Jani Virk: LJUBAV U ZRAKU

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:35
Ožu
2020
30

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Nova knjiga › Jani Virk: LJUBAV U ZRAKU

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
08.2014

Jani Virk: LJUBAV U ZRAKU

Volim rana jutra, pomislim, svijet je ujutro još svjež i nedirnut, sve je još moguće, u zraku je bezbroj neotvorenih pogleda, ljubavi, zvukova, svijet može početi u posve novim bojama i traje dok uvečer sve zajedno ne skonča u umoru i tjeskobi te na rubu noći ostanu visjeti olupine dana
Jani Virk: LJUBAV U ZRAKULjubav u zraku 120814
 

Jani Virk slovenski je književnik i scenarist čiji je nedavno objavljeni i prevedeni roman Ljubav u zraku još jednom pokazao i dokazao kako proza itekako može tematizirati senzibilnost muških likova i kako ti isti muški likovi mogu biti prikazani kao oni koji su jednako osjetljivi, osjećajni, izgubljeni i nedorečeni kao i ženski likovi.

Blaž, glavni junak ovoga romana upravo je takav lik. Rastavljeni je četrdesetogodišnjak, samohrani otac, muzikolog i profesor u glazbenoj školi koji je duboko nesretan, neprestano nervozan i nezadovoljan svakim dijelom svojega života. Očiglednu depresiju nakon rastave liječi ispijanjem dovoljnih količina alkohola već do podneva, dakako nakon što odveze svoju osmogodišnju kćer Ulu u školu (ona mu pak predstavlja jedinu svjetlu točku u životu), te sve češćim i redovitijim upuštanjem u seksualne avanture sa slučajnom prolaznicom, slučajnom suputnicom, susjedom, prijateljicom ili prijateljevom ženom. Naime, usprkos njegovoj nimalo sakrivenoj čangrizavosti, osrednjem izgledu, zaboravljanju dogovora, izbjegavanju istih, gunđavosti, nestrpljivosti, pa u određenoj mjeri i društvenoj neprilagođenosti, sve spomenute žene od njega doslovno – ne odustaju. On sam, kao i kada je riječ o svemu drugome, ne zna što učiniti te ne zna što točno prema kojoj zapravo osjeća; svaku podjednako i želi i ne želi, no košmar njegovih osjećaja i polovičnih ljubavnih veza tek je jedan dio površinske razine ovoga romana koji u svojoj dubini progovara o puno važnijim i složenijim pitanjima.

Ovome se romanu sasvim opravdano pripisuje sintagma ‘novi egzistencijalizam’. Blaž je uhljebljen u građansku svakodnevnicu iz koje žarko želi izaći što prije i što jednostavnije te iako daje do znanja kako u takvome životu ne vidi smisao i kako je on zatvor na koji više ili manje sami svjesno pristajemo, njegovi su unutarnji monolozi ispunjeni egzistencijalističkim prosuđivanjem svega što se oko njega nalazi; glazbe prije svega, građanske pasivnosti, ljubavnih odnosa, obiteljskih odnosa, radnoga mjesta – i budućnosti. Nesretan je i nestrpljiv, no ono što ugodno iznenađuje jest činjenica kako osim neopisive ljubavi prema svojoj kćeri gaji skoro jednako toliko snažnu ljubav prema glazbi Carlosa Santane i književnosti G. G. Márqueza. Odnos koji ima sa svojom kćeri te ljubav koju osjeća prema lijepoj umjetnosti postaju jedino zbog čega zaslužuje čitateljevu naklonost, jedino, ali vjerujem, u konačnici ipak dovoljno.

Blaž mašta o pisanju ”velike” knjige koja će spojiti rad ova dva velikana i upravo u tim dijelovima romana možemo uvidjeti koliko on zapravo ne odustaje od potrage za životnom srećom te koliko ga ljubav prema umjetnosti čini prototipnim ranjivim likom koji ima sposobnost vidjeti izvan okvira svojega života, no iz njega ne uspijeva pronaći izlaz. Ili nam se to takvime tek doima:Napisat ću veliku, zamršenu i posve istinitu knjigu iz koje će postati jasno da se sve bitne stvari dotiču u jednoj neuhvatljivoj točki kojoj se možeš približiti na tisuće načina. Jasno, ako to znaš, ako se ne uljuljkaš u ljepljivo&prividno građansko zadovoljstvo ili ako te nepravičnost ovoga svijeta ne slomi prije nego što počneš tražiti neki drugi smisao života osim ovog, tako da možeš uopće ustrajati u njemu.

Također, on mašta o dugome putovanju u Južnu Ameriku i posjećivanju rodnih mjesta Santane i Márqueza – putovanje je, dakako, najefikasniji način za bijeg, stoga ga u zadnjem dijelu romana pronalazimo u meksičkome mjestašcu Tequili, mjestašcu po kojem je njegovo omiljeno piće kojim je kratio dopodneva i dobilo ime.

U svojoj neodlučnosti i nesposobnosti za donošenje definitivnih i zrelih odluka, Blaž, uostalom kao i ovaj roman, osvaja svojom ljubavlju prema životu te svojevrsnom odavanju počasti svemu onome što na kraju dana čini taj život ipak malo manje turobnim. Jani Virk u svojoj je maniri spojio lirski izričaj i društvenu kritiku, sumornost suvremenoga življenja i ljepotu umjetnosti. Iako je začetna ideja ove priče uvijek nerješiva problematika ljubavnih odnosa, ovaj se roman okreće onome što se krije ispod toga i onome što nas naposljetku određuje kao pojedince koji tako lako povrjeđuju druge, a tako teško podnose tu istu povredu.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Ljubav u zraku 120814
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Nova knjiga › Jani Virk: LJUBAV U ZRAKU