Jadranka Dimić

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
18:59
Pro
2019
07

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Jadranka Dimić

Zagreb SIGMA PLUS
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
09
 
07.2019

Jadranka Dimić

Država štedi na socijalnim radnicima
Jadranka DimićJadranka dimic foto promo n1
 

Predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Dimić u Newsroomu je komentirala napad na socijalne radnike u Đakovu, u kojem je jedna djelatnica ubijena, a djelatnik koji je životno ugrožen nalazi se u bolnici.

"Do ovog slučaja nikako nije trebalo doći. Sindikat već dva desetljeća zahtijeva status službene osobe za socijalne radnike. Još 2008. godine pokušali smo s Ministarstvom sklopiti kolektivni ugovor, ali na koncu je Ministarstvo odbilo ugovor parafirati. Status službene osobe nasilnicima bi dao poruku da je zabranjen napad na njih. To traže i medicinske sestre, prosvjetari, zaposlenici koji svakodnevno dobijaju prijetnje. Socijalni radnici su izloženi ozbiljnim prijetnjama i fizičkom nasilju svakog dana", rekla je Dimić.

U centrima za socijalnu skrb sada postoje zaštitari koji nemaju ovlasti pružati zaštitu zaposlenicima, nego samo štite imovinu, navela je.

"Imamo u ugovoru niz mogućnosti zaštite zaposlenika koja se ne provodi. Država štedi na socijalnim radnicima. Pojedinačne tužbe koje socijalni radnici podnose državi zbog nasilja koje dožive završavaju naknadom štete. Očito je državi draže plaćati naknadu štete nego osigurati zaposlenike", kaže Dimić.

Zaštitar koji se nalazi u svakom centru brine se o prostorijama centra, prati tko ulazi i izlazi, ali ne može ući i priprijetiti nekome tko prijeti radniku.

"Korisnik je ušao u centar s pištoljem, nema detektora metala, nema nikoga tko ga pretresa. Zalažemo se za detektore, status službene osobe, da bi počinitelji zločina imali rigoroznije kazne. Želimo da na svaki rizičan teren sa socijalnim radnikom izlazi i policija", rekla je Dimić.

Dodala je da i sada imaju pravo dobiti policijsku pratnju pri odlasku na rizičan teren, no na zahtjev, ali oni žele da to bude pravilo.

"Poslodavci ili ne traže sredstva za osiguranje zaštite zaposlenika, ili ih Ministarstvo odbije. Sve češće se sindikatu javljaju socijalni radnici kojima se prijeti. Razlog su tome i senzacionalističko pisanje nekih medija, ali i neprimjerene izjave naše ministrice koja prejudicira krivnju socijalnih radnika. Tu je i prihvaćanje zahtjeva neprofesionalne inicijative Spasi me, jer kroz njihov kanal svi građani mogu uputiti pritužbe na rad socijalnog radnika pa se javlja se veliki bijes građana koji se usmjerava na taj kanal", kaže ona. 

Na pitanje znači li to da ne podržava inicijativu Spasi me, koja je usmjerena na zaštitu žrtava nasilja, Dimić to opovrgava.

"Podržavamo Spasi me, ali ni jedna inicijativa ne bi sebi smjela dozvoliti da utječe na profesionalni rad socijalnih radnika, da svatko tko je imalo isfrustriran ima ispušni ventil na socijalnim radnicima", kaže Dimić. 

U više centara su danas prekinuli s radom jer zbog stresa.

"Mi radimo s teškom populacijom, ovisnicima, nasilnicima u obitelji, delikventima. Ovakav slučaj izaziva sablazan i strah radnika."

N1 pratite putem aplikacija za 

Android | i

Phone/iPad | 

Windows| i

društvenih mreža 

Twitter 

Facebook | 

Instagram.

izvor i foto: http://hr.n1info.com/

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Jadranka dimic foto promo  n1

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Politika › Jadranka Dimić