Institut Ruđer Bošković IRB

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Ruj
2020
20

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Institut Ruđer Bošković IRB

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
29
 
06.2020

Institut Ruđer Bošković IRB

obilježava sedamdeseti rođendan uz vrhunske projekte i veliku investiciju
Institut Ruđer Bošković IRBFoto promo institut ruder boskovic
 

Najveći hrvatski znanstveno-istraživački institut, Institut Ruđer Bošković (IRB) ove godine obilježava sedam desetljeća od svojeg osnutka. Sedma je godina od ulaska Hrvatske u EU, te sedam godina uspješne provedbe kompetitivnih projekata OBZOR 2020 na 'Ruđeru'. Svoj veliki jubilej IRB će proslaviti uz europsku investiciju vrijednu 72 milijuna eura.

Uskoro će se navršiti sedam godina od pridruživanja Republike Hrvatske (RH) Europskoj uniji (EU), a ovu obljetnicu Institut Ruđer Bošković (IRB) dočekuje sa zavidnim portfeljem od čak 29 projekata financiranih u sklopu najkonkurentnijeg programa EU-a za istraživanje i inovacije OBZOR 2020, ugovorne vrijednosti za IRB od 14,6 milijuna eura. Povrh toga, do kraja godine IRB očekuje investiciju od 72 milijuna eura iz europskih strukturnih fondova, što je najveće ulaganje u istraživačku infrastrukturu u RH u posljednjih 30 godina, te prvo značajnije ulaganje u infrastrukturu IRB-a od njegovog osnutka.

Riječ je o projektu Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP), čije je financiranje predviđeno iz Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija' 2014. - 2020.

Upravljačko tijelo za provedbu ovog strateškog projekta je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije (MRRFEU), dok je provedbeno tijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO).

Potpisivanje Ugovora koji će označiti početak dugoočekivanih radova na IRB-u očekuje se tijekom ovog ljeta.

TRADICIJA IZVRSNOSTI I KONKURENTNIH PROJEKATA

Projekt O-ZIP direktan je rezultat dokazane izvrsnosti znanstvenika IRB-a u ostvarenom broju znanstvenih publikacija, suradnji s gospodarstvom te korištenju europskih fondova.

IRB je svoj put do projekta O-ZIP gradio još u okviru europskih pretpristupnih fondova te nastavio preko projekata prekogranične suradnje, projekata Hrvatske zaklade za znanost, projekata iz programa FP7 i OBZOR 2020 pa sve do niza strukturnih projekata, uključujući i one financirane iz Europskog socijalnog fonda.

Sredstvima iz navedenih programa financiranja IRB je ojačao svoj istraživački potencijal i unaprijedio kvalitetu istraživanja, osnažio partnerstvo s gospodarstvom, ostvario status poželjnog poslodavca doktorandima, znanstvenicima-povratnicima, ali i uglednim inozemnim znanstvenicima te značajno doprinio priljevu mozgova u RH.

Ovu tvrdnju potkrepljuje ljudski potencijal od preko 550 znanstvenika i istraživača, s gotovo 200 doktoranada i 40 inozemnih znanstvenika, kao i činjenica da je trećina od ukupnog broja znanstvenika-povratnika u RH zaposlena upravo na IRB-u.

Još od svog uspješnog sudjelovanja u europskim pretpristupnm fondovima IRB se čvrsto pozicionirao kao vodeći znanstveno-istraživački institut u RH po povlačenju europskih sredstava. U tom smislu, kao i u kontekstu priljeva mozgova i suradnji s gospodarstvom, IRB je izgradio status strateškog partnera hrvatske Vlade.

STRATEŠKO PARTNERSTVO

Upravo je na takvom snažnom partnerstvu zasnovan i kapitalni projekt IRB-a O-ZIP.

''Projekt O-ZIP je kruna višegodišnjeg rada i uspjeha naših znanstvenika te ključan dio strategije IRB-a ka još intenzivnijem otvaranju gospodarstvu. Zahvaljujući ovom projektu mi ćemo imati priliku po prvi puta nakon sedam desetljeća obnoviti infrastrukturu Instituta te nabaviti neophodnu sofisticiranu opremu koja će biti na raspolaganju široj znanstveno-akademskoj zajednici te našim partnerima u industriji.

O-ZIP je po veličini financiranja iz europskih strukturnih fondova trenutno četvrti strateški projekt u RH i najveće ulaganje u znanstvenu infrastrukturu u posljednja tri desetljeća.

Uzmemo li u obzir stroge kriterije EU-a za dodjeljivanje sredstava ovakvim strukturnim projektima, postaje evidentno da je navedeni projekt IRB mogao realizirati jedino u snažnom i kontinuiranom partnerskom odnosu s Vladom i nizom ministarstava, osobito s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te resornim Ministarstvom znanosti i obrazovanja.'' – naglasio je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a.

''U trenutku kad se cijeli svijet bori s pandemijom koronavirusa postajemo svjesni više nego ikada koliko je važno osigurati domaćim znanstvenicima uvjete za rad kakve imaju njihovi kolege na europskim i svjetskim institucijama.

Samo tako naši će znanstvenici moći pravovremeno odgovoriti na aktualne izazove kako po pitanju sigurnosti i zdravlja naših građana, tako i gospodarskog napretka zemlje.

U tom smislu, pozitivna odluka o ovom kapitalnom ulaganju iz strukturnih fondova nedvojbeno potvrđuje da su europski i domaći centri odlučivanja prepoznali sposobnost i potencijal znanstvenika IRB-a.'' – zaključio je dr. Smith.

Dugoočekivana investicija stiže kao najbolji poklon znanstvenicima IRB-a u godini u kojoj ovaj najveći hrvatski znanstveni institut slavi svoj 70. rođendan.

izvor i foto: https://www.irb.hr/

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Foto promo institut ruder boskovic

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Institut Ruđer Bošković IRB