Josipović podržao projekt Tesla-Karlovac-Croatia

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
13

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Manjinski panoptikum › Josipović podržao projekt Tesla-Karlovac-Croatia

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
05.2014

Josipović podržao projekt Tesla-Karlovac-Croatia

Tesla postaje inspiracija u umjetnosti i to nije slučajno. Karlovac je grad na četiri rijeke i grad svjetla u kojem se školovao čovjek koji je obasjao svijet.
Josipović podržao projekt Tesla-Karlovac-CroatiaTesla ka 120514
 

Susret s Teslom u gradu svjetla i vode, u konceptu umjetničkog doživljaja po scenariju Novi svijet-KA Urbani, diptiha odabranog za vizualizaciju priče ogleda se u fotografskim motivima Dinka Neskusila- pogled na Koranu kao simbol vode, i Zvonimira Gerbera- Svitanje, kao simboliku svjetla. Ti motivi predani su kao službeni poklon predsjedniku Josipoviću jer spojem svjetla i vode priča poprima karlovačku autohtonost, onu koju nema niti jedan drugi grad. Za potrebe projekta stvoren je i posebni vizual te izrađen i predstavljen prvi suvenir vezan uz Teslu u Karlovcu: tematske puzzle.

Inspiracija Teslom je pogled znanosti kroz umjetnički doživljaj, način na koji od grada stvaramo čaroliju užitka i spajamo ga s osobnošću Tesle koji otvara sva vrata svijeta. Nema čovjeka koji je više zadužio čovječanstvo od Tesle i nema grada koji ga kroz različite segmente kulture življenja više simbolizira. Tako je nastao naš put do Grada susreta svjetla i vode.

Karlovačka priča time je dobila prvog službenog prijatelja projekta i kreće dalje na turneju povezivanja Karlovca,Tesle i svih koji Teslu doživljavaju kao inspiraciju za bolje društvo. Tako će turneja obuhvatiti posjete veleposlanstvima Austrije i Češke te SAD-a, s obzirom na gradove u kojima je boravio, svoje tragove ostaviti u Smiljanu i Zagrebu te posjetiti Muzej Nikole Tesle u Beogradu. Svakim posjetom na mjestima ostavljamo umjetnički koncept diptiha svjetla i vode autora Dinka Neskusila i Zvonimira Gerbera, puzzle sa službenim vizualom projekta izrađenim za potrebe projekta i sve to zajedno dio je Karlovca koji odlazi u svijet čime se stvara mreža službenih prijatelja među kojima će se naći udruge, pojedinci poput Mirele Holy i Anite Malenice, koje su projekt prve prepoznala i poduprijele, kulturnjaci, umjetnici, institucije, gradovi i veleposlanstva.

Predsjednik Josipović je prvi visoki dužnosnik koji je pružio ruku prijateljstva te ponudio hvalevrijednu pomoć. Njegova nastojanja da pronalazimo priče koje povezuju  dio su i naše priče. Tesla kreće dalje, put svjetla i vode, pronoseći priču o gradu izuzetnih komparativnih prednosti .

Tesla postaje inspiracija u umjetnosti i to nije slučajno. Karlovac je grad na četiri rijeke i grad svjetla u kojem se školovao čovjek koji je obasjao svijet. To je Teslna jedina diploma, ona koju je stekao u Karlovcu, današnjoj Gimnaziji Karlovac. Iz tog grada svjetla i vode krenuo je u svijet pronoseći ideju o slobodnoj energiji za sve. Karlovac je po uvođenju električne struje, bio drugi grad u Hrvatskoj s javnom električnom rasvjetom koja je stizala iz Munjare Ozalj i bila besplatna. Rijeke su ostale Teslina opsesija cijeloga života. Ta životna snaga, svjetlo i voda, ostali su vječiti znamen i obilježili Karlovac kao grad inspiracije iz koje su prozašla divna fotografska, slikarska, plesna i spisateljska umjetnička postignuća. Ona će kroz osmišljeni koncept tek dobiti svoju formu i proputovati svijetom kako bi postigla ono što je Tesla sanjao: Slobodna energija za sve! S karlovačkim predznakom.

  foto:Ured Predsjednika, Tomislav Bušljeta

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Tesla ka 120514
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Manjinski panoptikum › Josipović podržao projekt Tesla-Karlovac-Croatia