In memoriam Drago Turina

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Lip
2020
05

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › In memoriam Drago Turina

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
20
 
01.2020

In memoriam Drago Turina

ULUPUH-ov dugogodišnji član, emeritus, sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost
In memoriam Drago TurinaDragoturina
 

Obavještavamo vas da nas je u zauvijek napustio ULUPUH-ov dugogodišnji član, emeritus, Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost Drago Turina Čarli.

Drago Turina (1943.) studirao je u Zagrebu, gdje je započeo svoj scenografski rad u studentskim kazalištima 1965.-1966. Od tada ostvario je više od dvjesto pedeset scenografskih radova u raznim kazališnim kućama, na televiziji i filmu. Osim u hrvatskim kazalištima, radio je u Mariboru, Novoj Gorici, Sarajevu, Beogradu, Trstu, Brnu. Bio je član Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti od 1969., a Nagradu ULUPUH-a za životno djelo dobio je 2018. godine.

„Nije pretjerano kazati da scenografija Drage Turine predstavlja kazališnu epohu, da daje možda najodređeniji znak teatarskim zbivanjima u Hrvatskoj (a i šire) na prelasku od modernizma u postmodernu. Od trenutka kada se pojavio na sceni preuzeo je na sebe daleko veći teret opremanja pozornica za najraznovrsnije izvedbe, privukao je zanimanje kazališnih grupa i institucija u brojnim domaćim i inozemnim sredinama, oduševio je publiku i kritiku kod kuće i u svijetu, potaknuo je na suradnju umjetnike iz gotovo svih aktivnih naraštaja. Drugačije rečeno, samo je u njegovoj ulozi moguće naći neki zajednički nazivnik burnoga i dramatičnoga kazališnog života u razdoblju golemih estetskih mijena i lomova, u razdoblju možda još većih društveno-političkih sukoba i previranja uračunavajući 1968., 1971., pad Berlinskog zida i Domovinski rat. (…) Po Čarliju Turini scenografija je u nas definitivno postala dramskom disciplinom, ispunila je u potpunosti lucidni bauhausovski zahtjev stvaranja „stroja za igru“, postala je nezamjenjivim dijelom redateljske i glumačke interakcije. Daleko od svake dogmatičnosti, izborom raznih materijala i animiranjem različitih mogućnosti scenske mašinerije, Turina se umio približiti specifičnim zahtjevima stilsko-epohalnih postavka, ali uvijek u duhu suvremenoga shvaćanja, a ne puke pasatističke evokacije ili akademske rekonstrukcije. Njegova maštovitost i otvorenost prema morfološkom pluralizmu znali su iz najtežih uvjeta – i unatoč teško svladivim preprekama – izvući funkcionalni i estetski optimum.“ (akademik Tonko Maroević, iz recenzije monografije Drago Turina - scenograf autorice Branke Hlevnjak, izdavač: ULUPUH, Zagreb, 2013.)

Danas je scenografija Drage Turine inspiracija za mlade, putokaz avangardne prošlosti za budućnost. Njegova scenografska rješenja polaze od sadržaja predstave do poruke koju predstava nosi, od ciljane publike i mjesta izvođenja do ugođaja kojim postiže punu kazališnu čaroliju; od praktičnosti izvedbe do prostorno-vremenske i dramaturške efektnosti; od jednostavnih rekvizita i simbola do skladnih i složenih, mobilnih cjelina. Jezikom simbola opredmećivao je Turina dramaturgiju mekim i krutim, pokretnim i nepokretnim rješenjima stvarajući po potrebi realne i irealne ambijente koji se kreću od krajnje redukcije (minimalizma) do bogatih svjetlosnih i zavjesnih preobrazbi. Zahvaljujući svojoj tehničkoj vještini inžinjera strojarstva i brodogradnje Drago Turina unapređivao je scenografiju nepresušnim izobiljem inovacija, a pritom je odmah organizirao i kreirao mehanizme kojim će ostvariti svoja originalna rješenja za scenu i pozornicu, koja su do tog trenutka bila nezamisliva. Pa i u jednoj od posljednjih scenografija, primjerice za predstavu „Domaća zadaća“ Drago Turina dokazao je kako se škrtim sredstvima postižu optimalni učinci, a prostorna se i vremenska iluzija vidno mijenja.

Drago Turina jedan je od najvećih majstora kazališne scenografije i svoja remek-djela ostvarivao je i na filmu i na zahtjevnim manifestacijama na otvorenom prostoru. Kako je bio autor koji svoj rad izvodi vrlo precizno, prvo kao skicu, potom izrađuje maketu, a u monografiji je gotovo diktirao u pero Branki Hlevnjak, kratke opise razložnosti svoga rješenja, njegova je monografija, to jest uvid u njegov opus putokaz za učenje scenografije. Uostalom, mnoge današnje nagrađivane i hvaljene scenografije mladih autora možemo naći, kao avangardnu prethodnicu, u djelima Drage Turine. (Branka Hlevnjak)

Najznačajnija scenografska ostvarenja:

- HNK, Zagreb: Kiklop, Timon Atenjanin, Mutter Courage, Troilo i Cresida, Figarova svadba, Večeras se improvizira...

- HNK, Split: Don Juan, Hrvatski Faust, Othello, Smrt Stjepana Radića...

- DK Gavella: Amadeus, Sokol ga nije volio, San Ivanjske noći, Talisman...

- GK Komedija: O Kaj, Gubec beg, Grička vještica, Jadnici, Kralj je gol...

- ZKM: Opsada Sigeta, Štrokoloko, Maksimilijan, Magic and Loss, Charlie Brown, Božićna pjesma, Zaštićena zona...

Značajnije nagrade:

- Zlatni vijenac 1969., 1985., Festival MES Sarajevo;

- Sterijina nagrada 1977., Sterijino pozorje, Novi Sad;

- Zlatna arena 1977., Filmski festival Pula;

- Srebrna medalja Praškog Quadrienalla 1983., Prag

- Nagrada Marul 1992., 1995., 1997., Marulovi dani, Split

- Nagrada Hrvatskog glumišta 1994.

Izlagao je u Zagrebu, Novom Sadu, Pragu, Tokiju, Shanghaiu, Torontu (World Stage Design).

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb 1 dom bernarde albe 1984
 • Zagreb 2 alkestida 2003
 • Zagreb 7 amadeus 1981
 • Zagreb 8 sokol ga nije volio 1982
 • Zagreb Drago turina1995 prag
 • Zagreb Dragoturina
 • Zagreb Dragoturina 2
 • Zagreb Dragoturina1989 shangai
 • Zagreb F1 izbavitelj 1976
 • Zagreb F1 mirisi zlato i tamjan 1970
 • Zagreb F1 pad italije 1980
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › In memoriam Drago Turina