KARLOVAC: Goran Vranić Kroz objektiv branitelja − zima 1991./92.

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Kol
2020
03

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › KARLOVAC: Goran Vranić Kroz objektiv branitelja − zima 1991./92.

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
10.2016

KARLOVAC: Goran Vranić Kroz objektiv branitelja − zima 1991./92.

Izložba fotografija povodom donacije Gradskom muzeju Karlovac i 25. obljetnice početka Domovinskog rata
KARLOVAC: Goran Vranić Kroz objektiv branitelja − zima 1991./92.Vranic izlozba
 

Izložba je organizirana povodom donacije Gradskom muzeju Karlovac i obilježavanja 25. obljetnice početka Domovinskog rata.

Donaciju Gorana Vranića Gradskom muzeju Karlovac čine 44 crno-bijele fotografije, 735 digitalnih prijepisa analognih fotografija uz pravo na njihovo korištenje, ratna odora i fotografski aparat kojim su fotografije snimljene. Goran Vranić je fotografije snimio u jesen-zimu 1991./92. godine na bojnim položajima u općini Generalski Stol kao dragovoljac 150. brigade HV-a Zagreb − Črnomerec

Na izložbi su izložene 44 crno bijele fotografije, ranije izlagane izložbama Portreti branitelja i Ponos hrvatskih ratnika te ratna odora, fotoaparat te pripadajuća fotodokumentacija spomenutih izložbenih predstavljanja.

Goran Vranić rođen je 18. srpnja 1964. u Zagrebu. Školu primijenjene umjetnosti (Odsjek fotografija) završio je 1983. U Muzeju za umjetnost i obrt radio je kao voditelj fotografskog ateljea od 1987. do 1996. Član je Fotokluba Zagreb od 1990. U Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika djeluje od 1997. Živi i radi u Zagrebu kao samostalni umjetnički fotograf. Profesionalno se bavi primijenjenom fotografijom, najčešće snima predmete kulturne baštine i suvremene likovne umjetnosti. Svojim je fotografijama opremio niz kataloga i monografija hrvatskih muzeja, galerija i kulturnih ustanova. Ostvario je i bogatu umjetničku izložbenu djelatnost od 46 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

„Fotografa i branitelja Gorana Vranića u zimu 1991. pokretalo je intimnije čuvstvo prema prijateljima s kojima je odrastao na zagrebačkom Črnomercu i s kojima se dobrovoljno priključio obrani napadnute Hrvatske. Njegova empatija prema “modelima“ izrasla je na generacijskom, kvartovskom, domoljubnom i kršćanskom načelu. Niz fotografija razvijenih iz originalnih negativa za potrebe izložbe Kroz objektiv hrvatskog branitelja − zima 1991./92. u Gradskom muzeju Karlovac sastoji se od portreta, grupnih portreta i širokih scena s prikazom akcije ili branitelja u šipražju ili pitomom, brežuljkastom neutralnom (neslikovitom) pejzažu. Ogoljelost i opustjelost ovih prostora nakon tolikih godina podsjeća na ogoljelost i opustjelost fotografija iz nekih drugih davnih ratova i ratišta. Hladnoća, smrznuto blato i otpalo lišće pružaju turobnu sliku ratne svakodnevnice kojoj red, usmjerenje i smisao daje upravo autorska poetika prisutna u neskrivenoj naznačenosti suodnosa između fotografa i njegovih modela, u vještom komponiranju kadra, u dokumentarnosti i informativnosti. Čini se da Goran Vranić snimajući svoje ratne fotografije nije “hvatao” niti ljepotu niti užas (to bi bilo nemoralno!), već je, fotografirajući na odmjeren i pristojan način, tragao i pronalazio razlomljene komadiće mira, normalnosti i treperenja ljudskosti.“ (iz predgovora izložbi Antonije Škrtić)

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Vranic izlozba
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Kultura › KARLOVAC: Goran Vranić Kroz objektiv branitelja − zima 1991./92.