetnicama: Ili rađajte ili radite! 

Vlada u Sabor uputila konačan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o doprinosima kojima će se udvostručiti troškovi doprinosa poduzetnicima prijavljenima na pola radnog vremena. Uz mrežu poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria jasnu je kritiku o tome iznijela i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić

Izmjene Zakona o doprinosima pogubne su za mlade poduzetnice. Poručuje to mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria nakon što je Vlada u saborsku sjednicu na drugo čitanje uputila konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima.

„Obvezivanjem svih hrvatskih poduzetnika da od prvoga dana poslovanja trebaju plaćati doprinose na puno radno vrijeme, nova je antipoduzetnička mjera Vlade Republike Hrvatske. Posebno će to pogoditi mlade poduzetnice koje osnivaju poduzeća kako bi same zarađivale za vlastiti kruh, a koje su prijavljene na pola radnog vremena jer uz trudnoću, rađanje i podizanje male djece ne mogu neopterećeno razvijati poslovanje. Pojednostavljeno, ovo je poruka Vlade mladim poduzetnicama: „Ili rađajte ili radite! Jedno i drugo ne idu zajedno““, objašnjava Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria.

Podsjećajući da je prošle godine u Hrvatskoj rođeno najmanje djece u posljednjih stotinu godina, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u pismu Ministarstvu financija istaknula je kako bi učinkovita demografska politika, a koja je usko povezana s politikama iz područja rada i zapošljavanja, morala biti u skladu s ostvarivanjem ustavnog načela ravnopravnosti spolova te nikako ne bi trebala biti na štetu žena.

„Obvezivanje na plaćanje punih doprinosa za pola radnog vremena zasigurno ne doprinosi stvaranju poticajnog okruženja za poduzetnice koje rad s pola radnog vremena vide kao jedini način da u određenom vremenskom razdoblju ostanu na tržištu rada, ali i da realiziraju planove o proširivanju obitelji”, navela je pravobraniteljica Ljubičić podsjećajući Ministarstvo na Akcijski plan za provedbu Strategije razvoja poduzetništva žena u Republici Hrvatskoj 2014-2020.

Mreža Women in Adria na štetnost izmjena i dopuna Zakona o doprinosima za žensko poduzetništvo ukazala je predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović, ministru gospodarstva Darku Horvatu, ministru financija Zdravku Mariću te saborskim zastupnicima.

Sluha za to jedino je imala zastupnica Kluba MOST-a nezavisnih lista Ivana Ninčević-Lesandrić. Na žalost poduzetnika početnika njezin prijedlog da se razmotri oslobođenje od obveze plaćanja doprinosa na punu osnovicu za članove uprave, direktore i upravitelje zgrada; poduzetnicima početnicima u prvoj godini poslovanja, ženama poduzetnicama koje su prijavljene na nepuno radno vrijeme zbog odgoja djece ili porodiljnog dopusta, specifičnim djelatnostima kojima je potreban duži period za normalno poslovanje (izdavaštvo, proizvodne djelatnosti….), nije prihvaćen.

Mreža Women in Adria zato se nada da se za izmjene i dopune Zakona o doprinosima u Saboru neće dići dovoljno ruku. U suprotnom scenariju, ističe Ivana Matić, mnoga će mikro poduzeća morati staviti ključ u bravu, a poduzetnici se prijaviti na burzu, pa postati teret državi.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Women in adria 1
  • Zagreb Women in adria
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Ili rađajte ili radite!