KINA: Hrvatska hit na sajmu investicija

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Tra
2020
08

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › KINA: Hrvatska hit na sajmu investicija

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
09
 
06.2014

KINA: Hrvatska hit na sajmu investicija

Iako je u usporedbi s Kinom Hrvatska relativno mala zemlja, ona kao nova članica EU ima komparativnu prednost – stratešku poziciju s izvoznim potencijalom.
KINA: Hrvatska hit na sajmu investicijaKina ningbo - sajam
 

 „Iako je u usporedbi s Kinom Hrvatska relativno mala zemlja, ona kao nova članica EU ima komparativnu prednost – stratešku poziciju s izvoznim potencijalom. Hrvatska osim stabilnosti poslovanja i mogućnosti korištenja EU fondova ulagačima nudi pristup tržištu većem od 500 milijuna ljudi,“ rekla je pomoćnica direktorice Centra za investicije HGK Svjetlana Momčilović predstavljajući investicijske potencijale i uvjete za ulaganja u RH na Investicijskom forumu za države Srednje i Istočne Europe u organizaciji lokalne vlade grada Ningboa. Moderna infrastruktura, izvrsna prometna povezanost, visokokvalitetna radna snaga te poticajni uvjeti za ulaganja samo su neki od razloga za odabir Hrvatske kao ulagačke destinacije, rekla je Momčilović. Kao najizgledniju moguću suradnju između Kine i RH, Momčilović je navela suradnju u području transporta i distribucije roba koristeći postojeću infrastrukturu pomorskih luka koju Hrvatska pruža te izgradnju distributivnih i logističkih centara u njihovoj okolici.

O projektima grada Zagreba za koje se traže ulagači i/ili strateški partneri govorio je Harun Omerbašić, posebni viši savjetnik gradonačelnika Zagreba. Zainteresirane kineske predstavnike lokalne i poslovne javnosti upoznao je s mogućnostima ulaganja u izgradnju parkirne garaže u Klaićevoj ulici, projekt Terme Zagreb, Badel Blok, Zagrebački velesajam, kao i s pet projekata za domove za starije i nemoćne. Ulagačke mogućnosti poduzetničke zone Podi – Dugopolje, njene komparativne prednosti i infrastrukturnu opremljenost za prihvat potencijalnih ulagača predstavio je dogradonačelnik Općine Dugopolje Stipe Rogošić. Uz Hrvatsku, na Investicijskom forumu predstavile su se i Slovačka, Slovenija, Mađarska, Bugarska te Poljska.

Narodna Republika Kina ima značajan interes za gospodarsku suradnju sa Srednjom i Istočnom Europom te je pokrenula niz inicijativa kako bi poboljšala dosadašnju suradnju sa zemljama iz te regije. Najnovija je inicijativa održavanje Konferencije o promicanju trgovine između NR Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe na razini ministara gospodarstava spomenutih europskih zemalja, koja se održava od 8. do 11. lipnja u gradu Ningbou, pokrajina Zhejiang, u NR Kini. Istodobno se s održavanjem ministarskog skupa održava i Investicijski forum za države Srednje i Istočne Europe te poslovna konferencija na razini komora Srednje i Istočne Europe - 2014 China (Ningbo) – CEEC Business Conference of Chambers of Commerce na kojima sudjeluju na poziv organizatora i predstavnici HGK.

U isto se vrijeme održava i sajam „Kineski međunarodni sajam proizvoda svakodnevne potrošnje“ (China International Daily Consumption Products Exhibition), na kojem u organizaciji HGK sudjeluju i hrvatske tvrtke. „S obzirom na veličinu kineskog tržišta, hrvatske tvrtke teško zadovoljavaju potražnju kineskog tržišta u smislu količina. Stoga se potrebno usmjeriti na posebne niše na tom tržištu te se gospodarska suradnja s Kinom nastoji razvijati na razini pokrajina i gradova. Unapređenje suradnje najizglednije je u prijenosu naprednih tehnologija i iskustava hrvatskih tvrtki kineskim partnerima. U prehrambenoj industriji postoji mogućnost izvoza proizvoda od maslina, čokolade i vina, odnosno tipičnih mediteranskih proizvoda čija je popularnost u Aziji sve veća„ rekao je u povodu predstavljanja hrvatskih tvrtki pomoćnik direktora Sektora za međunarodne odnose HGK Miroslav Karamarković naglasivši ulogu koju HGK ima na promicanju hrvatskoga gospodarstva na drugim tržištima. „HGK je već u fazi organizacije posjeta 20 kineskih tvrtki, članica Kineske poljoprivredne komore – Odjela uvoznika i distributera hrane koji će boraviti u Hrvatskoj od 26. do 28. lipnja ove godine. Tom će prilikom imati razgovore s Ministarstvom poljoprivrede u vezi s certifikacijom hrvatskih prehrambenih proizvoda pri izvozu na kinesko tržište, što inače predstavlja ograničenje pri izvozu te će prisustvovati i 18 uvoznika i distributera širokog spektra poslovanja, kojima će biti organizirani pojedinačni sastanci s članicama HGK iz sektora prehrambene industrije“ objasnio je Karamarković.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Kina ningbo - sajam
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Hrvatska › Gospodarstvo › KINA: Hrvatska hit na sajmu investicija