Josipa Vranjković

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Lis
2020
01

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Josipa Vranjković

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
19
 
06.2017

Josipa Vranjković

pobjednica 13. izdanja Erste fragmenata
Josipa VranjkovićVunenjak-1-wooly-1-2-757x1024
 

Skulptura „Vunenjak 1“ Vinkovčanke Josipe Vranjković, kojim propituje identitet čovjeka kao samostalne jedinke, stručno povjerenstvo proglasilo je najboljim djelom ovogodišnjeg, 13. po redu izdanja Erste fragmenti. Pobjeda je autorici donijela Erste Grand Prix te novčanu nagradu u visini od 10.000 kuna, dok je posebna nagrada publike, u visini od 3.000 kn, pripala Ivici Purgaru za poliptih „Odrazi“. Erste&Steiermärkische Bank d.d. ( Erste banka) ove je godine otkupila likovna djela još osmero mladih umjetnika: Tjaše Kalkan, Anite Miloš, Domagoja Rogine, Antonije Sakoman, Nikole Šerventića, Šimuna Tolića, Darija Uroića te Ane Vinković. Svi otkupljeni radovi moći će se razgledati od 19. do 24. lipnja 2017. u Galeriji Kranjčar u Zagrebu. Autore i djela Erste banka predstavlja i na svojoj na kulturno-urbanoj platformi Urbanka.hr te Facebook stranici.

Od 180 prijava, djela  za otkup odabralo je stručno povjerenstvo u sastavu: voditelj Galerije Matice hrvatske Vanja Babić, Aleksandar Battista Ilić, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, likovna kritičarka Jutarnjeg lista Patricia Kiš, akademski slikar Sebastijan Dračić, kustos i voditelj Galerije Galženica Klaudio Štefančić te Antonia Jurić, voditeljica urbano-kulturne platforme Erste banke – Urbanka.

Tema ovog rada je propitivanje identiteta čovjeka koji razmišlja i djeluje kao samostalna jedinka te promjene koje se događaju pod utjecajem stada, odnosno čopora krda ili zajednice. „Vunenjaci“ su između ostalog i kritika čovjeka kao socijalnog bića, jedinke koja ima potrebu za pripadanjem svojevrsnom krdu. Slijed promišljanja postavlja i pitanje dominacije čovjeka nad prirodom i životinjama. Teme koje obrađujem uglavnom su proizišle iz kronične nelogičnosti s kojom se susrećem u svakodnevnom životu“, kaže Josipa Vranjković, pobjednica ovogodišnjeg izdanja Erste fragmenti.

O Erste fragmentima

Erste fragmenti su natječaj kojim Erste banka otkupom likovnih djela (slike, skulpture, grafike, instalacije) pruža potporu mladim, i široj javnosti još nepoznatim likovnim umjetnicima na počecima njihova umjetničkog djelovanja. Autoru najboljeg likovnog djela Erste banka dodjeljuje novčanu nagradu u visini od 10.000 kuna, kao i osigurava postavljanje samostalne izložbe.  Ujedno dodjeljuje i posebnu nagradu po odabiru publike u iznosu od 3.000 kuna te jednu godišnju stipendiju, za koju su se mogli kandidirati studenti likovnih akademija u Zagrebu, Rijeci, Osijeku ili Splitu.

Natječaj „Erste fragmenti“ organizira se od 2002., a banka je do sada otkupila 180 djela mladih hrvatskih likovnih umjetnika, koja se danas nalaze na više od 130 lokacija (poslovnica i uredskih prostora) Erste banke u Hrvatskoj. Autori mnogih otkupljenih radova, poput Tanje Deman, Sebastijana Dračića, Ivana Fijolića, Alema Korkuta, Ines Matijević Cakić, Lale Raščić, Zlatana Vehabovića, Matka Vekića i mnogih drugih, u međuvremenu su postali afirmirana i cijenjena imena hrvatske umjetničke scene.

Proglašenje pobjednika te otvorenje izložbe otkupljenih likovnih djela održat će se 19. lipnja 2017. u Galeriji Kranjčar, Kaptol 26, Zagreb u 18 sati.

Izložba će biti otvorena do 24. lipnja 2017.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Vunenjak-1-wooly-1-2-757x1024
  • Zagreb Josipa vranjkovic

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Obavijesti › Josipa Vranjković